Ga direct naar de content

21+ zonder diploma

Geen diploma, wel een hbo-opleiding

Je kunt aan het Toelatingsonderzoek 21+ deelnemen als je niet beschikt over de juiste vooropleiding (havo-, vwo-, mbo-niveau 4 of mbo-lang diploma) en als je 21 jaar of ouder bent op 1 oktober van het jaar waarin je met een Associate-degreeprogramma of bacheloropleiding wilt beginnen. Rond je het onderzoek succesvol af, dan ben je alsnog toelaatbaar tot de opleiding.

Let op: je opleiding kan aanvullende eisen stellen. Kijk hiervoor bij je eigen opleiding

Het Toelatingsonderzoek 21+ bestaat uit twee verplichte onderdelen: de Aanlegtest en het Onderzoek 21+.

Let op! Onderstaande informatie heeft betrekking op het studiejaar 2016-2017. Vanaf november 2016 vind je hier de informatie voor studiejaar 2017-2018.

Aanlegtest

Je start het Toelatingsonderzoek 21+ met de Aanlegtest. Deze test meet je algemene capaciteitenniveau. Dit is om te bepalen of het haalbaar is succesvol een hbo-opleiding te volgen. Je kunt hiervoor niet leren, want het gaat om inzicht en vaardigheden en niet om inhoudelijke kennis. De Aanlegtest is verplicht en moet met succes worden afgelegd. Indien je onvoldoende scoort, word je direct afgewezen.

Na het behalen van de Aanlegtest krijg je informatie toegestuurd om je voor het Onderzoek 21+ (de examens en eventuele voorbereidingscursussen) aan te melden. 

Kosten

Het Toelatingsonderzoek 21+ (de Aanlegtest en het Onderzoek 21+) kost € 160,00. 

Onderzoek 21+

Als je de Aanlegtest met een positief eindresultaat hebt afgelegd, dan kun je verder met het tweede deel van het Toelatingsonderzoek: het Onderzoek 21+. Dit gedeelte bestaat uit verschillende examens die aansluiten op je gekozen opleiding.

Examenvakken

In paragraaf 2.3 van de informatiegids kun je zien welke examens voor de diverse opleidingen nodig zijn. Wanneer je een onvoldoende haalt voor een examen, heb je recht op één herexamen.

Kosten

Het Toelatingsonderzoek 21+ (de Aanlegtest en het Onderzoek 21+) kost € 160,00. Het Onderzoek 21+ bestaat uit de examens en eventuele herexamens. De kosten zijn exclusief eventuele voorbereidingscursussen.

Verklaring

Je ontvangt een verklaring als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Sommige opleidingen stellen daarnaast aanvullende eisen of er geldt een lotings- of selectieprocedure. Dit geldt bijvoorbeeld voor enkele opleidingen in de richtingen gezondheidszorg, onderwijs, techniek en economie. De meeste deeltijdopleidingen stellen eisen aan je werksituatie of werkervaring. Kijk bij je eigen opleiding of dit het geval is.

Let op! Met een Toelatingsonderzoek 21+ dat je bij een andere hogeschool hebt afgelegd, ben je niet toelaatbaar tot een opleiding aan Hogeschool Rotterdam. In dat geval dien je alsnog bij Hogeschool Rotterdam het Toelatingsonderzoek 21+ te volgen.

Voorbereiden examens

Om je goed voor te bereiden op de examens kun je deelnemen aan een van de voorbereidingscursussen. Als je je wilt voorbereiden door middel van zelfstudie, bekijk dan de literatuurlijst in hoofdstuk 6 van de informatiegids. Daarnaast kun je van alle vakken voorbeeldexamens downloaden.

Kosten

De kosten van een voorbereidingscursus verschilt per vak. Let op: deze kosten zijn exclusief de verplichte Aanlegtest en examens. De cursussen gaan alleen door bij voldoende belangstelling. 

Vak Kosten
Creatief denken € 70,- (3 lessen van 100 minuten) 
Biologie, Economie, Economics for IBMS, Engels, Geschiedenis, Maatschappijleer, Nederlands, Rekenkunde en Wiskunde A € 70,- (6 lessen van 100 minuten)
Wiskunde basis onderbouw € 90,- (8 lessen van 100 minuten)
Natuurkunde en Wiskunde B € 150,- (10 lessen van 100 minuten)
Scheikunde € 160,- (10 lessen van 100 minuten)

Tijdens de zomerperiode bedragen de kosten voor Natuurkunde en Wiskunde B € 180,- (9 lessen van 180 minuten).

Diagnostische test

Voor de voorbereidingscursussen Wiskunde A, Wiskunde B en Natuurkunde wordt je verzocht een digitale diagnostische test te maken om je startniveau te bepalen. Deze cursussen behandelen voornamelijk stof uit de havo bovenbouw. Dit betekent dat het zonder de wiskundige basis uit de onderbouw erg lastig is deze cursussen te volgen.

Met deze diagnostische test kun je jezelf testen of je voldoende wiskundige kennis en vaardigheden hebt om zonder problemen aan een van deze cursussen te beginnen, of dat het wellicht verstandig is deze kennis nog wat bij te spijkeren.

Als je startniveau hoog genoeg is, kun je zonder problemen meedoen aan de cursus. Als je startniveau niet hoog genoeg is, raden we je aan om eerst de voorbereidingscursus Wiskunde basis onderbouw te volgen, voordat je aan de cursus Wiskunde A, Wiskunde B of Natuurkunde begint.

Maak hier de diagnostische test

Heb je vragen over de test, de uitslag of het advies, neem dan contact op met een van onze docenten Wiskunde via toelatingsexamens@hr.nl.

Data en tijden

Vanaf november 2016 kun je hier de nieuwe data en tijden vinden.

Aanmelden

Let op! Aanmelden voor studiejaar 2016-2017 is niet meer mogelijk, als je je niet vóór 1 mei 2016 hebt aangemeld voor een opleiding. 

* Voor enkele opleidingen met loting/selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

 1. Maak eerst als volgt een Studielink-account aan:
  • Ga naar Studielink
  • Klik op 'Inloggen met DigiD' (als je in Nederland woont) of 'Inloggen via Studielink' (als je buiten Nederland woont)
  • Vul je persoonsgegevens in
  • Maak een Studielink-account aan door te klikken op 'Bevestigen'.
 2. Klik in Studielink op 'Vooropleiding toevoegen' in het onderdeel 'Mijn vooropleidingen' of in 'Mijn To Do Lijst'. Vul bij dit onderdeel de vragen als volgt in:
  • Diploma behaald: Nog niet
  • Verwachte (diploma)datum: Vul hier de datum in waarop je denkt wel toelaatbaar te zullen zijn (Studielink heeft een datum nodig die in de toekomst ligt om de aanmelding te voltooien)
  • Land: Nederland
  • Niveau vooropleiding: Anders
  • Vooropleiding: COLLOQUIUM DOCTUM / TOELATINGSONDERZOEK 21+
  • Plaats onderwijsinstelling: Rotterdam
  • Naam onderwijsinstelling: Hogeschool Rotterdam; Rotterdam
  • Adres onderwijsinstelling: Museumpark 40
 3. Klik in Studielink op 'Nieuwe inschrijving toevoegen' in het onderdeel 'Mijn opleidingen' of op 'Verzoek tot inschrijving' in het onderdeel 'Mijn To Do Lijst' om een verzoek tot inschrijving in te dienen voor de opleiding van je keuze.
 4. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je binnen twee weken je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot het netwerk (intranet; Hint) van Hogeschool Rotterdam. Binnen 10 werkdagen ontvang je van het Studenten Service Center (SSC) een tweede brief met daarin een link naar de HINTshop. In deze brief staat uitgelegd welke stappen je moet volgen om een examenpakket of eventuele voorbereidingscursus in te kopen. Betaal via de e-mail die je ontvangt op je Hogeschoolaccount. Zorg dat je binnen een half uur betaalt, anders vervalt je keuze. Alle communicatie verloopt vanaf nu via je e-mailadres van Hogeschool Rotterdam.
 5. Nadat de betaling door ons is verwerkt, ontvang je een e-mail met instructies hoe je een datum voor de Aanlegtest kan inplannen in Osiris. Dit bericht krijg je binnen vijf werkdagen op je Hogeschoolaccount. Mocht je deze e-mail niet ontvangen, neem dan contact met ons op.
 6. Nadat je de Aanlegtest hebt gehaald, kun je de examens inplannen in Osiris. Als je deze examens met een positief restultaat hebt afgelegd, kun je starten met de opleiding waar je je voor hebt aangemeld. Kijk voor meer informatie op de portal: hint.hr.nl/toelatingstraject. Voor vragen over het Toelatingsonderzoek 21+ kun je contact opnemen met de afdeling Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs via toelatingsexamens@hr.nl of 010 - 794 6000.
Onderzoek 21+ kunstopleidingen

Let op! Aanmelden voor studiejaar 2016-2017 is niet meer mogelijk, als je je niet vóór 1 mei 2016 hebt aangemeld voor een opleiding. 

De kunstopleidingen van de Willem de Kooning Academie (WdKA) hebben een ander Toelatingsonderzoek 21+, dan de reguliere opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Dit onderzoek bestaat uit het toetsen van artistieke en beeldende kwaliteiten en het maken van een uitgebreide Aanlegtest: de WdKA-test 21+. Voor dit onderzoek moet je je eerst aanmelden via Studielink. Vervolgens kun je je aanmelden via www.wdka.nl voor de toetsing van je artistieke en beeldende kwaliteiten. Als blijkt dat je over voldoende kwaliteiten beschikt, dan wordt er contact met je opgenomen voor het afleggen van de WdKA-test 21+.

Kosten

De kosten voor de WdKA-test 21+ bedragen € 275,-.

Data en tijden

Als je wilt deelnemen aan de WdKA-test 21+ moet je je eerst aanmelden voor je hbo-opleiding via Studielink. Kijk onder 'Aanmelden' hoe dit in zijn werk gaat. Nadat je aanmelding is verwerkt, ontvang je je inloggevens waarmee je toegang krijgt tot HINT, ons intranet. Via HINT kun je het pakket WdKA-test 21+ inkopen en je inplannen voor de test.

De data nieuwe data zullen vanaf november 2016 hier te vinden zijn.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Willem de Kooning Academie: 010 - 794 4631 of www.wdka.nl.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.