Menu
  English

  Dr. Monique Bussmann

  Post-doc onderzoeker

  Monique is verpleegkundige en verplegingswetenschapper en begon haar loopbaan als docent aan een hbo-V. Ze was manager van een sociaal-agogische opleiding en werkte vervolgens een jaar of tien als zelfstandig project- en interimmanager in de sectoren zorg, welzijn en het hoger en middelbaar gezondheidszorgonderwijs. Tegenwoordig is Monique postdoc-onderzoeker bij het project ' Musical encounters als relationele katalysator in de zorg'. Ze is verbonden aan het lectoraat Disability Studies & Persoonsgerichte Zorg.

  Biij het kenniscentrum werkt Monique aan onderzoeksprojecten als Gezond Actief Ouder Worden, Vitale Link, Musical encounters als relationele katalysator in de zorg en Vitale Verpleegkundigen. Daarnaast begeleidde ze studenten van verschillende masteropleidingen bij het afstuderen en werkte ze aan haar promotieonderzoek. In 2017 promoveerde ze aan de Universiteit voor Humanistiek op het proefschrift ‘HOORSPEL over een meerstemmig HRM in de ouderenzorg’, waaraan ze als postdoc een vervolg wil geven. Momenteel is Monique als projectleider en onderzoeker betrokken bij het onderzoeksproject Inclusieve Samenwerking in het Theater. Haar specifieke expertise ligt op de ontwikkeling en toepassing van co-creatieve werkvormen in onderwijs en onderzoek.   

  Promotieonderzoek

  Monique deed onderzoek bij ouderenzorgorganisatie Laurens. In haar kwalitatieve onderzoek stelde ze de menswaardigheid van het werk van zorgmedewerkers en het HRM in de ouderenzorg aan de orde. Ze deed dit door zorgmedewerkers verhalen te laten vertellen over hun levensloop en loopbaan. Vervolgens onderzocht ze of het luisteren naar deze verhalen HRM-medewerkers op nieuwe ideeën zou brengen voor het personeels- en arbeidsmarktbeleid van de zorgorganisatie. Monique gebruikte het concept ‘meerstemmigheid’ om verschillende lagen in de vertelde verhalen en het co-creatieve karakter van de sociale werkelijkheid (i.c. de ouderenzorg als werkomgeving) aan het licht te brengen. Ze gebruikte muzikale werkvormen om dieper tot de verhalen door te dringen en de verbeeldingskracht van alle betrokkenen bij het onderzoek te benutten. Haar onderzoeksmethode kan daardoor aangemerkt worden als een combinatie van Voice Centered Research en Arts Based Research.  

  Promotor Prof. A.J.J.A Maas
  Co-promotor: Dr. C. Kuiper

  Minors

  Betrokken bij de volgende minors

  Binnen de minor Disability en Diversiteit verzorgt Monique het onderdeel ‘Co-creation Lab'. Hierin ontwikkelen studenten ‘een gaaf idee’ voor iemand die leeft met een beperking. Ze werken dit idee uit in een prototype.

  Project(en)

  Van Dr. Monique Bussmann

  Publicatie(s)

  Van Dr. Monique Bussmann