Menu English

Accountancy voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Als accountant ben jij hét financiële aanspreekpunt voor ondernemers en investeerders. Als gesprekspartner adviseer je over de regels en risico’s en draag je bij aan de toekomst van de onderneming.

Je speelt straks een belangrijke rol in de financiële analyse van een bedrijf, zorgt voor controle op verslaglegging en geeft adviezen aan de directie. Je bent goed met cijfers en daarnaast kritisch en nieuwsgierig. Je hebt veel contact met klanten, collega’s en andere deskundigen. Als gesprekspartner neem je de leiding en adviseer je de ondernemer of ondernemende manager in het midden- en kleinbedrijf over de financiële administratie van een organisatie.

Je gaat aan de slag met de jaarrekening, juridische vaardigheden en vermogensrecht, inkomstenbelasting en investeringen. Met je hbo-diploma op zak heb je een solide basis en kun je veel kanten op, bijvoorbeeld als assistent-accountant of controller bij een accountantskantoor, bedrijf of overheidsinstelling. Je kunt ook verder studeren om als accountant-administratieconsulent (AA) of als registeraccountant (RA) aan de slag te gaan.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Accountancy

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
Laatste wijziging op 24-08-2022 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk gemiddeld deze studie

Toelichting van de opleiding

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

1%

Werkloos

93%

Werk op niveau

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

In het eerste jaar leg je de basis. In projecten die de praktijk nabootsen werk je aan beroepsproducten zoals een jaarrekening, en leer je de kernvakken: bestuurlijke informatievoorziening/administratieve organisatie, controleleer en externe verslaggeving. Er is veel aandacht voor communicatieve en sociale vaardigheden, in het Nederlands én in het Engels. In de tweede helft van het studiejaar kan je één dag per week leren en werken op een echt accountantskantoor.

Na het eerste jaar

In jaar twee maak je verder kennis met de beroepspraktijk. Je werkt aan praktijkgerichte projecten om je kennis van de kernvakken te verdiepen, en met mede-studenten een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Je leert om verslaggeving te doen met behulp van geautomatiseerde systemen.

In jaar drie ga je de eerste helft van het studiejaar naar school voor vakken als strategische bedrijfsanalyse, ethiek en financiering. In de tweede helft van het jaar ga je op stage in de praktijk. Je werkt 20 weken bij een accountantskantoor, een interne accountantsdienst van een ministerie of de Belastingdienst, of op de financiële afdeling van een onderneming.

In jaar vier draait het om het landelijke examen, de Overalltoets (OAT), waarin de drie kernvakken getoetst worden. Daarna doe je je afstudeeropdracht. 

Keuze en begeleiding

Keuze

Vanuit de opleiding zijn er een aantal verplichte keuzevakken, maar daarnaast kun je kiezen uit zo'n driehonderd hogeschoolbrede keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je kunt zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

In het derde studiejaar vindt de praktijkstage plaats. De duur van de stage is twintig weken van vier werkdagen. Bekijk in onderstaand filmpje hoe Ramin Wahidi zijn derdejaars stage bij C. Wang Registeraccountant ervaart.

Minors

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

De minor bestaat uit twee onderdelen: de OAT-theorie en een praktijkonderzoek. In het theoriedeel word je voorbereid op de landelijke toets (OAT), door je te verdiepen in vakken als: Bestuurlijke Informatie Voorziening, Administratieve Organisatie en Externe Verslaggeving. In het praktijkdeel maak je een strategische risicoanalyse van een onderneming in de regio Rotterdam en onderzoek je de risico's en bedreigingen, die de doelstellingen van de onderneming in gevaar brengen.

Kom je er tijdens je hbo-opleiding achter dat studeren je wel ligt en wil je je studiecarriere afsluiten met een masteropleiding gevolgd door de titel van Register Accountant (RA), dan bieden wij in samenwerking met Nyenrode Universiteit een minor aan waar jij al werkt aan onderdelen van jouw pre-master. Met het behalen van de minor verkort je de pre-master. Je boekt hierbij een halfjaar tijdwinst.

 

Student van andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

In het vierde jaar werk je gedurende 14 weken individueel aan jouw afstudeeropdracht. Je bent in principe drie dagen per week (dinsdag, woensdag, donderdag) aanwezig op je afstudeerplek.

Internationale mogelijkheden

Het accountantsberoep krijgt een steeds sterker internationaal karakter. Binnen de opleiding bestaan daarom ook mogelijkheden om tijdens de studie al internationale ervaring op te doen. Zo bestaat de mogelijkheid om de eerste helft van het tweede jaar aan een buitenlandse hogeschool te volgen en/of deel te nemen aan zogenaamde business weeks. Een meewerk- en/of afstudeerstage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. In het derde jaar kan een Engelstalig semester worden gekozen (IBEX), waarin je samen met buitenlandse studenten de studie vervolgt. Mogelijkheden genoeg dus om je horizon te verbreden, waarbij je kunt profiteren van een groot netwerk aan internationale contacten over de hele wereld.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Voor de betere, maar vooral, zeer gemotiveerde studenten zijn er uitdagende programma’s waaraan deelgenomen kan worden.

Het programma van de WO-minor is opgesteld in samenwerking met Nyenrode Universiteit. Na het volgen en succesvol afronden van deze minor, verkort je de pre-master. Je boekt hierbij een halfjaar tijdwinst. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om de studie te upgraden, zoals met een honours degree.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
5 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Praktijkvoorbeelden

Werken aan echte projecten uit de praktijk

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

De bacheloropleiding Accountancy leidt je op voor een baan binnen de financieel-administratieve dienstverlening. Afgestudeerden met een bachelordiploma Accountancy kunnen bijvoorbeeld starten in de functie van assistent-accountant bij een accountantskantoor. Ook kan je aan de slag op de interne accountantsdienst van een grote onderneming, de Belastingdienst of een ministerie. Andere functies op financieel gebied zijn uiteraard ook mogelijk, zoals assistent-controller of uiteindelijk financieel directeur van een onderneming. Het zal hiermee duidelijk zijn dat de bacheloropleiding Accountancy al een volwaardige eindopleiding is waarmee je in het financieel-economische beroepenveld vele kanten op kunt. 

Doorstuderen

Om uiteindelijk de titel AA of RA te mogen voeren, moet je na je bachelor doorstuderen. Kies je voor de AA-richting, dan doe je dat aan een hogeschool. Kies je voor de RA-richting, dan ga je naar een universiteit, bijvoorbeeld Nyenrode Business University of Erasmus Universiteit. Vaak kun je kiezen uit een voltijd- of deeltijdvariant.

Voor alle duidelijkheid: de bacheloropleiding Accountancy is al een volwaardige eindopleiding waarmee je in het financieel-economische beroepenveld vele kanten op kunt.

Huidige arbeidsmarkt

Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2021 (publicatie april 2022)

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen