Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
96%
Baan binnen het vakgebied
90%
Een baan vinden
1 maand
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Fases van je opleiding
De opleiding bestaat uit vier fases:
In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de veelzijdigheid van het beroep. Je start al snel in de stage, waardoor je ook snel ontdekt of het bij je past om leerkracht te worden in het basisonderwijs. Op de pabo krijg je een grote variatie aan vakken die kinderen ook aangeboden krijgen op de basisschool, zoals bijvoorbeeld taal, rekenen, muziek en aardrijkskunde. Naast het verbreden van je eigen kennis, leer je vooral hoe je de stof op een pakkende manier kunt overbrengen op kinderen. Daarnaast krijg je lessen onderwijskunde, werken we tijdens de PI-lessen aan je eigen professionele ontwikkeling en volg je lessen gecijferdheid en geletterdheid om te werken aan je eigen reken- en taalniveau.
In het tweede studiejaar verdiep je verder in de basisvakken en leer je steeds beter om tijdens je lessen in te spelen op de verschillen tussen kinderen, zoals bijvoorbeeld verschillen in leerbehoeftes, verschillen in de sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook verschillen in culturele achtergronden van kinderen. Je ontwikkelt je steeds verder tot een breed bekwame leraar basisonderwijs.
In het derde studiejaar kies je een leeftijdsspecialisatie: jongere kind (groep 1-4) of oudere kind (groep 5-8). Vanuit probleemgestuurd onderwijs (PGO) werk je in kleine groepen aan verschillende thema’s, zoals lesgeven in de superdiverse grote stad en communiceren met ouders. Daarnaast kies je twee vakken uit waarin je je nog verder in gaat verdiepen: één vak uit de wereldvakken en één uit de kunstvakken.
In het vierde studiejaar zet je de laatste stap richting startbekwame leraar basisonderwijs en ontwikkel je verantwoordelijkheid voor het onderwijs in je klas en alles wat hierbij komt kijken. Je volgt in het eerste half jaar een minor (zie kopje minors) en in het tweede half jaar loop je een lio-stage (leraar in opleiding). Tijdens deze afstudeerstage loop meerdere dagen stage op een basisschool en kom je één dag per week naar de opleiding.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Kom je er even niet uit of loop je vast met het maken van een studieplanning, dan kun je altijd een beroep doen op je PI-begeleider. Dit is een docent van de pabo die is gekoppeld aan je klas. Je PI-begeleider denkt met je mee, helpt je met je vragen en houdt je studievoortgang in de gaten. Je PI-begeleider voert tijdens het studiejaar ook meerdere individuele voortgangsgesprekken met je.
Daarnaast hebben we peercoaches op het gebied van taal en rekenen. Dit zijn ouderejaars studenten die jou hierbij kunnen helpen.
Hogeschoolbreed zijn er verschillende extra mogelijkheden voor begeleiding.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
Pabo Hogeschool Rotterdam werkt nauw samen met een groot aantal, vooral openbare, basisscholen die zijn aangesloten bij de verschillende openbare onderwijsbesturen in Rotterdam en omgeving. Ons Bureau Samen Opleiden zoekt binnen dit aanbod voor jou een stageschool bij jou in de buurt.
In het eerste jaar start je met een oriëntatiestage en loop je stage in groep 1/2. Halverwege het studiejaar wissel je van stagegroep en ga je ervaring opdoen in groep 4-5-6. Je blijft in principe een heel studiejaar op dezelfde stageschool. Je stages sluiten altijd aan bij de lessen die je krijgt op de pabo, zodat er een mooie koppeling ontstaat tussen de theorie en praktijk.
In het tweede jaar loop je het eerste half jaar stage in groep 3-4 en daarna ga je naar de bovenbouw, groep 7-8. Zo zie je in de eerste twee jaar van je studie alle leeftijdsgroepen voorbij komen, zodat je in jaar 3 een gerichte keuze kan maken voor een specialisatie jonge of oudere kind.
In jaar 1 en 2 is dinsdag de vaste stagedag en loop je één keer per kwartaal een hele week stage. In jaar 3 ga je twee dagen per week naar je stageschool en ook ieder kwartaal een hele week. Tijdens je Lio-stage (Leraar in opleiding) in jaar 4 wordt het aantal stagedagen nog verder opgebouwd.
In alle leerjaren word je in de stage begeleid door de leerkracht van de groep waarin je stage loopt (dit is je werkplekbegeleider), maar ook door een docent van de pabo.
Bekijk hieronder hoe Jessey Verhoeven haar stage bij OBS de Piramide beleeft.
Minors
In het vierde jaar van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Ook de pabo biedt verschillende interessante minoren aan :
In een tijd waarin inclusiever onderwijs steeds belangrijker wordt is het van groot belang dat leerkrachten weten hoe ze kunnen aansluiten bij de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen, zoals bijvoorbeeld ADHD, leerstoornissen, functiebeperkingen etc. Dat vraagt om inlevingsvermogen, flexibiliteit, kennis, reflectievermogen, creativiteit en een positieve houding. Daarbij staat het denken in mogelijkheden centraal.
Je krijgt tijdens deze minor concrete, praktische, maar ook theoretische handvatten en werkt aan een onderbouwde visie jegens inclusief onderwijs. Je verdiept jouw handelingsrepertoire, zodat je de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben goed kunt begeleiden. Zo wordt jij een leerkracht die alle leerlingen écht ziet!
Bij jonge kinderen verloopt de ontwikkeling in hoog tempo en kan deze beïnvloed en gestimuleerd worden door de omgeving. De rol van de professional is hierbij erg belangrijk. In de peuter- en kleuterleeftijd ontstaan er veel verschillen in ontwikkeling tussen kinderen. Het is noodzakelijk dat je als professional over voldoende specifieke kennis beschikt om op een systematische wijze met jonge kinderen te kunnen werken in de praktijk. De professional moet kennis hebben van ontwikkeling(fasen) en gedrag kunnen plaatsen in dat kader.
In deze minor leer je met een kunstenaars mindset te kijken naar maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Je ontwikkelt je als onderzoeker, pedagoog-didacticus, maker en coördinator van kunst. Samen met studenten van verschillende opleidingen en instituten werk je aan projecten die bijdragen aan creatief burgerschap. Je maakt gebruik van de mogelijkheden die verschillende culturele instellingen en kunstenaars in de stad bieden en leert hoe je een kunst- en cultuurplan maakt voor jouw werkcontext. Je bezoekt een aantal masterclasses van professionals uit de praktijk en neemt deel aan een meerdaagse excursie naar een kunstfestival.
Binnen deze minor behaal je het landelijk erkende certificaat Interne Cultuurcoördinator. Deze minor is een zogenoemde ‘crossover’ minor waarbij we inzetten op samenwerking tussen studenten van de pabo, lero (mens & maatschappij) en social work.
Via ons Instagramkanaal kun je een indruk krijgen van ons programma en de excursies.
De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp dat jongeren blijft boeien. Juist in een tijd waar polarisatie opleeft in de samenleving is kennis over het verleden belangrijk. Holocausteducatie geeft inzichten in het verleden en daardoor meer begrip voor de toekomst. Wij bieden een gevarieerd programma, waarbij de nadruk ligt op erfgoed en de tweede wereldoorlog. Door allerlei plekken te bezoeken maak je kennis met veel verschillende manieren om erfgoed te bewaren en een visie te ontwikkelen op wat is erfgoed en waarom is het belangrijk om te bewaren. Je gaat in gesprek met mensen die zelf jong waren en de Tweede wereldoorlog en de slag om Arnhem hebben meegemaakt. Zij waren soms toeschouwer en hebben in concentratiekampen, Jappenkampen en in de onderduik gezeten. Ook ga je in gesprek met de tweede generatie en leer je hoe het verleden door kan werken in het heden.
Via ons Instagramkanaal kun je een indruk krijgen van ons programma en de excursies.
Het is mogelijk om op Hogeschool Rotterdam je volledige bevoegdheid voor het vak bewegingsonderwijs te halen. Dit houdt in dat je aan alle groepen binnen het basisonderwijs bewegingsonderwijs mag geven. Deze leergang vakbekwaamheid wordt als minor in het eerste semester van het vierde leerjaar in de voltijdopleiding aangeboden. Het is ook mogelijk om de bevoegdheid bewegingsonderwijs na je studie in de nascholing te halen.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Specialisaties
Op onze pabo wordt iedereen specialist in lesgeven in de grote stad. Je kunt je ook verder specialiseren binnen de opleiding door je eigen richting te kiezen.
Internationale mogelijkheden
In een stad als Rotterdam is het belangrijk om inzicht te hebben in verschillende culturen en maatschappelijke structuren. Ook leer je omgaan met internationale thema’s in het onderwijs en kinderen ondersteunen die Nederlands als tweede taal spreken.
Door internationale ervaringen op te doen tijdens je opleiding, leer je nieuwe perspectieven kennen en kennis delen. Hierdoor word je een breder gekwalificeerde professional en leer je met een open blik naar de wereld te kijken.
Op de pabo bieden we verschillende studiereizen aan, onder andere naar naar Marokko, Istanbul, Berlijn of de Ardennen. Daarnaast organiseren we buitenlandexcursies zoals:
- Fotocursus in Madrid: Kunstzinnige reis naar de Spaanse hoofdstad. Madrid op artistieke wijze vastleggen op foto is de kunst die we jou gaan leren!
- Rome: Neem een duik in de rijke geschiedenis van de eeuwige stad. Ontdek het Forum, fiets over de Via Appia, bezoek de paus en win de officieuze Prix de Rome.
