Menu
  English

  Ik ben mantelzorger

  Ben je mantelzorger? Zorg je voor een naaste? Of heb je zorgen om iemand? Studie, vrienden, een bijbaan, het oppakken van je eigen leven en tegelijkertijd voor iemand moeten zorgen; dat is heel wat en het is soms moeilijk de balans te houden. Maar als je uit balans raakt, kan je in de problemen komen. Er zijn factoren die je kunnen helpen om in balans te blijven: een eigen goede gezondheid en conditie, het delen van je verantwoordelijkheden met anderen, flexibiliteit/steun van de opleiding en ondersteuning van professionele zorgverleners. Op deze pagina lichten we toe hoe Hogeschool Rotterdam jou hierbij kan helpen en ondersteunen.

  Wat is mantelzorg?

  Mantelzorg is alle hulp die je biedt aan een hulpbehoevende uit jouw directe sociale omgeving. Mantelzorg is niet-beroepsmatige en niet-gefinancierde zorg voor een bekende uit de familiaire/sociale kring met wie al een persoonlijke relatie bestond bij aanvang van de zorgrelatie. Mantelzorg kan bestaan uit verschillende activiteiten o.a. het huishouden doen, wassen en aankleden, medicatie halen/toedienen, afspraken dokter/ziekenhuis, geldzaken regelen, etc.

  Ondersteuning?

  Neemt de zorg voor een ander zo'n grote plek in in je leven dat je studie eronder lijdt? Mis je bijvoorbeeld veel lessen omdat je je moeder wekelijks naar het ziekenhuis moet brengen of lukt het je niet om thuis aan je studie te werken? Neem dan contact op met een decaan.  Als er sprake is van studievertraging door mantelzorg, is er soms financiële tegemoetkoming mogelijk (Profileringsfonds).

  Mantelfoon

  Zorg jij langdurig voor een naaste en heb je een brandende vraag, kom je ergens niet uit of wil je simpel weg je hart luchten?

  Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.

  Handige websites

  Op deze pagina's is nuttige informatie te vinden voor jonge mantelzorgers:

  Voor jongeren met ouders met psychische- en/of verslavingsproblematiek:  https://www.koppsupport.nl/   

  Online training voor mantelzorgende studenten in Rotterdam om opleiding en zorgtaken beter te combineren(Online) coaching studerende mantelzorgers in Rotterdam - Avant sanare  

  Voor studenten die buiten Rotterdam woonachtig zijn:  Zorgzoeker | Stichting JMZ Pro  

  Erica Witkamp, Lector Zorg om Naasten, en Saadet Paker-Altun, docent onderzoeker hebben een routekaart ontwikkeld die specifiek is ontworpen voor docenten en decanen. Deze routekaart is bedoeld als een gids bij het ondersteunen van studenten die mantelzorg verlenen.Routekaart voor (regie)docent bij begeleiding mantelzorgende student V5.pdf

  Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.