Menu English

Creative Business, Creative Economy

De creatieve industrie staat bekend als een innovator van producten en diensten, maar is dat vaak ook op het terrein van het creëren, leveren en toe-eigenen van waarde: businessmodel innovatie. Ook in dat opzicht kan ze andere sectoren inspireren. Doel van dit project is om op basis van kwalitatief onderzoek patronen van de nieuwe manieren waarop actoren in deze sector hun businessmodellen inrichten in kaart te brengen, in het bijzonder maar niet louter binnen de sharing en circular economy.

De creatieve industrie is een belangrijke drijvende kracht van de stedelijke economie. De sector is niet alleen vernieuwend wat vorm en inhoud van producten en diensten betreft. Bedrijven in de creatieve industrie zijn ook vaak vernieuwend in de manier waarop ze waarde creëren, leveren en toe-eigenen van waarde, ze vernieuwen hun businessmodel. Denk bijvoorbeeld aan kleinschalige, lokale productie (reshoring), nieuwe samenwerkingsverbanden in de waardeketen (networked economy), het inbedden van de consument in het productieproces (prosumer), of modellen met gedeeld eigenaarschap van de creatieve output (open source).

De creatieve industrie kan daarin gezien worden als voorloper op en inspirator voor ontwikkelingen in andere sectoren. In dit project wordt vooral kwalitatief onderzoek gedaan naar de innovatie in businessmodellen als “a systemic perspective on how to ‘do business,’ encompassing boundary-spanning activities (performed by a focal firm or others), and focusing on value creation as well as value capture". Doel van het onderzoek is om patronen te ontdekken en te beschrijven van de vernieuwende manieren waarop actoren in deze sector hun businessmodellen inrichten. De focus ligt daarbij op het MKB (retailinnovatie) en de nieuwe (digitale) maakindustrie (digital maker-entrepreneurs) in de context van economische transitie richting circular economy.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen