Menu English

Rotterdam Open Data

Gemeente Rotterdam

Innovatie door (her)gebruik en visualisatie van (big) data. Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam en de creatieve industrie slaan de handen ineen.

Vraagstelling

Bedrijven en overheden worstelen met de toenemende hoeveelheid data. Men zoekt naar manieren om databases en informatie van internet, social media en beeld goed te (her)gebruiken. Deze ‘Big Data’ is een hot topic. Open Data staat ook op de Digitale Agenda. Transparante overheidsdata levert kansen op voor innovatie. In nauwe samenwerking tussen hogeschool en gemeente is het programma Rotterdam Open Data geïnitieerd. Hoe data van, voor en over Rotterdam gebruiken in innovatieve apps, diensten en informatie? En welke technieken, methoden, tools en mindset zijn nodig om dit te faciliteren?

Aanpak

Door onderzoek en experiment worden methoden en technieken ontwikkeld die behulpzaam zijn in ontsluiting en verrijking van (Big) Data. Burgerparticipatie en mkb-partnerships zijn cruciaal. Combineren met andere databronnen, bijv. gebruikers- en sensordata biedt waardevermeerdering. In het Stadslab wordt in co-creatie samengewerkt aan vernieuwende oplossingen middels meten, weten en doen. Voorbeeldcasussen met (realtime) data helpen in opzetten van de Rotterdam Open Datastore, als centrale plaats waar data voor (her)gebruik aangeboden wordt, en leidt tot - steeds meer -inspirerende voorbeelden.

Resultaat

Studenten werken samen met bedrijven aan inspirerende toepassingen: Car2Cloud bevordert het nieuwe rijden, Rotterdam Onbeperkt biedt rolstoelvriendelijke navigatie. In 1km3 wordt alle data van een afgebakend gebied geanalyseerd. Leerervaringen geven nuttige input voor verdere data-ontsluiting. Datavisualisatie blijkt een eye-opener. Resultaten zijn ook bruikbaar voor (commerciële) Big Data vraagstukken. Hergebruik en verrijking van informatie geeft marktkansen. Dit programma is mede mogelijk gemaakt met steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: rotterdamopendata.org.

Opleiding(en)

  • Communicatie Specialisatie Digitale Media
  • Creative Media and Game Technologies
  • Communication and Multimedia Design
  • Technische Informatica
  • Informatica

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Continue inzet van studenten, docenten, lectoren en onderzoekers