Ga direct naar de content

Deficiënties

Je mist een vak

Je wilt een opleiding gaan volgen, maar je beschikt over een havo-, vwo- of mbo-diploma met een doorstroomprofiel of vakkenpakket waarmee je niet rechtstreeks toelaatbaar bent. Je hebt dan één of meer zogenaamde ‘vakdeficiënties’. Je kunt dan deelnemen aan het Onderzoek deficiëntie.

Let op! Onderstaande informatie heeft betrekking op het studiejaar 2016-2017. Vanaf november 2016 vind je hier de informatie voor studiejaar 2017-2018.

Deficiëntievakken

Je moet je vakdeficiënties hebben opgeheven vóórdat je met een opleiding kunt beginnen (dus voor 1 september 2016). Je kunt je deficiënties opheffen door voor ieder examenvak minimaal een 6 (afgerond) te halen.

Examenvakken

Iedere opleiding heeft zijn eigen eisen met betrekking tot het doorstroomprofiel of vakkenpakket van je vooropleiding. De deficiëntievakken kunnen hierdoor per opleiding verschillen. In hoofdstuk 4 van de informatiegids vind je de vakken per opleiding. 

Kosten

Voor het Onderzoek deficiëntie betaal je € 75,00, ongeacht het aantal deficiëntievakken. De kosten zijn inclusief eventuele herexamens, maar exclusief eventuele voorbereidingscursussen.

Voorbereiden examens

Om je goed voor te bereiden op de examen kun je deelnemen aan een van de voorbereidingscursussen. Als je je wilt voorbereiden door middel van zelfstudie, bekijk dan de literatuurlijst in hoofdstuk 6 van de informatiegids. Daarnaast kun je voor alle vakken voorbeeldexamens downloaden.

Kosten voorbereidingscursussen

De kosten van een voorbereidingscursus verschilt per vak. Let op: deze kosten zijn exclusief de examens. De cursussen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.

Vak Kosten
Biologie, Economie en Wiskunde A € 70,- (6 lessen van 100 minuten)
Wiskunde basis onderbouw € 90,- (8 lessen van 100 minuten)
Natuurkunde en Wiskunde B € 150,- (10 lessen van 100 minuten)
Scheikunde € 160,- (10 lessen van 165 minuten)

Tijdens de zomerperiode bedragen de kosten voor Natuurkunde en Wiskunde B € 180,00 (9 lessen van 180 minuten).

Data en tijden

Vanaf november 2016 kun je hier de nieuwe data en tijden vinden. 

Aanmelden

Let op! Aanmelden voor studiejaar 2016-2017 is niet meer mogelijk, als je je niet vóór 1 mei 2016 hebt aangemeld voor een opleiding. 

* Voor enkele opleidingen met loting/selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

Volg de volgende stappen om je aan te melden:

  • Meld je aan voor de opleiding van je keuze via Studielink. 
  • Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je na circa 2 weken een bericht op je studentenmail met daarin een link waarmee je je digitaal kunt aanmelden voor het examen en/of de cursus. Daarmee regel je ook direct je betaling. Let op! Je moet je voor elk vak waarin je een examen en/of cursus doet apart aanmelden!
  • Je ontvangt vervolgens een uitnodiging voor de voorbereidingscursus en/of het examen op je studentenmail. De uitslag van het examen ontvang je ongeveer drie weken na afloop.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.