Menu English

Creatieve professionals cruciaal voor antwoord op global challenges

21 februari 2016

Dit jaar viel Paul Rutten, programmadirecteur van Creating 010 de eer te beurt de openingsspeech te verzorgen van de International Week 2016 van het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie.

Voor een publiek van ruim vierhonderd tweede jaars studenten verzameld in het Nieuwe Luxor in Rotterdam op 8 februari j.l. hield Rutten de aankomende creatieve professionals in zijn publiek voor dat zij belangrijk zijn voor het succesvol tegemoet treden van de zogenaamde global challenges, waar we ook in Nederland voor staan.

Aanknopingspunten
Wetenschappelijke kennis heeft niet afgedaan, maar ontwerpkennis en -vaardigheden, ook wel aangeduid met toegepaste creativiteit, worden steeds belangrijker. Dat heeft te maken met het feit dat we leven in een tijd van onzekerheid. Ervaringen in het verleden zijn veel minder maatgevend voor hoe de toekomst zal verlopen dan eertijds. Daarom is de betekenis van creatieve professionals anno nu bijzonder groot. Rutten gaf aan dat in het ontwerpen van oplossingen voor de klimaatproblematiek, het bevorderen van de circulaire economie en het antwoord op de vergrijzing bijvoorbeeld, aanknopingspunten liggen in tal van actuele trends en waardenevoluties. Zo vervangen netwerken hierarchische structuren, wordt delen belangrijker dan bezitten en wordt waarde belangrijker dan geld. Deze en andere verschuivingen bieden ontwerpers belangrijke aanknopingspunten voor het vormgeven van de toekomst. Om er voeling mee te krijgen en te achterhalen wat er speelt is onderzoek essentieel, aldus Rutten.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen