Menu Zoeken English

Finance, Tax and Advice voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Vind je het leuk om mensen te adviseren bij hun financiële of fiscale zaken? Duik je graag diep in de cijfers? Ben je analytisch én communicatief sterk? Welkom bij Finance, Tax and Advice!

Binnen deze opleiding word je opgeleid tot financieel of fiscaal adviseur.

Help je graag bedrijven of particulieren met hun financiële zaken? Help je graag een jong stel dat een lening nodig heeft voor de aankoop van een woning, een onderneming die een krediet nodig heeft voor een investering, een vijftiger die zijn hele financiële situatie in kaart gebracht wil hebben of een onderneming die haar bedrijfsrisico’s wil beheersen? Dan is een baan als financieel adviseur bij een bank, verzekeraar of financieel advieskantoor zeker iets voor jou. Of adviseer je liever ondernemingen, ondernemers of particulieren over bijvoorbeeld de loon-, omzet- of inkomstenbelasting nu de fiscale wet- en regelgeving steeds complexer lijkt te worden? Dan is een baan als tax-analist bij een belastingadvies- of accountantskantoor, als bedrijfsfiscalist of als fiscaal expert bij de Belastingdienst jou op het lijf geschreven.

Als financieel adviseur of fiscalist heb je gevoel voor cijfers en weet je het cijfermatige op een praktische en duidelijke manier over te brengen op anderen. Je geeft adviezen die het resultaat zijn van de analyse van vaak complexe problemen en een zorgvuldige afweging van belangen van de klant. Je kunt goed luisteren, weet de wensen van de klant boven tafel te krijgen en bent in staat om een vertrouwensrelatie op te bouwen met klanten en partners.

Deze opleiding is onderdeel van Hogeschool Rotterdam Business School.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Finance, Tax and Advice voltijd

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Laatste wijziging op 22-08-2018 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  2%

  Werkloos

  96%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Fiscalist of financieel adviseur?

  Welke kant wil je op?

  De opleiding Finance, Tax and Advice bereidt je voor op een heel breed en divers beroepenveld. In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de diverse kanten van dit beroepenveld. Aan het einde van dit eerste studiejaar heb jij al een heel goed beeld van welk deel hiervan het beste bij je past. Wil je liever fiscalist worden of toch liever financieel adviseur? Adviseer je liever ondernemingen of toch liever particulieren? Deze keuzes bepalen mede het verloop van je opleiding.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar krijg je een goed beeld van de opleiding en van het werkveld. Daarnaast krijg je een goed beeld van jezelf: wat kan ik, wat wil ik en past deze opleiding bij mij. In het eerste jaar wordt veel aandacht besteed aan het adviseren van klanten (in rollenspellen en schriftelijke opdrachten) over financiële risico’s, fiscale vraagstukken en mogelijke oplossingen. De belangrijkste producten van banken en verzekeraars komen op basisniveau voorbij en de eerste belastingsoorten worden uitgediept met behulp van relevante wet- en regelgeving. Zo kun je bijvoorbeeld al na een paar maanden de meest voorkomende aangiftes inkomstenbelasting doen. Ook wordt veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke ontwikkeling in het programma Professionele Identiteit. Hierin word je op het gebied van je studie begeleid door het leren van studievaardigheden, projectvaardigheden en samenwerking met medestudenten.

  Na het eerste jaar

  In de hoofdfase werk je verder aan de opleidingscompetenties. Zo leer je niet alleen klanten over steeds ingewikkeldere onderwerpen te adviseren, maar word je ook een waardevolle medewerker voor de organisatie waarin je gaat werken. Van een hbo'er mag je immers verwachten dat die verder kijkt dan alleen zijn eigen taak. In de hoofdfase loop je ook gedurende 20 weken stage bij een bedrijf in het beroepenveld (zoals een bank, verzekeraar, belastingadvieskantoor of Belastingdienst). Tijdens de stage werk je op hbo-niveau mee, maar toon je ook aan dat je een bijdrage kunt leveren aan verbetering van interne processen, rekening houdend met de organisatie en de cultuur van het bedrijf of een waardevol beroepsproduct kan opleveren. In het vierde jaar begin je met een door jou gekozen minor van 20 weken. Tenslotte los je in het vierde jaar gedurende 20 weken zelfstandig een complex praktijkvraagstuk op voor een bedrijf en schrijf je daarover een scriptie. Je toont hiermee onder andere aan dat je over onderzoekend vermogen beschikt.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het derde jaar loop je twintig weken (vier dagen per week) praktijkstage bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Tijdens je stage kom je op vrijdag terug naar school om colleges te volgen.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe  Zuhtu Gultekin zijn derdejaars stage bij  Aegon ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Deze Engelstalige minor bereidt je voor op een carrière waarbij je internationaal inzetbaar bent, onder andere door je de mogelijkheid te bieden een half jaar bij een partnerinstelling in het buitenland te studeren. Hierbij bestudeer je onder andere de onderwerpen international market opportunity analysis, marketing planning and control, project management en art and philosophy.

  Deze minor is alleen toegankelijk voor studenten die de fiscale richting van Finance, Tax and Advice volgen.

  Kom je er tijdens je hbo-opleiding achter dat studeren je wel ligt en zijn je studieresultaten aanleiding om je studiecarrière af te sluiten met een masteropleiding? Dit is na je hbo-opleiding mogelijk in 1 à 1,5 jaar. In overleg met de Erasmus Universiteit is er een doorstroomprogramma samengesteld dat zorgt voor een goede aansluiting op het masterprogramma Fiscale Economie. Met de minor word je vrijgesteld van het volgen van een schakelprogramma en stroom je direct in het masterprogramma in. Hierdoor boek je een jaar tijdwinst. Nadat je de doorstroomminor met goed gevolg hebt afgelegd en je bachelor hebt behaald, kun je daarna direct doorstromen naar de masteropleiding Fiscale Economie. De duur van deze masteropleiding is regulier 1 jaar.

  Heb je affiniteit met werken in het buitenland en wil je alles weten over het uitzenden van Nederlandse werknemers naar het buitenland en over het inlenen van buitenlandse werknemers door Nederlandse bedrijven? Zie jij jezelf al als een spin in het web, dan is deze minor zeker iets voor jou. De minor is gericht op het vakgebied van de mobility officer. In samenwerking met Stichting Expatise is een programma opgesteld dat bestaat uit zes thema's: internationaal ondernemen, HR strategie en beleid, internationale fiscaliteiten, internationaal arbeids(migratie)recht, internationale sociale verzekeringen en EG recht. Daarnaast is er uiteraard ruimte voor de praktijk. In samenwerking met de Stichting Expatise zal er contact zijn met het bedrijfsleven.

  Ben je benieuwd wat er komt kijken bij het succesvol beëindigen en overdragen van een onderneming? En wil je weten hoe een ondernemer voorafgaand aan die bedrijfsoverdracht optimaal een inkomensvoorziening voor zijn oude dag opbouwt? Dan is de minor Bedrijfsoverdracht zeker iets voor jou! De vraagstukken die behandeld worden beslaan verschillende thema's en vakgebieden. Zo wordt er onder andere ingegaan op het proces over het vinden van een geschikte overnamekandidaat, de waardering van de onderneming, het ontwikkelen van een goede onderhandelingsstrategie, en fiscale/juridische vormgeving van de bedrijfsoverdracht.

  Risicomanagement is een 'hot topic'. De financiële crisis van enkele jaren geleden noodzaakt organisaties om hun risico's onder de loep te nemen en deze te managen. Gedreven door hebzucht hebben bedrijven en particulieren teveel risico genomen. Dit alles roept veel vragen op. Kun je een crisis overleven als je je risico's goed managet? Is de toekomst voor een deel te voorspellen? Wat speelt zich af in de hoofden van mensen waardoor dit alles wordt veroorzaakt? In de minor Risicomanagement ga je op zoek naar een antwoord op deze vragen en worden de nieuwste inzichten in dit vakgebied op een actieve en leerzame wijze met je gedeeld.

   

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In het vierde jaar los je gedurende 20 weken zelfstandig een complex praktijkvraagstuk op voor een bedrijf. Daarover schrijf je een scriptie, waarmee je onder andere aantoont dat je over onderzoekend vermogen beschikt. 

  Internationale mogelijkheden

  Binnen de opleiding bieden we je volop de gelegenheid om internationale ervaring op te doen. Zo kun je in het tweede jaar tijdens een International Business Week samen met studenten uit andere landen werken aan een business case. Als toekomstig fiscalist kan je tijdens de International Tax Week met studenten uit zes verschillende Europese landen werken aan diverse fiscale opdrachten. Wil je meer internationale ervaring opdoen? Loop stage op Aruba, doe tijdens je minor onderzoeksvaardigheden op in Beijing, of schrijf je afstudeeropdracht bij een buitenlands adviesbureau of financiële instelling. Dit alles behoort tot de mogelijkheden.

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepsbeeld

  Financieel adviseur

  Als je tijdens de opleiding de kant van financieel advies op bent gegaan dan geeft de opleiding je toegang tot vele functies bij financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars, pensioenfondsen en hypotheekverleners. Je kunt direct aan de slag als financieel adviseur of als specialist in de backoffice.

  Voorbeelden van instroomfuncties zijn (junior of aankomend): financieel adviseur, (schade-)acceptant, hypotheekadviseur, relatiebeheerder, schadebehandelaar, pensioenadviseur, assurantiemedewerker en accountmanager.

  In het bank- en verzekeringswezen zijn diploma’s in het kader van de Wet financieel toezicht (Wft) een vereiste. Financiële dienstverleners moeten over deze certificaten beschikken om klanten te mogen adviseren. Bij deze opleiding word je gestimuleerd de Wft-certificaten te behalen. De basis hiervoor wordt gelegd in diverse Wft-georiënteerde cursussen.

  Fiscaal adviseur

  Ben je de kant van fiscaal adviseur opgegaan dan kun je als fiscalist aan de slag bij bijvoorbeeld belastingadvieskantoren en de Belastingdienst. Je werkt dan aan het ‘vertalen’ van jaarrekeningen naar belastingaangiftes, het indienen en/ of controleren van aangiftes en het geven van intern of extern fiscaal advies.

  Doorstuderen

  Met je bachelor op zak kun je nog doorstuderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een post-hbo master, zoals de Master in Consultancy and Entrepreneurship of de Master in Finance and Accounting. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een universiteit.

  Huidige arbeidsmarkt, financiële richting

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2018

  Huidige arbeidsmarkt, fiscale richting

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2018

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.