Menu English

Schrijfvaardigheid

Vakinhoud

In het hbo is goede schrijfvaardigheid belangrijk. In dit keuzevak leer je jezelf als schrijver kennen: hoe pak je het schrijfproces aan? Wat kun je anders aanpakken? Door te oefenen met verschillende soorten teksten ondervind je hoe je taal kan inzetten voor professionele schriftelijke communicatie.In deze cursus staan verschillende tekstvormen en -doelen centraal. Door zakelijke en creatieve schrijfopdrachten leer je tekstgenres (her)kennen. Aan bod komen bijvoorbeeld waarderende, overtuigende en verhalende teksten. Je leert deze tekstdoelen inzetten in zelfgeschreven teksten. Je hebt de mogelijkheid om hierbij ook te kiezen voor een tekst die voor jou relevant is, bijvoorbeeld in je opleiding.

Eventuele taalproblemen zijn secundair aan het oefenen met schrijfvaardigheid. Correct schrijven is uiteraard van belang en onderdeel van feedback en beoordeling, maar niet van de lesinhoud. Het opfrissen van de regels van spelling en grammatica is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Toetsing

Gedurende de cursus werk je aan een portfolio met daarin verschillende tekstvormen, zoals een waarderende recensie, een overtuigend essay, een inzichtelijk reflectieverslag en een verhalende tekst waarin je jezelf presenteert. Ook kun je werken aan een tekst die voor jou op dit moment relevant is.

Werkvormen

Werkcolleges waarin je door middel van diverse schrijfopdrachten oefent met schrijfvaardigheid. Een belangrijke rol is weggelegd voor peerfeedback en gesprekken over je eigen teksten en die van een ander.

Praktisch

Je bent van verdere deelname uitgesloten als je de eerste les, zonder bericht, afwezig bent. We gaan er dan vanuit dat je geen belangstelling meer hebt om deel te nemen aan de module. Je afwezigheid wordt echter wel meegenomen op jouw cijferlijst, daarop komt te staan: ND (Niet Deelgenomen).

Aanmelden

Dit keuzevak is vrij inschrijfbaar. Je kunt je aanmelden via Osiris Student. 

Literatuur

Theorie over schrijfvaardigheid wordt door de docent verstrekt. Daarnaast wijst de docent op aanbevolen literatuur aan die je in de mediatheek kunt raadplegen.
Voor je eigen teksten zul je zelf op zoek gaan naar achtergrondliteratuur.