Menu English

Toelating met een buitenlands diploma

Onderzoek NT2

Als je een buitenlands diploma hebt dat vergelijkbaar is met het vereiste Nederlands diploma kun je een opleiding volgen aan Hogeschool Rotterdam. Eerst laat je nog wel zien dat je Nederlands voldoende op niveau is als je een Nederlandstalige opleiding wilt volgen.

De ervaring van NT2-kandidaat Mohamad

Hoe heeft hij het beleefd?

Onderzoek NT2

Alle informatie op een rij

Je moet de Nederlandse taal op niveau B2 van het Europees Referentie Kader beheersen, omdat bijna al onze opleidingen in het Nederlands worden gegeven. Of je het Nederlandse taalniveau voldoende beheerst, wordt vastgesteld in het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam óf in het staatsexamen 'Nederlands als tweede taal - programma II' (NT2)

Let op! Onderstaande informatie heeft betrekking op het Onderzoek NT2 voor studiejaar 2023-2024. Daar kun je je niet meer voor aanmelden. Uiterlijk in november 2023 vind je op deze pagina de informatie voor studiejaar 2024-2025.

Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam

Het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam bestaat uit drie fasen. Wanneer je een fase met minimaal een 5,5 hebt afgerond, mag je naar de volgende fase. 

Fase 1: Lezen

Het examen Lezen bestaat uit een variatie van lange en korte leesteksten met 45 meerkeuzevragen. 

Fase 2: Schrijven

Bij het examen Schrijven moet je twee schrijfopdrachten maken: een verslag en een betoog. 

Fase 3: Mondeling examen

Bij dit mondelinge gedeelte laat je zien dat het niveau van je spreek- en luistervaardigheid voldoende is om een opleiding aan Hogeschool Rotterdam te kunnen volgen. Het mondeling examen bestaat uit een gesprek met twee docenten over een bepaald onderwerp. Dit onderwerp maken we van tevoren bekend, zodat je je erop kunt voorbereiden.

Als je bent geslaagd voor het Onderzoek NT2 en je voldoet aan de algemene toelatingseisen, mag je beginnen aan je hbo-opleiding.

Kosten

De kosten voor het Onderzoek NT2 bedragen € 110,00. Dit is inclusief één herkansing per onderdeel, maar exclusief de NT2-voorbereidingscursus.

Voorbereiden Onderzoek NT2

Je kunt je voorbereiden op het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam door een voorbereidingscursus te volgen of door zelfstudie. 

Voorbereidingscursus

Als je er niet zeker van bent dat jouw Nederlands op voldoende niveau is om te slagen voor het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam, kun je je inschrijven voor de NT2-voorbereidingscursus. Afhankelijk van de situatie vindt de cursus online of op een locatie van Hogeschool Rotterdam plaats.

Tijdens deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Schriftelijke en mondelinge vaardigheden
 • Een informatieve tekst en een betoog schrijven
 • Het verwoorden van ideeën en gedachten, luisteroefeningen, het voeren van een gesprek
 • De belangrijkste grammaticaregels
 • Uitbreiding woordenschat

Ook een proeftoets maakt deel uit van de voorbereidingscursus. Om toegelaten te worden tot de voorbereidingscursus is een redelijke kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk. De cursus is geen beginnerscursus! Inclusief de lessen is de studiebelasting minimaal 8 tot 10 uur per week.

Kosten cursus

De voorbereidingscursus kost € 275,- (exclusief boek). Dit bedrag is inclusief alle examens (met eventuele herexamens). Je betaalt dus geen extra kosten voor de examens en eventuele herkansingen.

Schakeljaar

Als je Nederlands nog niet op voldoende niveau is om een voorbereidingscursus NT2 te volgen, raden we aan om een schakeljaar hbo/wo te doen. Het schakeljaar start in september 2023 en loopt tot juli 2024. Tijdens het schakeljaar bereid je je voor op het studeren en verhoog je je algemene (taal)niveau. Het schakeljaar volg je bij Albeda (Nederlands)/Vavo Rijnmond College (overige vakken) of Erasmus Universiteit Rotterdam. Om je in te schrijven neem je contact op met de school waar je het schakeljaar wilt volgen.  

Zelfstudie

Je kunt je ook voorbereiden door middel van zelfstudie. De materialen die je hierbij kunt gebruiken, vind je hieronder.

Benodigde materialen cursussen en zelfstudie

Of je je nu voorbereidt door het volgen van een cursus of door middel van zelfstudie, in beide gevallen heb je het volgende boek nodig:

 • De finale B1-B2. Voorbereiding op het staatsexamen nt2 II. (2e druk). M. Beermans en W. Tersteeg. Boom uitgevers Amsterdam. ISBN: 9789461055712

Aanschaf van boeken is op eigen kosten. Daarnaast kun je voorbeeldexamens downloaden.

Examen- en cursusdata

NT2 examens 

Als je je voorbereidt door middel van zelfstudie, dan kun je examen doen op de volgende data:

 • Leesexamen: 8 december 2022
 • Herkansing: 20 december 2022
 • Schrijfexamen: 10 januari 2023
 • Herkansing: 23 januari 2023
 • Mondeling examen: 26 januari 2023

Let op: slechts enkele opleidingen starten in februari. Je kunt je voor deze examenronde tot 1 december 2022 aanmelden via Studielink. Inkopen van een examenpakket is mogelijk tot 6 december 2022.

 • Leesexamen: 28 maart of 25 april 2023
 • Herkansing: 6 april of 11 mei 2023
 • Schrijfexamen: 5 juni 2023
 • Herkansing: 10 juli 2023
 • Mondeling examen: 4 of 6 juli 2023 (voor kandidaten die direct slagen voor NT2 lezen) of 8 of 10 augustus 2023 (voor herkansers van NT lezen)
 • Leesexamen: 30 mei of 27 juni 2023
 • Herkansing: 15 juni of 6 juli 2023
 • Schrijfexamen: 17 juli 2023
 • Herkansing: 14 augustus 2023
 • Mondeling examen: 8 of 10 augustus 2023 (voor kandidaten die direct slagen voor NT2 lezen) of 29 augustus 2023 (voor herkansers van NT lezen)

 

NT2 voorbereidingscursus

De data van de cursussen zijn op dit moment nog niet bekend.

Staatsexamen NT2-II

In plaats van het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam kun je er ook voor kiezen om het Staatexamen NT2-II af te leggen. Dit kun je doen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Als je het Staatsexamen NT2-II succesvol hebt afgerond, hoef je het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam niet te doen en kun je starten met je opleiding. Je moet dan uiteraard ook aan de andere algemene toelatingseisen voldoen. Je verklaring van het Staatsexamen NT2 lever je in bij het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam. Als je het staatsexamen niet gehaald hebt, moet je het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam wél doen.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 1 mei 2023* aan als je per 1 september 2023 wilt starten met je opleiding.

Zorg dat je zo snel mogelijk na het inschrijven via Studielink je examenpakket inkoopt als je per 1 september 2023 wilt starten met je opleiding. 

* Voor opleidingen met een selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

 1. Meld je eerst aan voor de opleiding van je keuze aan via Studielink.
 2. Na aanmelding lever je een aantal documenten in of stuur je deze op naar:
  Hogeschool Rotterdam
  Studenten Service Center
  Postbus 25035
  3001 HA Rotterdam
 3. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je binnen 2 weken de uitnodiging om je Hogeschoolaccount te activeren. Hiermee krijg je toegang tot het netwerk (intranet; Hint) van Hogeschool Rotterdam. Binnen 10 werkdagen ontvang je van het Studenten Service Center (SSC) een tweede bericht met daarin een link naar Hintshop. In dit bericht staat uitgelegd welke stappen je moet volgen om een examenpakket met eventuele voorbereidingscursus in te kopen. Heb je dit bericht niet tijdig ontvangen, neem dan contact op met SSC.
 4. Koop een examenpakket met of zonder voorbereidingscursus in via Hintshop. Inkopen kan tot 22 juni 2023Let op: de cursussen zijn meestal snel vol. Meld je daarvoor dus zo snel mogelijk aan.
 5. De betaling wordt binnen vijf werkdagen verwerkt. Je ontvangt hiervan een bevestigingsmail. Mocht je deze e-mail niet ontvangen, neem dan contact met ons op.
 6. Ben je geslaagd voor de eerste fase (Lezen) van het Onderzoek NT2, dan ontvang je op je studentenmail een uitnodiging voor de tweede fase (Schrijven) van het onderzoek. Na het behalen van fase één en twee krijg je bericht voor afname van fase drie (Mondeling).
 7. Als je de examens met een positief resultaat hebt afgelegd, kun je in september starten met de opleiding waar je je voor hebt aangemeld. 

Kijk voor meer informatie op Hint. Voor vragen over het Onderzoek NT2 kun je contact opnemen met de afdeling Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs via toelatingsexamens@hr.nl of 010 - 794 6000 

Vrijstellingen

Je kunt soms vrijstelling krijgen voor examens van het Onderzoek NT2. Vrijstelling vraag je aan in de volgende gevallen:

 1. Je hebt eerder het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam gedaan en onderdelen met een voldoende afgesloten.
 2. Je hebt de onderdelen lezen en/of schrijven van het Staatsexamen NT2-II programma behaald. Je kunt dan een vrijstelling aanvragen voor lezen en/of schrijven van het NT2 examen van Hogeschool Rotterdam.
 3. Je hebt de onderdelen luisteren én spreken van het Staatsexamen NT2-II programma behaald. Je kunt dan een vrijstelling aanvragen voor het mondeling NT2 examen van Hogeschool Rotterdam.
 4. Je hebt alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2-II programma behaald.

Na je aanmelding via Studielink kun je op Hint (intranet van de hogeschool) vinden hoe je je vrijstellingen kunt aanvragen. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen