Ga direct naar de content

Deficiënties

Je mist een vak

Je wilt een opleiding gaan volgen, maar je beschikt over een havo-, vwo- of mbo-diploma met een doorstroomprofiel of vakkenpakket waarmee je niet rechtstreeks toelaatbaar bent. Je hebt dan één of meer zogenaamde ‘vakdeficiënties’. Je kunt dan deelnemen aan het Onderzoek deficiëntie.

Let op: onderstaande informatie heeft betrekking op het schooljaar 2017-2018. Je kunt je hiervoor niet meer aanmelden. Vanaf november vind je hier de informatie voor het schooljaar 2018-2019.

Deficiëntievakken

Je moet je vakdeficiënties hebben opgeheven vóórdat je met een opleiding kunt beginnen (dus voor 1 september 2017). Je kunt je deficiënties opheffen door voor ieder examenvak minimaal een 6 (afgerond) te halen.

Examenvakken

Iedere opleiding heeft zijn eigen eisen met betrekking tot het doorstroomprofiel of vakkenpakket van je vooropleiding. De deficiëntievakken kunnen hierdoor per opleiding verschillen. In hoofdstuk 4 van de informatiegids vind je de vakken per opleiding. 

Kosten

Voor het Onderzoek deficiëntie betaal je € 80,00, ongeacht het aantal deficiëntievakken. De kosten zijn inclusief eventuele herexamens, maar exclusief eventuele voorbereidingscursussen.

Voorbereiden examens

Om je goed voor te bereiden op de examens kun je deelnemen aan een van de voorbereidingscursussen. Als je je wilt voorbereiden door middel van zelfstudie, bekijk dan de literatuurlijst in hoofdstuk 8 van de informatiegids. Daarnaast kun je voor alle vakken voorbeeldexamens downloaden.

Kosten voorbereidingscursussen

De kosten van een voorbereidingscursus verschilt per vak. Let op: deze kosten zijn exclusief de examens. De cursussen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.

Vak Kosten
Biologie, Economie en Wiskunde A € 75,- (6 lessen van 100 minuten)
Wiskunde basis onderbouw € 100,- (8 lessen van 100 minuten)
Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B € 160,- (10 lessen van 100 minuten)
Zomercursus Natuurkunde en Wiskunde B € 200,- (9 lessen van 180 minuten)
Data en tijden

Examens

De examens vinden plaats in de volgende periodes:

  • Week 16 (17 t/m 21 april 2017)
  • Week 22 - 25 (29 mei t/m 23 juni 2017)

De herexamens vinden plaats in de volgende periodes:

  • Week 22 (29 mei t/m 2 juni 2017)
  • Week 27 - 30 (3 juli t/m 28 juli 2017)

Nadat je aanmelding voor je opleiding is verwerkt, ontvang je van Hogeschool Rotterdam een link naar de Hintshop, onze digitale webshop. Je kunt daar het examenpakket voor het Onderzoek deficiëntie inkopen.

Het examenpakket kun je inkopen tot en met 23 mei 2017. Je hebt vervolgens tot 11 juni 2017 de mogelijkheid om de examens in te plannen.

Voorbereidingscursussen

De cursussen vinden plaats in de periode maart t/m juni 2017. De exacte data en tijden van de voorbereidingscursussen kun je vinden op HINT (ons intranet). Nadat je aanmelding voor de opleiding is verwerkt ontvang je een link naar de Hintshop (onze webshop) op HINT. Je kunt daar de voorbereidingscursussen inkopen.

Aanmelden

Let op: meld je uiterlijk 1 mei 2017 aan als je per 1 september 2017 wilt starten met je opleiding. Meld je je ná 1 mei aan voor je opleiding, dan kun je niet deelnemen aan het Onderzoek deficiëntie en ben je dus niet toelaatbaar.

*Voor opleidingen met een (decentrale) selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

Volg de volgende stappen om je aan te melden:

  1. Meld je aan voor de opleiding van je keuze via Studielink. 
  2. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je binnen twee weken je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot het netwerk (intranet; Hint) van Hogeschool Rotterdam. Binnen 10 werkdagen ontvang je van het Studenten Service Center (SSC) een tweede brief met daarin een link naar de Hintshop. In deze brief staat uitgelegd welke stappen je moet volgen om een examenpakket of eventuele voorbereidingscursus in te kopen.
  3. Koop een examenpakket in via de Hintshop. Je ontvangt een e-mail met betalingsinstructies op je account van Hogeschool Rotterdam. Betaal binnen een half uur, anders vervalt je keuze.
  4. De betaling wordt binnen vijf werkdagen verwerkt. Je ontvangt hiervan een bevestigingsmail. Mocht je deze e-mail niet ontvangen, neem dan contact met ons op. 
  5. Plan je examens in via Osiris. Een kort stappenplan kun je vinden in paragraaf 5.2 van de informatiegids. Je kunt ook een voorbereidingscursus inkopen via Hintshop. Elke cursus heeft een vaste examendatum; je hoeft voor dat vak dus geen examen in te plannen.
  6. Als je de examens met een positief resultaat hebt afgelegd, kun je in september starten met de opleiding waar je je voor hebt aangemeld. 

Kijk voor meer informatie op Hint. Voor vragen over het Onderzoek deficiëntie kun je contact opnemen met de afdeling Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs via toelatingsexamens@hr.nl of 010 - 794 6000.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.