Menu English

Beleggen in vastgoed

Veel mensen dromen van het opbouwen van een ‘passief’ inkomen. Dit zijn inkomsten die niet afkomstig zijn van loondienst of andere zelf uit te voeren werkzaamheden. Beleggen in vastgoed is een populaire manier om een passief inkomen op te bouwen. Vastgoed betreft onroerende (niet-verplaatsbare) materiele zaken, dus grond en bijbehorende bebouwing dat vaststaat aan de grond. Denk aan woningen, studentenkamers, winkelpanden, kantoorpanden etc.

Beleggen in vastgoed betekent dat je geld investeert in panden, die je vervolgens verhuurt. Rendement is hierbij een belangrijke term. Het is de verhouding tussen inleg en opbrengst. Het inkomen dat je uit de verhuur haalt moet meer opleveren dan de kosten die je moet inleggen voor aankoop en onderhoud van het pand.

Je kunt direct en indirect beleggen in vastgoed. Direct betekent dat je zelf een pand aankoopt, hiermee ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en het vinden van verhuurders. Je kunt dit ook (uiteraard tegen kosten) uit handen geven aan een vastgoedbeheerder, die dan alles voor je regelt. Voor het aankopen van een pand hoef je niet het gehele bedrag uit eigen portemonnee te trekken, je kunt een zogenoemde beleggingshypotheek afsluiten bij de bank.
Een indirecte manier om je geld in vastgoed te investeren is beleggen bij een vastgoedfonds. Er zijn beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Beleggen in een vastgoedfonds is een meer passieve vorm van beleggen, waarbij het vastgoedfonds bepaalt in welk onroerend goed jouw inleg wordt geïnvesteerd. 

Aansluitende profielen

  • Economie en Maatschappij

Meest relevante vakken

  • Economie
  • Bedrijfseconomie
  • Wiskunde A

Voorbeelden van vragen

Beleggen in vastgoed
  • Hoe kun je geld verdienen met beleggen in onroerend goed?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vormen van beleggen?
  • Hoe zet je een goed plan voor jezelf neer als beginnend belegger in vastgoed?
  • Hoe kun je het rendement bij beleggen in direct vastgoed verhogen?
  • Hoe kun je het rendement bij beleggen in indirect vastgoed verhogen?

Inspiratie

rondom het thema beleggen in vastgoed

Opleidingen met dit onderwerp

Welke opleiding wil jij volgen?
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen