Menu English

Informatica deeltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Deeltijd Bachelor, ook beschikbaar in voltijd

 • Taal

  Nederlands

Ben jij toe aan de volgende stap in je loopbaan waarbij je je onder andere bezig houdt met softwaresystemen, informatiesystemen of telematicatoepassingen?

Combineer je werk met deze avondopleiding

Voor deze ICT avondopleiding word je iedere maandagmiddag en maandagavond verwacht in hartje Rotterdam.

ICT is overal om ons heen te vinden

Jij bent als informaticus de specialist in het maken van grote en complexe informatiesystemen die snel, efficiënt en veilig werken. Dit varieert van webshops en apps tot big data analyses van social media.

Leren programmeren

Bij het ontwikkelen van deze systemen kom je in aanraking met verschillende programmeertalen als: JavaScript, HTML5, CSS3, Java (Objectgeoriënteerd programmeren), vanaf het tweede jaar is hierin meer variatie. Naast het programmeren en ontwikkelen van verschillende toepassingen leer je ook samenwerken met medestudenten of met studenten van andere opleidingen.

ICT HBO, maar dan deeltijd

De deeltijdopleiding Informatica is bedoeld voor mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan. Tijdens de deeltijdstudie is er aandacht voor je persoonlijke en beroepsontwikkeling. Je krijgt de hulp en begeleiding waaraan je zelf behoefte hebt; zo geef je zelf sturing aan je eigen studieloopbaan en beroepscarrière. Door gebruik te maken van dit deeltijdtraject kan je makkelijker werk en studie met elkaar combineren.

Ben jij nieuwsgierig, een puzzelaar, een beetje eigenzinnig, een doorzetter, geïnteresseerd in nieuwe mogelijkheden en/of toepassingen binnen de ICT en werk je graag met en voor mensen? Dan is Informatica iets voor jou!

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

In het eerste jaar oriënteer je je op het ICT-vakgebied en wordt de basis gelegd voor de rest van je studie. Je volgt software development vakken, maar krijgt ook een inleiding in databases, usability en software testen. Naast de aangeboden vakken zijn er twee projecten en moet je aantoonbare kennis en ervaring in je eigen werkpraktijk opdoen.

Na het eerste jaar

In de hoofdfase ga je dieper in op de stof, zowel theoretisch als praktisch. Samen met je medestudenten werk je aan innovatieve projecten. Jaarlijks neemt het aandeel van de werkpraktijk toe. In het derde jaar volg je een minor en krijg je een aantal verdiepingsmodules op het gebied van software engineering en software management. In het vierde jaar werk je naar het afstuderen toe en moet je aantonen voldoende kennis en ervaring in de werkpraktijk te hebben opgedaan.

Werk en studie

Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Via een minor in de laatste fase van je studie kun je bij de meeste deeltijdopleidingen kiezen voor een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.

Minors

In overleg met jou en je medestudenten wordt er een minorprogramma aangeboden. Dit jaar hebben studenten bijvoorbeeld gekozen voor Smart & Mobile.

Afstuderen

Tijdens je afstuderen ga je individueel aan de slag met een praktijkprobleem dat je aan de hand van de theorie moet analyseren en waarover je een advies moet uitbrengen.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
1 dag les per week
15 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Praktijkvoorbeelden

Werken aan echte projecten uit de praktijk

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen om de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten. 

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepen

Met een opleiding Informatica kun je aan de slag in de ICT-branche of in een branche waar intensief gebruik wordt gemaakt van software. Beroepen die passen bij de opleiding zijn bijvoorbeeld software engineer, webprogrammeur, systeemontwerper of ICT-projectleider.

De software engineer ontwikkelt software en past hierbij principes en technieken uit computer science en engineering toe bij het ontwerpen, bouwen en testen van software. Soms stelt de software engineer ook de programmaspecificaties en de applicatiestructuur op in samenwerking met een technisch ontwerper. De software engineer voert daarnaast programmatesten uit en onderhoudt en optimaliseert de prestatiekenmerken van software.

De data engineer organiseert data voor analytische doeleinden. Denk hierbij aan data afkomstig van verschillende bronnen zoals social media of e-mails. Aan de data engineer is het de taak om deze vaak ongestructureerde data voor bedrijven te organiseren en gebruiksklaar te maken voor analyse. Verdere taken binnen de functie zijn het ontwerpen, bouwen, beveiligen en het analyseren van de data en de daarbij behorende algoritmes en modellen. Ook komt het voor dat zij binnen bedrijven worden ingezet voor het integreren van nieuwe datamanagementtechnologieën en software engineering tools in al bestaande systemen.

Als systeemanalist ben je verantwoordelijk voor het analyseren van een systeem. Vervolgens kom je met een voorstel voor een ontwerp. Je schrijft verbetervoorstellen voor aanpassingen aan systemen en bereidt deze ook voor. Jij begeleidt processen, ICT projecten en hardware. Ook leg je dit vast in documenten.

Een webprogrammeur is iemand die de technische kant van complexe websites verzorgt. De webprogrammeur ontwikkelt het back-end en zorgt voor de koppeling tussen het back-end en het front-end. Een webprogrammeur is dus voornamelijk met de technische kant van de website bezig.

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen