Menu
  English

  International Business voltijd

  Let's change the face of business

  • Duur en startmoment

   4 jaar, september

  • Opleidingstype

   Voltijd Bachelor

  • Taal

   Geheel in het Engels

  Ben je ambitieus, avontuurlijk en wil je je horizon verbreden? Droom je van een internationale carrière? Houd je van een interculturele omgeving? Dan is International Business misschien wat voor jou!

  Bij de Engelstalige opleiding International Business (IB) leiden we je op tot een internationale, intercultureel bewuste business professional op bachelor niveau. De opleiding kent drie leerlijnen: Business, Professional & Academic Skills en Languages. In jaar 1 ga je aan de slag met de verschillende vakken binnen de leerlijnen en vanaf jaar 2 krijg je de kans om je je verder te specialiseren in Marketing, Commerce, Supply Chain of Organisation & Change. Daarnaast blijf je de reguliere vakken volgen, zodat je zo goed mogelijk wordt voorbereid om een internationale en intercultureel bewuste business professional te worden.

  De gehele opleiding is in het Engels. Wist je dat zo’n 40% van onze studentenpopulatie uit internationale studenten bestaat, die vanuit het buitenland deze opleiding komen volgen? Je internationale ervaring start al vanaf dag 1.

  Let op! Deze opleiding is geheel in het Engels.

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
  Laatste wijziging op 05-07-2023 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde deze studie (18 opleidingen)

  Toelichting van de opleiding

  COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  6%

  Werkloos

  91%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij Hogeschool Rotterdam streven we ernaar dat iedereen zich welkom voelt. Wij hechten waarde aan diversiteit. Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is dat de nadruk ligt op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar tegelijkertijd komt ook de praktijk aan bod. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als professional.

  Bij het instituut Rotterdam Business School, waar International Business onder valt, wordt er veel waarde gehecht aan nieuw economisch denken. Je wordt als student opgeleid tot changemaker; iemand die impact maakt in de huidige economie, op het bedrijfsleven en de samenleving als geheel, met het oog op de toekomst. Jij bent de toekomst. Dus: let’s change the face of business. 

  Bij de opleiding International Business leiden we je op tot een internationale en intercultureel bewuste business professional, die zich makkelijk kan aanpassen in de snel veranderde wereld waarin we leven.

  De drie leerlijnen binnen International Business

  De opleiding kent drie leerlijnen: Business, Professional & Academic Skills en Languages. Iedere leerlijn heeft specifieke vakken, die afzonderlijk worden gegeven of via projecten. Het hele pakket bereidt je voor op een carrière in een internationaal werkveld, waar je als intercultureel bewuste business professional aan de slag gaat.  

  In de leerlijn Business worden de onderstaande vakken aangeboden. Deze vakken worden afzonderlijk gegeven of via projecten. In jaar 2 en 3 en 4 integreren ze steeds meer, ook met andere leerlijnen.

  • Marketing & Sales
  • Supply Chain
  • Economics
  • Research
  • Finance & Accounting
  • Organization & People
  • Business Law

  De opleiding International Business is volledig in het Engels. Daarnaast kies je in leerlijn Languages één vreemde taal, Europees of Aziatisch. Deze extra kennis van een taal en cultuur maakt je nog sterker als international business professional. Je kunt je onderscheiden van anderen!

  Je kunt kiezen uit:

  • Frans
  • Duits
  • Spaans
  • Mandarijn
  • Koreaans
  • Japans
  • Nederlands voor niet-Nederlandstaligen
  • Aanvullend bieden we ook Russisch, Indonesisch en Vietnamees aan op Elementary niveau. Deze 3 talen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen.

  De Aziatische talen en Nederlands voor niet-Nederlandstaligen kun je alleen starten op Elementary niveau. De andere 3 Europese talen op zowel Elementary als Upper Intermediate niveau. Afhankelijk van je specialistatiekeuze leer je de taal dan voor 3 jaar (Commerce) of allleen in de eerste 1,5 jaar (andere specialisaties).

  In de leerlijn Professional and Academic Skills (PAS) worden de onderstaande vakken aangeboden. Deze vakken worden afzonderlijk gegeven of via projecten. In jaar 2 en 3 en 4 integreren ze steeds meer, ook met andere leerlijnen.

  • Critical Thinking
  • Personal & Professional Development
  • Ethical & Social Responsibility
  • Intercultural Competence  
  • Business English & Communication
  • Innovation & Creativity
  • Collaboration
  • Management of Information as Digital Citizen

  Semesters en Blokken

  Een studiejaar jaar bestaat uit 2 semesters; per semester heb je 2 blokken van 10 weken. Daarvan heb je steeds 7 weken les, 1 studieweek, 1 examenweek en een hertentamenweek. Daarnaast heb je aparte deadlines voor examens die worden afgetoetst door middel van een inleveropdracht.

