Menu English

Deficiënties

Je mist een verplicht examenvak

Heb je een havo-, vwo- of een 'oud' mbo-lang-diploma waarmee je niet toelaatbaar bent? Of ontbreken één of meer verplichte eindexamenvakken in je profiel of vakkenpakket? Door deel te nemen aan het Onderzoek deficiëntie kun je dan alsnog toelaatbaar worden.

Let op! Onderstaande informatie heeft betrekking op het deficiëntieonderzoek voor studiejaar 2023-2024. Daar kun je je niet meer voor aanmelden. Uiterlijk in november 2023 vind je op deze pagina de informatie voor studiejaar 2024-2025.

Examenvakken

Voordat je kunt beginnen aan de opleiding van je keuze, doe je examen in de vakken die je mist. De deficiëntie(s) moet je hebben opgeheven vóór aanvang van het collegejaar, dus voor 1 september 2023.

Examenvakken

Je kunt je deficiënties opheffen door voor ieder examenvak minimaal een 5,5 te halen. Je hebt voor elk examen één herkansingsmogelijkheid. De examenvakken verschillen per opleiding. 

Bekijk het overzicht met examenvakken per opleiding

Toelichting bij overzicht examenvakken

'Nieuw' doorstroomprofiel = havo-eindexamen vanaf 2009, vwo vanaf 2010
'Oud' doorstroomprofiel = havo-eindexamen t/m 2008, vwo t/m 2009
Oud diploma havo/vwo of mbo-lang = havo- of vwo-diploma zonder doorstroomprofiel óf een oud mbo-lang-diploma zonder niveau-aanduiding


Certificaten buiten Hogeschool Rotterdam

Voor de vakken Biologie, Duits, Frans en Scheikunde moet je een certificaat buiten Hogeschool Rotterdam halen, omdat wij hierin geen examen aanbieden. Voor Natuurkunde, Wiskunde A en Wiskunde B bieden we wél examens aan, maar je kunt de certificaten voor deze vakken ook buiten Hogeschool Rotterdam halen.

Certificaten van erkende instanties worden door ons geaccepteerd. Erkende en aanbevolen instanties zijn:

Als je je examen wilt behalen via LOI, NHA of Laudius, dan neem je deel aan het officiële staatsexamen. Hiervoor dien je je uiterlijk 31 december 2022 aan te melden via DUO.

 

Let op: je opleiding kan aanvullende eisen stellen of een selectieprocedure hebben. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.  

Kosten

Voor het Onderzoek deficiëntie betaal je € 90,00, ongeacht het aantal deficiëntievakken. De kosten zijn inclusief eventuele herexamens, maar exclusief eventuele voorbereidingscursussen.

Voorbereiden examens

Je kunt je voorbereiden op je examens door een voorbereidingscursus te volgen of door zelfstudie. 

Voorbereidingscursus

Om je goed voor te bereiden op de examens kun je voor de vakken Economie, Natuurkunde en Wiskunde B een voorbereidingscursus bij Hogeschool Rotterdam* volgen. Een voorbereidingscursus is een intensieve cursus van een aantal weken, waarbij je voor een specifiek vak oefent en je kennis op peil brengt voor het examen. Naast het volgen van lessen maak je ook huiswerk. Reken op 4 tot 5 uur studietijd per week per vak. Vanwege de studielast kun je beter niet meer dan twee voorbereidingscursussen tegelijk te volgen. 

* Afhankelijk van de situatie vindt de cursus online of op een locatie van Hogeschool Rotterdam plaats.

De kosten van een voorbereidingscursus verschillen per vak. Let op: deze kosten zijn exclusief de examens en de kosten van boeken. De cursussen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.

Vak Kosten
Economie € 95,- (6 lessen van 100 minuten)
Natuurkunde
Wiskunde B
€ 190,- (10 lessen van 100 minuten)
Zomercursus Natuurkunde
Zomercursus Wiskunde B
€ 230,- (9 lessen van 180 minuten)

 

Zelfstudie

Je kunt je ook voorbereiden door middel van zelfstudie. De materialen die je hierbij kunt gebruiken, vind je hieronder.

Benodigde materialen cursussen en zelfstudie

Of je je nu voorbereidt door het volgen van een cursus of door middel van zelfstudie, in beide gevallen heb je literatuur en/of studentenhandleidingen nodig. De benodigde materialen vind je in de literatuurlijst. Aanschaf van boeken is op eigen kosten. Daarnaast kun je van de meeste vakken voorbeeldexamens downloaden.

Examen- en cursusdata

Examendata

Als je je voorbereidt door middel van zelfstudie vinden de examens plaats op de volgende data: 

Ronde Examens Herkansingen
Februaristart* 10 en 11 januari 2023 23 en 24 januari 2023
1 (septemberstart) 5 en 6 juni 2023 10 en 13 juli 2023
2 (septemberstart) 17 en 18 juli 2023 14 en 15 augustus 2023

* Slechts enkele opleidingen starten in februari. Je kunt je voor deze examenronde tot 1 december 2022 aanmelden via Studielink. Inkopen van een examenpakket is mogelijk tot 6 december 2022.

De exacte examendatum per vak vind je op Hint, het intranet. Nadat je aanmelding voor je opleiding is verwerkt, ontvang je van Hogeschool Rotterdam een link naar Hintshop, onze digitale webshop. Je kunt daar het examenpakket voor het Onderzoek deficiëntie inkopen.

Data voorbereidingscursussen

Je kunt via Hintshop (onze digitale webshop) voorbereidingscursussen inkopen. De exacte data en tijden van de voorbereidingscursussen en de bijbehorende examens kun je vinden op HINT (ons intranet). Nadat je aanmelding voor de opleiding is verwerkt, ontvang je een link naar de Hintshop (onze webshop) op HINT. Wees je ervan bewust dat er een specifieke examendatum gekoppeld is aan een voorbereidingscursus. Deze data kunnen afwijken van bovengenoemde data.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 1 mei 2023* aan als je per 1 september 2023 wilt starten met je opleiding.

Koop zo snel mogelijk na aanmelding via Studielink je examenpakket in als je mee wilt doen aan het Onderzoek deficiëntie en per 1 september 2023 wilt starten met je opleiding.

* Voor opleidingen met een selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

Volg de volgende stappen om je aan te melden:

  1. Meld je aan voor de opleiding van je keuze via Studielink
  2. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je binnen 2 weken de uitnodiging om je Hogeschoolaccount te activeren. Hiermee krijg je toegang tot het netwerk (intranet; Hint) van Hogeschool Rotterdam. Binnen 10 werkdagen ontvang je van het Studenten Service Center (SSC) een tweede bericht met daarin een link naar de Hintshop. In dit bericht staat uitgelegd welke stappen je moet volgen om een examenpakket of eventuele voorbereidingscursus in te kopen. Heb je dit bericht niet tijdig ontvangen, neem dan contact op met SSC.
  3. Koop een examenpakket in via de Hintshop. Inkopen kan tot 22 juni 2023.
  4. De betaling wordt binnen vijf werkdagen verwerkt. Je ontvangt hiervan een bevestigingsmail. Mocht je deze e-mail niet ontvangen, neem dan contact met ons op. 
  5. Koop eventueel een voorbereidingscursus in via Hintshop. Elke cursus heeft een vaste examendatum; deze vervangt de eerder ingekochte datum automatisch. Let op: de cursussen zijn meestal snel vol. Meld je daarvoor dus zo snel mogelijk aan.
  6. Als je de examens met een positief resultaat hebt afgelegd, kun je in september starten met de opleiding waar je je voor hebt aangemeld. 

Kijk voor meer informatie op Hint. Voor vragen over het Onderzoek deficiëntie kun je contact opnemen met de afdeling Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs via toelatingsexamens@hr.nl of 010 - 794 6000.

Vrijstellingen

Je kunt soms vrijstelling krijgen op vakdeficiënties. Vrijstelling vraag je aan in de volgende gevallen:

  1. Je hebt eerder een examen van Hogeschool Rotterdam voor het vak behaald. (Aanvraagdeadline: 1 augustus 2023)
  2. Je hebt één of meerdere vakken al behaald op havo- of vwo-niveau. (Aanvraagdeadline: 1 augustus 2023)
  3. Je hebt bij een erkende instantie je certificaat behaald voor één of meerdere examenvakken. (Aanvraagdeadline: 1 augustus 2023)
  4. Je hebt bij het James Boswell Instituut je certificaat behaald voor één of meerdere examenvakken. (Aanvraagdeadline: 30 augustus 2023)

Na je aanmelding via Studielink kun je op Hint (intranet van de hogeschool) vinden hoe je je vrijstellingen kunt aanvragen. 

Er worden geen vrijstellingen verleend voor vakken of onderdelen van een mbo- of hbo-opleiding of voor onvoldoendes. Wanneer je een vrijstelling hebt gekregen, hoef je voor dat vak geen examen af te leggen bij Hogeschool Rotterdam. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen