Menu
  English

  Toelatingsvoorwaarden

  Ben je toelaatbaar?

  Versoepeling toelatingsvoorwaarden per 2024-2025

  Let op! De toelatingsvoorwaarden voor het havo en vwo C&M-profiel zijn versoepeld en gelden al voor het studiejaar 2024-2025. Met een diploma van deze profielen ben je voortaan zonder aanvullende vakken toelaatbaar. De aangepaste toelatingsvoorwaarden vind je ook in de tabel hieronder.

  Heb je je al aangemeld voor deze opleiding en is de versoepeling van toepassing op jou? Dan krijg je hierover automatisch bericht van ons.

  Toelatingsvoorwaarden havo/vwo

  Onderstaande toelatingsvoorwaarden zijn vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs en zijn alleen van toepassing op de profielen uit de vernieuwde tweede fase.

  Profiel Verplichte vakken Extra informatie
  HAVO NT -  
  HAVO NG -  
  HAVO EM -  
  HAVO CM -  
  VWO NT -  
  VWO NG -  
  VWO EM -  
  VWO CM -  

  Toelatingsvoorwaarden mbo-niveau 4

  Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Hogeschool Rotterdam stelt geen eisen aan je vakkenpakket of het domein waarin je je mbo-diploma hebt behaald.

  Toelatingsvoorwaarden met een Associate degree-diploma

  Met een Associate degree-diploma ben je toelaatbaar tot deze bacheloropleiding. Normaal gesproken is de studieduur van een bacheloropleiding vier jaar, maar met een Associate degree-diploma van Hogeschool Rotterdam kun je soms een snellere route volgen. 

  Bekijk de doorstroommogelijkheden

  Eisen aan werkervaring/werksituatie

  Je hoeft niet persé een aantal jaren werkervaring te hebben om bij ons een deeltijdstudie in business te volgen. Wel is het belangrijk dat je een werkgever hebt en dat die je in de gelegenheid stelt om te werken aan de opdrachten voor je opleiding . Verder dient hij/zij bereid te zijn om als opdrachtgever te functioneren voor de beroepsproducten waarmee je het geleerde aantoont en je een relevant resultaat levert aan de organisatie. We leggen samen met jou en je werkgever in een studiecontract vast wat je gaat leren en de wijze waarop je daarin ondersteund wordt door ons en jouw werkgever.

  Toelatingsvoorwaarden oude diploma's

  • Heb je examen gedaan in een oud doorstroomprofiel (havo eindexamen t/m 2008, vwo eindexamen t/m 2009), bekijk dan dit overzicht (pdf) voor de juiste toelatingsvoorwaarden. Let op: als in het overzicht (pdf) aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.
  • Heb je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met Studievoorlichting voor de toelatingseisen.

  Overige situaties

  Je mist een vak of bent niet (direct) toelaatbaar (deficiënties)

  Heb je een havo-, vwo- of een 'oud' mbo-lang-diploma waarmee je niet (direct) toelaatbaar bent omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken? Dan heb je (een) deficiëntie(s). Deze deficiëntie(s) moet je opheffen vóórdat je met de opleiding start. Hiervoor biedt Hogeschool Rotterdam speciale examens aan, die je met positief resultaat moet afronden.

  Let op! Als in de tabel hierboven met een 'X' aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.

  Je bent 21 jaar of ouder - zonder toelaatbaar diploma

  Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Volg dan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

  Je wilt je kennis bijspijkeren

  Als je wel toelaatbaar bent, is het soms toch slim om voor de start van de opleiding nog een extra vak te volgen, zodat je kennis beter aansluit op de opleiding die je gaat volgen. Bij Hogeschool Rotterdam kun je je kennis bijspijkeren.

  Je hebt een buitenlands diploma

  Als je in het buitenland een diploma hebt behaald, kun je in de meeste gevallen een opleiding aan Hogeschool Rotterdam volgen. Het buitenlandse diploma moet dan wel vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma. Daarnaast moet je nog slagen voor een toelatingsonderzoek 'Nederlands als tweede taal' als je een Nederlandstalige opleiding wilt volgen.

  Door wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen toelatingsvoorwaarden veranderen. Alleen het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.