  Naast de lessen op school wordt er van je verwacht dat je actief aan zelfstudie doet, zowel individueel als met je projectteam.

  Het eerste jaar

  In jaar 1 ga je eerst kennismaken met de verschillende business vakken binnen de leerlijn Business en verschillende vakken binnen de leerlijn Professional & Academic Skills.

  De kennis die je op doet, kun je meteen toepassen in de verschillende projecten die onderdeel zijn van het curriculum. Daarnaast volg je één extra vreemde taal, Europees of Aziatisch, binnen de leerlijn Languages. Je kunt kiezen uit Frans, Duits, Spaans, Mandarijn, Koreaans, Japans en daarnaast bieden we ‘Nederlands voor niet-Nederlandstaligen’ aan. De Aziatische talen en Nederlands voor niet-Nederlandstaligen kun je alleen starten op Elementary niveau. De andere 3 Europese talen op zowel Elementary als Upper Intermediate niveau. Aanvullend bieden we ook Russisch, Indonesisch en Vietnamees aan op Elementary niveau. Deze cursussen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen.

  Aanvullend volg je 2 keuzevakken (2 X 2 EC) in jaar 1. Het aanbod daarvan vind je op ons intranet HINT, waar je je keuze kunt maken.

  Specialisatie kiezen

  In jaar 2 krijg je de kans om je verder te specialiseren. Jij beslist wat voor International Business professional jij wilt zijn.

  Ben je gefascineerd door hoe een bedrijf van binnen in elkaar zit en hoe je dat kunt verbeteren? Je verdiept je in bedrijfsmanagement, innovatie, human resources and algemeen management.

   

  Wil je meer leren over het proces van grondstoffen totdat een product in de schappen ligt? In deze specialisatie verdiep je je in alle aspecten van dit proces.

  Je leert meer over verkoop, handel en marketingstrategie van bedrijven. Daarnaast verdiept je je verder in de sociale en culturele verschillen van internationale bedrijven. 

  Talen zijn bij de Commerce specialisatie extra belangrijk en daarom lopen je taallessen langer door. Dit betekent dat je in zowel jaar 1, 2 en 3 bezig bent die taal te ontwikkelen. In het eerste semester van jaar 3 ga je op exchange, en in het tweede semester ga je op stage. Beide in het buitenland (verplicht). Je gaat eerst op exchange naar het land waar de taal gesproken wordt die jij als extra vreemde taal studeert. Op die manier heb je voldoende mogelijkheden om je gekozen taal goed onder de knie te krijgen. 

  Voor Commerce geldt een belangrijke extra instroomeis: je kunt alleen instromen in deze specialisatie als je al vanaf jaar 1 je Europese taal op Upper Intermediate niveau volgt of een Aziatisch taal op Elementary niveau. Met een Europese taal op Elementary niveau heb je geen toegang tot deze specialisatie.

  Wil je je verder verdiepen in marketing en wil je meer leren over hoe producten en diensten internationaal op markt worden gebracht? Leer de juiste marketingstrategieën te ontwikkelen voor elke doelgroep.

  Jaar 2, 3 en 4: de hoofdfase

  Na het eerste jaar komt de zogeheten ‘hoofdfase’. Hieronder lees je wat je in jaar 2 t/m 4 kunt verwachten.

  Jaar 2

  In jaar 2 blijf je de reguliere vakken van de leerlijnen Business en Professional & Academic Skills volgen. We noemen dat de IB Core (35 EC). Je wordt zo goed mogelijk voorbereid om een internationale en intercultureel bewuste business professional te worden. Daarnaast krijg je de kans om je verder te specialiseren (17 EC) in één van de vier IB specialisaties Marketing, Commerce, Supply Chain of Organisation & Change. Alle studenten volgen in jaar 2 ook nog 1 semester in hun gekozen vreemde taal. Studenten die Commerce als hun specialisatie kiezen, gaan langer door met hun taal als onderdeel van de specialisatie. Hiervoor gelden andere regels*. 
  Aanvullend volg je 2 keuzevakken (2 X 2 EC) in jaar 2. Het aanbod is beschikbaar op ons intranet HINT.

  Jaar 3 

  In jaar 3 ga je alle skills die je hebt geleerd in de praktijk gebruiken en is het tijd voor je stage. Je gaat 20 weken bij een bedrijf aan de slag en aanvullend werk je aan je stage portfolio. 

  Na je stage kom je terug en ga je opnieuw keuzes maken: in dat semester heb je de mogelijkheid om je verder te verdiepen bij International Business. Je volgt de IB Core (12 EC) met de BUS en PAS vakken en je verdiept je verder in je gekozen specialisatie (18 EC). Of je kiest voor een RBS semester (30 EC) op het gebied van Agile Consulting, Fighting Fast Consumption of een ander thema. Meer informatie hierover kun je vinden op ons HINT intranet (https://hint.hr.nl), waar je toegang toe hebt na aanmelding.

  *Regels voor de Commerce specialisatie: je zult vanaf jaar 1 al een Europese taal op Upper Intermediate niveau moeten volgen of de Aziatische taal op Elementary niveau. Met een Europese taal op Elementary niveau kun je niet deelnemen aan deze Specialisatie. Voor deze specialisatie geldt ook, dat je verplicht 2 semesters in het buitenland verblijft, waarvan je eerste semester van jaar 3 op Exchange naar het land waar de taal gesproken wordt die jij als extra vreemde taal hebt gestudeerd. Voor meer informatie ga naar het tabblad Specialisaties.

  Jaar 4

  In het eerste semester van jaar 4 kun je een Minor (30 EC) kiezen in Nederland of ga je op Exchange (30 EC) naar een universiteit in het buitenland. Een lijst van partner universiteiten is beschikbaar op ons HINT intranet. In een minor ben je een semester lang bezig met een aantal cursussen over één onderwerp. Je kunt een minor kiezen van je eigen opleiding of van een andere, binnen of buiten de hogeschool. Minors kunnen verbredend of verdiepend zijn of kunnen je voorbereiden op een master. Centraal staan actuele vraagstukken uit de beroepspraktijk. 

  Je sluit je opleiding af in je allerlaatste semester, het 2e semester van jaar 4. Je schrijft een thesis (30 EC) op een zelfgekozen business onderwerp. Wanneer je al je 240 studiepunten behaald hebt, ontvang je je diploma: Bachelor in Business Administration!

  Belangrijk: Als student International Business wordt er van je verwacht dat je minimaal 1 semester (20 weken) in het buitenland bent. Dat kan dus de stage zijn bij een bedrijf in het buitenland of je Exchange periode op een buitenlandse universiteit.

  Fast Track Programma

  Naast deze 4-jarige bachelor opleiding bieden we ook een 3 jarige Fast Track variant aan die toegankelijk is voor vwo-studenten en studenten met een International Baccalaureate of vergelijkbare graad. Bekijk de toelatingseisen voor dit verkorte programma.

  Student support

  Begeleiding

  Iedere student is uniek. Het vak Personal & Professional Development binnen de leerlijn PAS helpt jou om je sterktes en zwaktes (verder) te ontdekken en te blijven streven naar persoonlijke groei. Studenten krijgen aan de start van ieder schooljaar een studieloopbaancoach (study career coach) toegewezen, die studenten begeleidt door het jaar heen. Studenten kunnen ook bij de coach terecht voor vragen. In jaar 1 en 2 is de coach tevens docent van het vak Personal & Professional Development (PPD). 

  Student succes

  Daarnaast hebben we als Hogeschool Rotterdam aanvullende voorzieningen om iedere student goed op weg te helpen. Datzelfde geldt voor studenten met een beperking, voor wie extra faciliteiten beschikbaar zijn.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Business Administration (BBA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Doorstuderen

  Veel studenten gaan aan het werk nadat ze zijn afgestudeerd, maar ook een groot aantal gaat verder studeren voor een masteropleiding. Dit kan een master zijn bij Hogeschool Rotterdam of via een pre-master, aan een Universiteit.

  Deze masters van Hogeschool Rotterdam sluiten goed aan op de bachelor-opleiding International Business:

  Beroepen

  Je staat nu aan het begin van jouw internationale carrière en je voelt je als een vis in het water in internationale en interculturele omgeving. Je hebt zowel je business kennis vergroot en je hebt verschillende 21st century skills ontwikkeld. Daarnaast spreek je ook nog een extra taal.

  Je bent opgeleid voor verschillende beroepen. Veel van onze afgestudeerden komen in een internationale omgeving terecht. Je kunt als generalist aan de slag gaan in een wat kleinere organisatie, maar je kunt er ook voor kiezen om in een groter bedrijf met een specifiekere rol aan de slag te gaan. Deze rollen kunnen variëren van een functie op algemeen managementniveau tot functies in een specifiek werkveld zoals (digital) marketing, sales, op financieel gebied of logistiek gebied. Een wereld aan mogelijkheden!

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties