Belastingen

De belangrijkste functie van belasting is de budgettaire functie. Dit houdt in dat de opbrengst van de heffing is bedoeld voor het financieren van collectieve goederen en diensten waarvan politiek bepaald wordt dat zij algemeen toegankelijk moeten zijn. Hierbij kan worden gedacht aan zaken als defensie, politie, rechtspraak, het wegennet, sociale zekerheid, bijstand, zorg, subsidies, kunst en cultuur.

Belastingheffing heeft daarnaast een instrumentele functie. Dit houdt in dat de overheid met de belastingheffing nevendoeleinden voor ogen heeft. Hierbij kan worden gedacht aan een wijziging van de inkomensverdeling (verdelingsfunctie), een bescherming van nationale bedrijvigheid (allocatiefunctie), het beïnvloeden van conjunctuurbeleid (stabilisatiefunctie) of het stimuleren van milieuvriendelijk, gezond of sociaal gedrag.

Aansluitend profiel

 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij

Meest relevante vakken

 • Economie
 • Management en organisatie
 • Wiskunde A

Voorbeelden van hoofdvragen

Belastingen
 • Wat doet een fiscalist?
 • Wat zijn belastingen?
 • Welke soorten belastingmiddelen ken je?
 • Hoe wordt belasting geheven?
 • Waarom moet er belasting betaald worden?
 • Wat doet de overheid met de belastingopbrengst?
 • Wie betaalt er belasting?

Inspiratie

rondom het thema belastingen

Opleidingen met dit onderwerp

Welke opleiding wil jij volgen?
Accountancy voltijd

Accountancy voltijd

De Associate degree Accountancy stoomt je klaar voor werk in de financiële sector. Na twee jaar kun je professionals ondersteunen op het gebied van de financiële en/of fiscale dienstverlening.

Accountancy voltijd

Accountancy voltijd

Vind je het interessant om de financiële situatie van bedrijven, instellingen, organisaties en stichtingen in kaart te brengen? Dan is Accountancy dé opleiding voor jou.

Banking & Insurance voltijd

Banking & Insurance voltijd

Vind je het leuk om mensen te adviseren bij hun financiële zaken? Duik je graag diep in de cijfers? Ben je analytisch én communicatief sterk? Dan is de differentiatie Banking & Insurance van de opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou.

Bedrijfseconomie voltijd

Bedrijfseconomie voltijd

De opleiding Bedrijfseconomie gaat per studiejaar 2018-2019 verder onder de naam Finance & Control.

Finance & Control voltijd

Finance & Control voltijd

Met de opleiding Finance & Control word je opgeleid tot bedrijfseconoom. In die functie ben je degene binnen een organisatie die het zakelijke succes inzichtelijk maakt en bewaakt.

Financial Services Management voltijd

Financial Services Management voltijd

De opleiding Financial Services Management gaat per studiejaar 2018-2019 verder als de vierjarige differentiatie Banking & Insurance van de opleiding Finance, Tax and Advice.

Fiscaal Recht en Economie voltijd

Fiscaal Recht en Economie voltijd

De opleiding Fiscaal Recht en Economie gaat per studiejaar 2018-2019 verder als de vierjarige differentiatie Tax Law & Economics van de opleiding Finance, Tax and Advice.

Tax Law & Economics voltijd

Tax Law & Economics voltijd

Vind je het leuk om als specialist op belastinggebied mensen en bedrijven te adviseren? Ben je analytisch, cijfermatig én communicatief sterk? Dan is de differentiatie Tax Law & Economics van de opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.