Menu English

Hoogtepuntenmagazine 2022

Kenniscentrum Business Innovation I het jaar in vogelvlucht

Het jaar 2022 was in de ‘grote wereld’ een jaar met dieptepunten. Het was het jaar van de oorlog in Oekraïne met haar gevolgen voor geopolitieke verhoudingen en energieprijzen. Het was ook het jaar van natuurrampen, waarbij de klimaatcrisis steeds duidelijker werd. Zorgen alom, maar gelukkig waren er in de ‘kleine wereld’ van het kenniscentrum, de business school en het regionale mkb ook hoogtepunten. Projecten waar de driehoek van onderzoek, onderwijs en werkveld tot aansprekende resultaten heeft geleid. In veel gevallen gaat het om projecten waar de grote wereld en de kleine wereld elkaar raken: we onderzoeken immers het vermogen van mkb-bedrijven om in te spelen op fundamentele veranderingen in economie, samenleving en klimaat. Het is interessante en relevante materie. Waar nog veel te doen is en waar we graag met nog meer studenten en ondernemers aan werken. In dit hoogtepuntenmagazine delen we enkele voorbeelden.

Arjen van Klink
Programmadirecteur Kenniscentrum Business Innovation

Hoogtepunten 2022 Kenniscentrum Business Innovation

Betekeniseconomie

Betekeniseconomie - ook wel de 'nieuwe economie', waarin we ons bewegen van winstmaximalisatie naar waardemaximalisatie - stond in 2022 in de spotlights. Van podcast, tot livestream, van festival tot handige digitale toolbox. Met onze onderzoeken vernieuwen we de maniervan van denken en van doen in de praktijk.

(samen) op weg naar de nieuwe economie! 

Vernieuwing van het hoger economisch onderwijs is hard nodig. Weg met het neoklassieke paradigme van winstmaximalisatie! Maar hoe breng je de initiatieven op dit gebied samen? En wat gebeurt er al op dit vlak? Neem een kijkje in de praktische toolbox die voortkwam uit New Economics Lab of kijk de livestream terug, waarin we de discussie aangaan: hoe pakken we nu door? 

Bekijk de livestream

Naar de NEO-Toolbox

Newbee Fest: onderwijsinnovatie in festival-stijl

Op 9 juni kwamen bijna 200 onderwijsprofessionals af op het eerste Newbee Fest. Met maar liefst 36 workshops en ruim 40 gastsprekers vond er een succesvolle kruisbestuiving plaats. Een feest van herkenning, met een serieuze boodshcap: hoe krijgt waardegedreven economie een meer centrale plek in het hoger economsich onderwijs? 

Lees verder

Leiderschap

Een wereld in transitie vraagt om inspirerend leiderschap en management. We brengen met onze projecten ondernemers samen, versterken zo het regionale bedrijfsleven en zorgen voor een ecosysteem van innovatie binnen de regio. Zo ondersteunen en creëren we de impactvolle leiders van nu en de toekomst. 

Digitale Economie

De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Hoe blijf je als organisatie up-to-date op dit gebied en hoe maak je maximaal gemruik van de nieuwe mogelijkheden? Ons onderzoek zorgt ervoor dat we bedrijven ondersteunen op het gebied van datavaardigheid. We ontwikkelen praktische tools die niet alleen in het bedrijfsleven, maar in het onderwijs goed van pas komen. 

Circulaire economie

Circulaire economie en verantwoord ondernemen spreekt tot de verbeelding. We stelden dit jaar een nieuwe lector aan om ons onderzoek op dit thema te versterken. Want eerlijk, we willen allemaal een transitie maken naar circulair, maar financieel is dat niet altijd eenvoudig of haalbaar. Reden genoeg dus om onderzoek te doen op het gebied op het gebied van circulariteit, met een nadruk op finance & fashion!

Van start! Financiering circulaire businessmodellen

Circulaire mkb-bedrijven zijn vaak succesvol in de beginfase, maar bij een scale-up is de financiering niet altijd rond te krijgen. Belangrijk dus om oplossingen te vinden om de financiering van product-as-a-service modellen in het mkb te verbeteren.

Lees verder

Talent for circulair transitions 2022

Ieder jaar blikken we terug op de circulaire 'oogst': wat zijn de parels van projecten die voortgekomen zijn uit onze minoren? Onze studenten zijn namelijk de aanjagers van verandering. En dat blijkt. Er zijn weer inzichten gegeven over een duurzame kijk op fashion, het tegengaan van voedselverspilling en hoe de economie ervoor staat.

Lees verder

2022 in cijfers

54 publicaties

Waarvan 26 artikelen, 4 onderzoeksrapporten en 22 andersoortige publicaties.

11 evenementen

Waarvan 9 op locatie, 2 digitale events en meer dan 600 deelnemers.

34 lopende onderzoeksprojecten

8 nieuwe onderzoeken opgestart, 7 projecten helemaal afgerond.

3 nieuwe boeken

Ik heb geen probleem, Wie orde zaait zal chaos oogsten en Betekeniseconomie: de waarde van verweven leven. 

Hoogtepuntenmagazine 2022

Lees hier meer

Hoogtepunten Praktijkgericht Onderzoek

Het praktijkgericht onderzoek van Hogeschool Rotterdam werpt een blik op de toekomst, op een steeds veranderende beroepspraktijk en op complexe vraagstukken in de Rotterdamse regio. Afgelopen jaar maakten de kenniscentra mooie stappen in uitbreiding van de maatschappelijke voetprint, profilering in de regio en professionalisering van het onderzoek. In het Hoogtepuntenmagazine 2022 lichten we inspirerende verhalen en projecten van praktijkgericht onderzoek uit.

Lees hier het Hoogtepuntenmagazine 2022 van praktijkgericht onderzoek