Menu English

Mijn studiefinanciering

Als je voor het eerst een voltijd of duale hbo-opleiding start heb je recht op studiefinanciering. Hoe dat werkt en hoeveel geld je krijgt / kunt lenen, is afhankelijk van je situatie en van wat je zelf wilt.

Onder welk stelsel val je?

Nieuwe stelsel: leenstelsel

Je valt onder het leenstelsel als je op of na 1 september 2015 gestart bent met je studie in het hbo. Je studiefinanciering bestaat dan uit:

  1. Een lening, de hoogte bepaal je zelf en kan per maand variëren. Je kunt ook extra lenen om je collegegeld te betalen, door het collegegeldkrediet te activeren.
  2. (Eventueel) een aanvullende beurs, deze is afhankelijk van het inkomen van je ouders.
  3. Een OV-kaart waarmee je doordeweeks of in het weekend kunt reizen.

Op de site van DUO vind je de precieze voorwaarden en bedragen van je studiefinanciering.

Het bedrag dat je leent van DUO moet je na je studie terugbetalen. Alleen je OV-kaart en je aanvullende beurs kunnen een gift worden. Dit gebeurt als je binnen 10 jaar je diploma haalt, gerekend vanaf de eerste maand dat je studiefinanciering ontvangt.

Heb je tijdens de eerste 5 maanden studiefinanciering een aanvullende beurs gekregen? Dan mag je die houden, ook zonder diploma.

Hoe lang krijg ik studiefinanciering?

Voor een vierjarige hbo-opleiding mag je 7 jaar lenen van DUO. Een aanvullende beurs is alleen voor de eerste 4 jaar mogelijk. Je OV-kaart krijg je gedurende 5 jaar. Als je wil reizen, maar niet wil lenen, kun je een € 0,- lening aanvragen bij DUO. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, is je OV-kaart een gift. Let op! Bij een associate degree (ad) opleiding is dit anders.

Oude stelsel: prestatiebeurs

Ben je vóór 1 september 2015 gestart in het hbo? Dan val je onder de prestatiebeurs. Die bestaat uit een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders) en een OV-kaart. Je hebt 4 jaar recht op een basisbeurs, 5 jaar OV-kaart en als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt het bedrag van je basisbeurs en OV-kaart een gift. Je lening moet je altijd terugbetalen.

Lees meer over het oude stelsel op de site van DUO. 

Check de site van DUO voor de mogelijkheden rondom je studiefinanciering

Als je door een functiebeperking of langdurige ziekte studievertraging oploopt tijdens de eerste vier jaar van je studie, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een extra jaar studiefinanciering.

In het oude stelsel betekent dit een extra jaar basisbeurs en OV-kaart. In het nieuwe stelsel betekent dit een extra jaar aanvullende beurs (als je die ontvangt) en OV-kaart. Ook wordt een deel van je lening kwijtgescholden, wanneer je binnen 10 jaar je diploma behaalt (lees hier meer over op de site van DUO) In beide gevallen kun je ook een jaar langer lenen. Ga langs bij een decaan om te onderzoeken of deze mogelijkheid voor jou opgaat.

Ook kun je in het geval van een functiebeperking of medische omstandigheid mogelijk in aanmerking komen voor een diplomatermijnverlening, waardoor je langer dan 10 jaar de tijd hebt om je diploma te halen.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om je studieschuld kwijt te laten schelden of nieuwe rechten aan te vragen. De decaan kan onderzoeken of dit op jouw situatie van toepassing is.

Ook weigeren ouders soms bij te dragen aan de studie. In bijzondere situaties kan je een verzoek doen om hun inkomen niet mee te laten tellen in de berekening van de aanvullende beurs. Lees er meer over op de site van DUO. 

Heb je geen recht meer op studiefinanciering en wil je toch studeren? Iedereen tot 55 jaar kan geld lenen bij DUO om het collegegeld te betalen op basis van het Levenlanglerenkrediet.

Meer weten of stufi aanpassen?

Alle informatie over studiefinanciering kun je vinden op de site van DUO. Er is ook een regiokantoor in Rotterdam, je kunt via de site een afspraak maken. Op Mijn DUO bekijk je jouw specifieke situatie, verander je jouw lening of zet je jouw studiefinanciering stop.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen