Menu English

Disability en diversiteit

Maatschappelijk belang van en voorwaarden voor participatie

In deze minor staan leven, eigen regie, participatie en ervaringskennis van mensen met een beperking of chronisch aandoening centraal.

De participatiesamenleving heeft volop aandacht, maar wat betekent dit eigenlijk? Met nieuwe aandacht en vanuit verschillende perspectieven worden in deze minor de thema’s participatie, eigen regie, ervaringskennis en diversiteit onderzocht. In al deze thema’s is burgerschap het uitgangspunt. Studenten maken kennis met een nieuw vakgebied, Disability Studies, waardoor zij worden uitgedaagd kritische vragen te stellen en te reflecteren op het onderwerp. In het theoretisch deel komen onder andere aan de orde: beeldvorming, ervaringsdeskundigheid, verschillende rollen van hulpmiddelen, en wat dit betekent voor de participatie, ruimte voor eigen regie, en diversiteit van de samenleving. Ook de actualiteit in de zorg komt aan bod. 

Studenten kijken vanuit verschillende invalshoeken naar het maatschappelijk belang van en voorwaarden voor participatie. Zij leren hoe je mensen met een beperking kansen kunt bieden en kunt ondersteunen om deel uit te maken van in de samenleving, vanuit een diversiteitsgedachte. Samen met medestudenten gaan ze aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk.  

Samenwerkingspartners

Disability Studies in Nederland, Theater Babel, PowerPlatform Hogeschool Rotterdam, Parkinson Vereniging, Universiteit Leiden (Paul van Trigt: Rethinking Disability) en Ieder(In).

Producten

Betrokken medewerkers

Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen