Menu
  English

  Ik heb woonvragen

  Op zoek naar een geschikte woonruimte in Rotterdam? Hier vind je handige tips!

  Wensenlijstje

  Stel een lijstje op met jouw woonwensen; wil je de badkamer delen of liever niet? Hoe groot moet jouw kamer zijn? In welke buurt wil je het liefst wonen?

  Maak een reële begroting en kijk wat je maximaal per maand kunt besteden aan wonen. Je woonkosten bestaan namelijk niet alleen uit je huur! Denk ook aan zaken als gas/elektra/water, televisie/internet en gemeentelijke heffingen.

  Woonopties

  Huren Studentenhuis Antikraak
  Je huurt een kamer via een particuliere verhuurder of wooncorporatie. Alle afspraken die je maakt met je verhuurder leg je vast in een huurcontract. Wat daarin moet staan vind je op de pagina huurwoning van de Rijksoverheid. Als je lid wordt van een studentenvereniging kan dat ook handig zijn bij het vinden van een kamer. Vaak wonen leden van een vereniging samen in één huis en kun je op die manier sneller een kamer vinden.  Je kunt ook overwegen anti-kraak te wonen of tijdelijk te huren. Als je flexibel en een beetje avontuurlijk bent kun je in een tof gebouw terecht komen tegen een lage huurprijs. Websites voor anti-kraak en/of tijdelijke huur zijn Ad Hoc Beheer, Livable, Camelot en Villex.

  Zoeken

  Laat vrienden, familie, medestudenten en collega’s weten dat je op zoek bent naar een huis. Deel je oproep op social media en kijk op facebookpagina’s als Find room/roommate in Rotterdam.

  Schrijf je in op verzamel advertentiewebsites als Kamernet. Bedenk wel dat hier veel mensen kijken. Reageer dus op zoveel mogelijk woonruimtes en schrijf altijd een persoonlijk bericht of bel als dat kan.
  Stadswonen Rotterdam is de grootste aanbieder van woningen voor studenten in Rotterdam. Ze hebben ook jaarlijks een kameractie, speciaal voor eerstejaars studenten.

  Hospiteren

  Om in aanmerking te komen voor een kamer in een studentenhuis word je soms gevraagd te hospiteren. Hospiteren lijkt veel op solliciteren. Je wordt meestal tegelijk met andere geïnteresseerde kandidaten uitgenodigd om het huis te zien en kennis te maken met je potentiele huisgenoten. Aan het einde van de avond wordt één van de kandidaten gekozen. Bekijk op de pagina van kamernet.nl tips om succesvol te hospiteren

  Huur opzeggen?

  Wil je om wat voor reden dan ook juist je huur opzeggen? Er zijn verschillende wetten en regels om zowel huurders als verhuurders te beschermen. Lees er meer over op de pagina van de Rijksoverheid

  Op de site van het Juridisch loket vind je ook informatie over, o.a. een voorbeeldbrief huur opzeggen.

  Blijven wonen in Rotterdam

  Misschien wil je na je studie wel in Rotterdam blijven? Schrijf je dan nu vast in bij Woonnet Rijnmond. Dit is de verzamelwebsite van sociale woningcorporaties. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe hoger je op de wachtlijst komt en hoe meer kans je hebt op één van de huurwoningen.