Ga direct naar de content

Revolutie van de Maakindustrie

Onderzoekslijn van Kenniscentrum Creating 010

De onderzoekslijn “revolutie van de maakindustrie” onderzoekt de impact van nieuwe, directe digitale productie technologieën en methoden (zoals Fab Labs en 3D printen) op ontwerpen en produceren. Hierdoor is er een nieuwe type van maakindustrie in opkomst: local en genetwerkt. En ook de bestaande industrie maakt gebruik van deze nieuwe paradigma’s en technologieën.

Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor twee belangrijke resources van de industrie — personeel en locaties. Nieuwe praktijken in de industrie – maar ook in onderzoek en ontwikkeling – vereisen nieuwe vaardigheden, attitudes en kennis bij de medewerkers. En nieuwe patronen in de industrie veranderen de eisen voor de locaties waar productie plaats vindt wat gevolgen heeft voor de stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening. De onderzoekslijn Revolutie van de Maakindustrie wordt gedeeld met het kenniscentrum Sustainable Solutions en onderzoekt de impact van 3D-printing en fablabs op productontwerp en fabricatie. 

Highlights 2013

Lector Peter Troxler heeft voor CMI het keuzevak Fablab ontwikkeld, dat plaats zal vinden in het Stadslab Rotterdam aan de Wijnhaven 99. Een fablab is een werkplaats voor digitale fabricage, toegankelijk voor iedereen. In die zin is het fablab de voortzetting van de digitale revolutie op het gebied van fabricage – hardware én elektronica.

In communicatie, media en informatica is een ontwikkeling gaande die computers ‘laat verdwijnen’: embedded systems, ubiquitous computing, the Internet of things zijn onderdelen van deze ontwikkeling. Het fablab biedt de infrastructuur om met deze ontwikkeling te experimenteren.

In het keuzevak wordt het fablab ontwikkeld om een prototype van een ‘smart object’ te ontwikkelen. Een ‘smart object’ is een voorwerp dat met behulp van elektronica en/of programmering een interactieve functie heeft. Hierbij wordt kennis uit verschillende disciplines gecombineerd (o.a. ontwerpen, interaction design, product design, programmering, elektronica). De werkvorm is rapid prototyping. Het keuzevak Fablab zal per kwartaal drie keer worden aangeboden.

Projecten

Binnen deze onderzoekslijn
  • DOT Ontwerp- & Onderzoeksvaardigheden in de klas

    ‘Leren door te doen’ is steeds meer geaccepteerd als succesvolle methodiek binnen het onderwijs. Deze ‘badkuip’, de ruimte die nodig is om tot nieuwe ontdekkingen te komen, hebben we de afgelopen jaren al handen en voeten kunnen geven met betrekking tot mediawijsheid.

  • Stadslab: Sensor lab, Open Data lab & Fablab

    Er worden binnen het Instituut van Communicatie, Media & Informatietechnologie (CMI) veel prototypes gemaakt door studenten in allerlei projecten. Zo werd al geëxperimenteerd met sensoren, robotica en open data.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.