Menu English

Ik ben mantelzorger

Ben je mantelzorger? Zorg je voor een naaste? Of heb je zorgen om iemand? Studie, vrienden, een bijbaan, het oppakken van je eigen leven en tegelijkertijd voor iemand moeten zorgen; dat is heel wat en het is soms moeilijk de balans te houden. Maar als je uit balans raakt, kan je in de problemen komen. Er zijn factoren die je kunnen helpen om in balans te blijven: een eigen goede gezondheid en conditie, het delen van je verantwoordelijkheden met anderen, flexibiliteit/steun van de opleiding en ondersteuning van professionele zorgverleners. Op deze pagina lichten we toe hoe Hogeschool Rotterdam jou hierbij kan helpen en ondersteunen.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is alle hulp die je biedt aan een hulpbehoevende uit jouw directe sociale omgeving. Mantelzorg is niet-beroepsmatige en niet-gefinancierde zorg voor een bekende uit de familiaire/sociale kring met wie al een persoonlijke relatie bestond bij aanvang van de zorgrelatie. Mantelzorg kan bestaan uit verschillende activiteiten o.a. het huishouden doen, wassen en aankleden, medicatie halen/toedienen, afspraken dokter/ziekenhuis, geldzaken regelen, etc.

Extra ondersteuning?

Op Hogeschool Rotterdam vind je als mantelzorger persoonlijke begeleiding en coaching bij de afdeling Studentenwelzijn. De studentenwelzijnsadviseurs bieden een luisterend oor en informatie en advies over hoe jij je studie kunt combineren met zorgtaken. We bieden ondersteuning op onderwerpen als balans tussen studie en zorgtaken, grenzen aangeven en hulp leren vragen. Afhankelijk van je vraag kijken we waar je behoefte aan hebt. 

Wil je in contact komen met ons of wil je meer informatie? Mail dan naar studentenwelzijn@hr.nl

Activiteiten/ workshops

Workshop:  Klein Geluk voor de Mantelzorger

Gaan zorgen voor een ander is iets wat je vaak ‘overkomt’: je geliefde, een ouder, broer of zus een kind of een vriend wordt ziek en jij neemt de zorg op je. Maar we vergeten daarbij vaak onszelf. Er is niemand die we zo slecht behandelen als onszelf. Terwijl: zorgen voor jezelf is een noodzaak!

Wil jij leren hoe je het zorgen voor een ander en/of jezelf vol kan houden? Meld je dan snel aan voor de workshop ‘’Klein Geluk voor de Mantelzorger’’.

Tijdens deze workshop leer je op een ontspannen manier om nog beter voor jezelf te zorgen, zodat je monter aan het roer blijft staan van jouw eigen leven.

Datum: 22 maart 2023

Tijd: 13:00 – 15:00 uur.

Locatie: nader te bepalen.

Aanmelden

Mantelfoon

Zorg jij langdurig voor een naaste en heb je een brandende vraag, kom je ergens niet uit of wil je simpel weg je hart luchten?

Netwerk

Via de studentenwelzijnsadviseurs kun je gekoppeld worden aan een medestudent (peercoach) die zelf ook mantelzorger is. Of we koppelen je aan een student die je kan helpen bij het maken van een planning. Een leuke manier om ervaringen uit te wisselen! 

Wil je in contact komen met ons of wil je meer informatie? Mail dan naar studentenwelzijn@hr.nl

Studievertraging?

Neemt de zorg voor een ander zo'n grote plek in in je leven dat je studie eronder lijdt? Mis je bijvoorbeeld veel lessen omdat je je moeder wekelijks naar het ziekenhuis moet brengen of lukt het je niet om thuis aan je studie te werken? Neem dan contact op met een decaan.  Als er sprake is van studievertraging door mantelzorg, is er soms financiële tegemoetkoming mogelijk (Profileringsfonds).

Heb je vragen? Plan een afspraak of loop langs bij je decaan

Handige websites

Op deze pagina's is nuttige informatie te vinden voor jonge mantelzorgers:

Wil je als decaan of docent meer informatie over het netwerk van mantelzorgers bij Hogeschool Rotterdam? Suzanne Melfor helpt je dan verder.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen