Start:
Bij minimaal 10 deelnemers. Aanmelden
Dag:
Donderdag
Investering:
Prijs op aanvraag
Aantal deelnemers:
Minimaal 10 en maximaal 15 deelnemers
Beschrijving
Wil jij als docent rekenen en gecijferdheid nóg sterker voor de klas staan? Met deze opleiding verbeter je niet alleen je eigen rekenvaardigheden, maar ontwikkel je ook de vakdidactische tools om reken/gecijferdheidsonderwijs effectief en inspirerend te geven binnen het mbo en vo.
Wat kun je verwachten?
Deze opleiding helpt je om:
- De vakdidactische kennis en vaardigheden te versterken, afgestemd op de nieuwste ontwikkelingen in rekenen en gecijferdheid.
- Praktijkgerichte rekenlessen te ontwerpen die aansluiten bij de (beroeps)praktijk van je leerlingen/studenten.
- Rekeninterventies te ontwikkelen en analyseren om zo effectief mogelijk af te stemmen op de diverse onderwijsbehoeften van studenten.
- Rekendidactiek toe te passen, vanuit kennis van doorlopende leerlijnen po-vo-mbo, en modellen zoals het drieslagmodel en het handelingsmodel.
- De wettelijke eisen rondom rekenen voor mbo-niveaus 2, 3 en 4 moeiteloos in je lessen te verwerken.
Opbouw
De opleiding bestaat uit twee modules, elk goed voor 5 EC, wat gelijk is aan 140 studiebelastingsuren (inclusief bijeenkomsten). Bij de opbouw van de inhoud staat het Raamwerk scholing en nascholing docent rekenen/gecijferdheid vo/mbo centraal
https://www.fisme.science.uu.nl/publicaties/literatuur/20230601_raamwerk.pdf
Module Basis
- Eigen rekenvaardigheid – Met een instaptoets (voor jezelf) bepaal je welke vaardigheden nog aandacht nodig hebben.
- De docent als professional – Je leert alles over wettelijke kaders, actuele rekeneisen en het rekenbeleid van mbo-instellingen.
- Vakdidactische kennis en kunde – Je krijgt diepgaande inzichten in rekendidactiek, doorlopende leerlijnen, lesmaterialen en digitale leermiddelen. Alles wordt direct toegepast in je eigen lespraktijk.
Module Gevorderd
- Verdieping vakdidactiek – Je gaat aan de slag met complexere thema’s zoals niveaus van rekenhandelingen, de rol van taal bij rekenen, rekengespreksvoering, afstemming op onderwijsbehoeften en een stimulerende rekenomgeving. Ook leer je interventies te ontwerpen en te onderzoeken.
- Pedagogische bekwaamheid – Je leert hoe je effectief inspeelt op verschillen tussen studenten, rekenangst vermindert en een motiverende leeromgeving creëert.
Je werkt gedurende de opleiding aan een portfolio met onderbouwde, ontwikkelde en uitgevoerde lessen en rekeninterventies, passend bij de eigen onderwijspraktijk. Hiermee toon je aan bekwaam te zijn op vakinhoudelijk, vakdidactisch, pedagogisch en professioneel gebied. De basismodule wordt afgesloten met een portfolio dat ook videobewijs bevat. De gevorderde module wordt afgesloten met een criteriumgericht interview op basis van een portfolio.
Voor wie?
Deze opleiding is perfect voor (aankomende) docenten rekenen en gecijferdheid in het mbo en vo die hun vakdidactische vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen. De voorwaarden voor dit traject is dat je minimaal het PDG hebt behaald en dat je eigen rekenvaardigheid op orde is.
Op basis van de intake, gekoppeld aan het Raamwerk voor docent rekenen VO en MBO, wordt bepaald of het Basisniveau een passende start is of dat je direct op Gevorderd niveau kan starten. De modules zijn na elkaar ingepland, dus binnen één jaar kun je beide modules afronden en met nóg meer vertrouwen en expertise rekenonderwijs geven!
Wil je meer weten? Bekijk het Raamwerk voor docent rekenen VO en MBO of meld je direct aan!