Menu Zoeken English

Finance, Tax and Advice voltijd

voorheen Financial Services Management en Fiscaal Recht en Economie
 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Geef jij mensen graag advies bij hun financiële of fiscale zaken? En ben je communicatief sterk, analytisch én duik je graag diep in de cijfers? Volg dan de opleiding Finance, Tax and Advice (FTA).

Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice leer je hoe je bedrijven en particulieren kunt helpen met hun financiële en fiscale zaken. Zo help je bijvoorbeeld een jong stel dat een lening nodig heeft voor de aankoop van een woning of een een onderneming die meer wil weten over haar bedrijfsrisico’s. Ook kan je aan de slag als tax­analist bij een belastingadvies­ of accountantskantoor, of bij de belastingdienst.

De situaties waarmee je aan de slag gaat zijn realistisch. Op die manier kun je ontdekken wie jij bent en waar jouw sterke punten liggen. Ook ontvang je actieve coaching op jouw beroepshouding en motivatie. Het is essentieel dat je een gevoel voor cijfers hebt en dit ook op een duidelijke manier kan overbrengen op anderen. De adviezen die jij gaat geven zijn op basis van een analyse van een complex probleem. Je maakt een zorgvuldige afweging en denkt in de belangen van de klant. Hierom dien je goed te luisteren en weet je de wensen van de klant goed te analyseren. Jij ontwikkelt een vertrouwensrelatie met de klanten en partners.

Deze opleiding is onderdeel van Hogeschool Rotterdam Business School.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Finance, Tax and Advice voltijd

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar krijg je een goed beeld van de opleiding en van het hele werkveld, zodat je aan het eind van je eerste jaar een keuze kan maken of je meer financieel of meer fiscaal opgeleid wil worden. Daarnaast krijg je een goed beeld van jezelf: wat kan ik, wat wil ik en past deze opleiding bij mij?

  Hiervoor bieden we ieder onderwijsblok drie soorten cursussen aan.

  1. Een project dat jou kennis laat maken met een deel van het werkveld: je gaat aan de slag met een realistische praktijkcasus waarin je een klant (persoon of bedrijf) van advies gaat voorzien over financiële en fiscale vraagstukken. Adviesvaardigheden en Nederlands/Engels maken ook onderdeel uit van deze projecten.
  2. Een cursus waarin een goede vakinhoudelijke basis wordt gelegd zoals Basis financiële dienstverlening en Inkomstenbelasting niet-winst.
  3. Een bedrijfseconomische of -administratieve cursus. Hier krijg je een stevige basis voor het analyseren en beoordelen van bedrijven.

  Naast deze cursussen werk je aan je eigen ontwikkeling en begeleiden we je om aan het einde van het eerste leerjaar een keuze te maken voor een meer fiscale of een meer financiële opleiding.

   

  Na het eerste jaar

  In de hoofdfase volg je een van de drie uitstroomrichtingen:

  1. Financiële planning voor partculiere klanten
  2. Zakelijk verzekeren en bankieren
  3. Fiscaliteit voor ondernemingen

  In het tweede jaar betekent dit dat je verdiepende cursussen volgt die horen bij de door jou gekozen uitstroomrichting. Daarnaast volg je ook nog een aantal FTA-algemene cursussen zoals Algemene economie, Onderzoeksvaardigheden, Data and Technology.

  In jaar drie ga je in de eerste helft van het jaar stage lopen en volg je in de tweede helft van het jaar de laatste verdiepingscursussen die horen bij jouw uitstroomrichting.

  In jaar 4 volg je de eerste helft van het jaar een minor die je zelf kiest. Hieronder vind je daar meer informatie over. De laatste helft van het jaar bestaat uit het uitvoeren van een afstudeeropdracht bij een opdrachtgever in het werkveld. Voor veel studenten is dit een mooie opstap naar een baan!

  Keuze en begeleiding

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Begeleiding

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het derde jaar loop je twintig weken (vier dagen per week) praktijkstage bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Tijdens je stage kom je op maandag of vrijdag terug naar school om colleges te volgen.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Zuhtu Gultekin zijn derdejaars stage bij Aegon ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Deze Engelstalige minor bereidt je voor op een carrière waarbij je internationaal inzetbaar bent, onder andere door je de mogelijkheid te bieden een half jaar bij een partnerinstelling in het buitenland te studeren. Hierbij bestudeer je onder andere de onderwerpen international market opportunity analysis, marketing planning and control, project management en art and philosophy.

  Deze minor is alleen toegankelijk voor studenten die de fiscale richting van Finance, Tax and Advice volgen.

  Kom je er tijdens je hbo-opleiding achter dat studeren je wel ligt en zijn je studieresultaten aanleiding om je studiecarrière af te sluiten met een masteropleiding? Dit is na je hbo-opleiding mogelijk in 1 à 1,5 jaar. In overleg met de Erasmus Universiteit is er een doorstroomprogramma samengesteld dat zorgt voor een goede aansluiting op het masterprogramma Fiscale Economie. Met de minor word je vrijgesteld van het volgen van een schakelprogramma en stroom je direct in het masterprogramma in. Hierdoor boek je een jaar tijdwinst. Nadat je de doorstroomminor met goed gevolg hebt afgelegd en je bachelor hebt behaald, kun je daarna direct doorstromen naar de masteropleiding Fiscale Economie. De duur van deze masteropleiding is regulier 1 jaar.

  Heb je affiniteit met werken in het buitenland en wil je alles weten over het uitzenden van Nederlandse werknemers naar het buitenland en over het inlenen van buitenlandse werknemers door Nederlandse bedrijven? Zie jij jezelf al als een spin in het web, dan is deze minor zeker iets voor jou. De minor is gericht op het vakgebied van de mobility officer. In samenwerking met Stichting Expatise is een programma opgesteld dat bestaat uit zes thema's: internationaal ondernemen, HR strategie en beleid, internationale fiscaliteiten, internationaal arbeids(migratie)recht, internationale sociale verzekeringen en EG recht. Daarnaast is er uiteraard ruimte voor de praktijk. In samenwerking met de Stichting Expatise zal er contact zijn met het bedrijfsleven.

  Ben je benieuwd wat er komt kijken bij het succesvol beëindigen en overdragen van een onderneming? En wil je weten hoe een ondernemer voorafgaand aan die bedrijfsoverdracht optimaal een inkomensvoorziening voor zijn oude dag opbouwt? Dan is de minor Bedrijfsoverdracht zeker iets voor jou! De vraagstukken die behandeld worden beslaan verschillende thema's en vakgebieden. Zo wordt er onder andere ingegaan op het proces over het vinden van een geschikte overnamekandidaat, de waardering van de onderneming, het ontwikkelen van een goede onderhandelingsstrategie, en fiscale/juridische vormgeving van de bedrijfsoverdracht.

  Risicomanagement is een 'hot topic'. De financiële crisis van enkele jaren geleden noodzaakt organisaties om hun risico's onder de loep te nemen en deze te managen. Gedreven door hebzucht hebben bedrijven en particulieren teveel risico genomen. Dit alles roept veel vragen op. Kun je een crisis overleven als je je risico's goed managet? Is de toekomst voor een deel te voorspellen? Wat speelt zich af in de hoofden van mensen waardoor dit alles wordt veroorzaakt? In de minor Risicomanagement ga je op zoek naar een antwoord op deze vragen en worden de nieuwste inzichten in dit vakgebied op een actieve en leerzame wijze met je gedeeld.

   

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In het vierde jaar los je gedurende 20 weken zelfstandig een complex praktijkvraagstuk op voor een bedrijf. Daarover schrijf je een scriptie, waarmee je onder andere aantoont dat je over onderzoekend vermogen beschikt. 

  Internationale mogelijkheden

  Binnen de opleiding bieden we je volop de gelegenheid om internationale ervaring op te doen. Zo kun je in het tweede jaar tijdens een International Business Week samen met studenten uit andere landen werken aan een business case. Als toekomstig fiscalist kan je tijdens de International Tax Week met studenten uit zes verschillende Europese landen werken aan diverse fiscale opdrachten. Wil je meer internationale ervaring opdoen? Loop stage op Aruba, doe tijdens je minor onderzoeksvaardigheden op in Beijing, of schrijf je afstudeeropdracht bij een buitenlands adviesbureau of financiële instelling. Dit alles behoort tot de mogelijkheden.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om in je beroep te excelleren, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten, dan biedt de opleiding je een Honoursprogramma aan. Als je dat programma succesvol afsluit krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening ‘excellente professional’.

  Meer informatie over het Honoursprogramma

  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week

  Praktijkvoorbeelden

  Werken aan echte projecten uit de praktijk

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Je wordt opgeleid voor een doorlopend veranderend werkveld. Of het nu gaat om betalen met je smartwatch, beleggen in bedrijven die duurzaam zijn of belastingregels die aangepast worden vanwege corona; de financiële wereld staat nooit stil!

  Ben je vooral geïnteresseerd in particuliere financiële dienstverlening (uitstroom financiële planning)? Dan heb je toegang tot diverse functies bij vooral banken en financieel advieskantoren (assurantietussenpersonen) zoals ABN AMRO, Rabobank, Van Lanschot Private Banking. Voorbeelden van instroomfuncties zijn (junior of aankomend) financieel adviseur, (schade-) acceptant, hypotheekadviseur en vermogensanalist. Ook een functie in schuldhulpverlening hoort tot de mogelijkheden.

  Ben je meer geïnteresseerd in fiscaal advies aan ondernemers en ondernemingen? Dan kun je als fiscalist aan de slag bij de Belastingdienst. Je werkt dan mee aan het heffen, controleren en innen van belastingen, volgens de fiscale wet- en regelgeving. Of je gaat bij een belastingadvieskantoor als PWC, Deloitte en BDO aan de slag als tax manager, waar je jaarrekeningen vertaalt naar belastingaangiftes en intern of extern advies geeft.

  Heb jij gekozen voor zakelijk verzekeren of bankieren dan heb je toegang tot verschillende functies bij banken, verzekeraars of brokers zoals ABN AMRO, ING, Howden of HDI. Voorbeelden van instroomfuncties zijn risicospecialist of (junior) accountmanager midden- en kleinbedrijf.

  Ben je benieuwd naar de ervaring van Charmaine Overkleeft die nu werkzaam is bij ABN AMRO? Bekijk de testimonial!

  Bekijk hier de ervaring van alumnus Yosuf Rostam, die werkzaam is bij Belastingdienst Den Haag!

  Doorstuderen

  Met je bachelor op zak kun je nog doorstuderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een post-hbo master, zoals de Master in Consultancy and Entrepreneurship. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een universiteit. Als je hebt gekozen voor de uitstroomrichting 'Fiscaliteit voor ondernemingen' kun je deelnemen aan een premaster tijdens je hbo-opleiding. Hiervoor wordt samengewerkt met de Erasmus Universiteit en Tilburg University.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2021 (publicatie april 2022)

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  🍪

  Welkom!
  Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

  Instellen