Deficiënties

Je mist een vak

Je wilt een opleiding gaan volgen, maar je beschikt over een havo-, vwo- of mbo-diploma met een doorstroomprofiel of vakkenpakket waarmee je niet rechtstreeks toelaatbaar bent. Je hebt dan één of meer zogenaamde ‘vakdeficiënties’. Je kunt dan deelnemen aan het Onderzoek deficiëntie.

 

Deficiëntievakken

Je moet je vakdeficiënties hebben opgeheven vóórdat je met een opleiding kunt beginnen (dus voor 1 september 2019). Je kunt je deficiënties opheffen door voor ieder examenvak minimaal een 5,5 te halen.

Examenvakken

Iedere opleiding heeft zijn eigen eisen met betrekking tot het doorstroomprofiel of vakkenpakket van je vooropleiding. De deficiëntievakken kunnen hierdoor per opleiding verschillen. In de blauwe overzichtstabellen op pagina 20-22 van de informatiegids vind je de vakken per opleiding. 

Let op: voor de vakken Biologie, Duits en Frans moet je een certificaat buiten Hogeschool Rotterdam halen, omdat wij hierin geen examen aanbieden. Certificaten van erkende instanties worden door ons geaccepteerd. Binnenkort wordt hier een lijst gepubliceerd met erkende en aanbevolen instanties.

Kosten

Voor het Onderzoek deficiëntie betaal je € 80,00, ongeacht het aantal deficiëntievakken. De kosten zijn inclusief eventuele herexamens, maar exclusief eventuele voorbereidingscursussen.

Voorbereiden examens

Voorbereidingscursus of zelfstudie

Om je goed voor te bereiden op de examens kun je voor sommige vakken een voorbereidingscursus volgen. Als je je wilt voorbereiden door middel van zelfstudie, bekijk dan de literatuurlijst in hoofdstuk 6 van de informatiegids. Deze literatuur heb je ook nodig als je deelneemt aan een voorbereidingscursus. Daarnaast kun je van de meeste vakken voorbeeldexamens downloaden.

Tips

We weten uit onderzoek dat factoren zoals rust meespelen in hoe je presteert tijdens een toets. Voor een goede concentratie geven wij de volgende tips:  

  • plan de rest van de dag niet te vol met sociale activiteiten of werk; 
  • zorg voor een rustmoment voorafgaand aan de toets;
  • eet een lichte maaltijd van te voren. 

Kosten voorbereidingscursussen

De kosten van een voorbereidingscursus verschillen per vak. Let op: deze kosten zijn exclusief de examens. De cursussen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.

Vak Kosten
Economie € 80,- (6 lessen van 100 minuten)
Natuurkunde
Wiskunde B
€ 170,- (10 lessen van 100 minuten)
Zomercursus Natuurkunde
Zomercursus Wiskunde B
€ 210,- (9 lessen van 180 minuten)

Data en tijden

Examens

De examens vinden plaats op de volgende momenten:

Ronde Examens Herkansingen
1 15 en 16 april 2019 22 en 23 mei 2019
2 Wordt nog bekend gemaakt Wordt nog bekend gemaakt
3 Wordt nog bekend gemaakt Wordt nog bekend gemaakt


Nadat je aanmelding voor je opleiding is verwerkt, ontvang je van Hogeschool Rotterdam een link naar Hintshop, onze digitale webshop. Je kunt daar het examenpakket voor het Onderzoek deficiëntie inkopen.

Voorbereidingscursussen

De exacte data en tijden van de voorbereidingscursussen kun je vinden op HINT (ons intranet). Nadat je aanmelding voor de opleiding is verwerkt ontvang je een link naar de Hintshop (onze webshop) op HINT. Je kunt daar de voorbereidingscursussen inkopen.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 1 mei 2019* aan als je per 1 september 2019 wilt starten met je opleiding.

Koop zo snel mogelijk na aanmelding via Studielink je examenpakket in als je mee wilt doen aan het Onderzoek deficiëntie en per 1 september 2019 wilt starten met je opleiding.

* Voor opleidingen met een selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

Volg de volgende stappen om je aan te melden:

  1. Meld je aan voor de opleiding van je keuze via Studielink. 
  2. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je binnen twee weken je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot het netwerk (intranet; Hint) van Hogeschool Rotterdam. Binnen 10 werkdagen ontvang je van het Studenten Service Center (SSC) een tweede brief met daarin een link naar de Hintshop. In deze brief staat uitgelegd welke stappen je moet volgen om een examenpakket of eventuele voorbereidingscursus in te kopen.
  3. Koop een examenpakket in via de Hintshop.
  4. De betaling wordt binnen vijf werkdagen verwerkt. Je ontvangt hiervan een bevestigingsmail. Mocht je deze e-mail niet ontvangen, neem dan contact met ons op. 
  5. Koop eventueel een voorbereidingscursus in via Hintshop. Elke cursus heeft een vaste examendatum; deze vervangt de eerder ingekochte datum automatisch.
  6. Als je de examens met een positief resultaat hebt afgelegd, kun je in september starten met de opleiding waar je je voor hebt aangemeld. 

Kijk voor meer informatie op Hint. Voor vragen over het Onderzoek deficiëntie kun je contact opnemen met de afdeling Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs via toelatingsexamens@hr.nl of 010 - 794 6000.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.