- Velden van Weleer: Indrukwekkende reis langs de loopgraven, mijnkraters en begraafplaatsen van de Vlaamse en Franse frontlinie uit de Eerste Wereldoorlog.
Ook stage lopen in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. Informeer hiernaar tijdens een bezoek aan één van onze open dagen.
Liever in Nederland blijven en je toch internationaal oriënteren? Regelmatig komen er buitenlandse studenten een half jaar aan onze opleiding studeren. Hoe gaaf is het als je voor deze studenten een internationale buddy kunt zijn? Leuk, inspirerend én leerzaam!
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenThema 1 : Ik, Leraar!
- Onderwijskunde
- Taal
- Rekenen- Wiskunde
- Beeldend
- Drama
- Muziek
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuur en Techniek
- Professionele Identiteit
- Bewegingsonderwijs
- Cultuureduactie
- Professionele geletterdheid
- Keuzevak
Thema 2: Taalgericht lesgeven
- Onderwijskunde
- Professionele identiteit
- Stage
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Beeldend
- Natuur en techniek
- Aardrijkskunde
- Muziek
- Drama
- Geschiedenis
- Bewegingsonderwijs
- Professionele geletterdheid
- Keuzevak
Thema 3: Leren lesgeven
- Onderwijskunde
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Beeldend
- Drama
- Muziek
- Geschiedenis
- Aardrijkskunde
- Professionele identiteit
- Natuur en Techniek
- Professionele geletterdheid
- Keuzevak
Thema 4: Verantwoord lesgeven
- Onderwijskunde
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Professionele Identiteit incl Skillslab
- Stage
- Professionele gecijferdheid
- Engels
- Geschiedenis
- Professionele geletterdheid
- Skills Labs Digitale geletterdheid
- Skills Labs Muziek: zingen
- Keuzevak
Thema 5: Aanvankelijke leerprocessen
- Onderwijskunde
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Beeldend
- Muziek
- Schrijven
- Engels
- Stage
- Professionele Identiteit
- Keuzevak
- Mentoren op Zuid
- Professionele gecijferdheid
Thema 6: De Leerling centraal
- Onderwijskunde
- Bewegingsonderwijs
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Drama
- Muziek
- Schrijven
- Engels
- Natuur en Techniek
- Stage
- Professionele Identiteit
- Keuzevak
- Professionele gecijferdheid
- Professionele geletterdheid
- Mentoren op Zuid
- Skill Lab
Thema 7: Omgevingsonderwijs
- Onderwijskunde
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Muziek
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuur en Techniek
- Project Maritiem
- Professionele geletterdheid
- Professionele gecijferdheid
- Stage
- Professionele Identiteit
- Keuzevak
Thema 8: Onderzoekend & ontwerpend leren
- Onderwijskunde
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Geschiedenis
- Aardrijkskunde
- Natuur en Techniek
- Beeldend
- Drama
- Stage
- Professionele Identiteit
- Professionele geletterdheid
- Professionele gecijferdheid
- Project Maritiem
- Cultuureducatieweek
- Skills Labs
Thema 9: Lesgeven in een superdiverse klas
- Lesgeven in een superdiverse klas. Keuze uit Jonge of Oudere Kind
- Bewegingsonderwijs Zorg voor 4-12 jarigen
- Stage
Thema 10: Planmatig aansluiten op onderwijsbehoeften
- Planmatig aansluiten op onderwijsbehoeften. Keuze uit Jonge of Oudere Kind
- Stage
- Professionele Identiteit
- Bewegingsonderwijs context
- Keuze Engels: Jonge of Oudere Kind
- Keuze kunstvakgebied
- Keuze wereldvakgebied
- Excursie wereldvakken
- Onderzoek deel 1 en 2
- Professionele Identiteit
- Kennisbasistoets taal
- Kennisbasistoets rekenen
Onderwijsperiode 1
- Minor deel 1
- Professionele Identiteit
Onderwijsperiode 2
- Minor
- Professionele Identiteit
Onderwijsperiode 3
- Professionele Identiteit
- Assessmentdossier
- Afstudeeronderzoek
Onderwijsperiode 4
- Professionele Identiteit
- Afstudeeronderzoek
- Afstudeerassessment
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Education (B Ed) diploma binnen. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroep
Als leerkracht in het basisonderwijs is werken met kinderen je passie. Jij bent degene die ze in de meest vormende fase van hun leven begeleidt. Maar ook met volwassenen kun je goed overweg: je werkt in een team en hebt te maken met ouders en andere begeleiders. Je ontwikkelt je graag in de breedte en in de diepte, veel schoolvakken vind je interessant en je wordt er blij van als je jouw kennis kunt overbrengen op kinderen.
Doorstuderen
Na het behalen van je bachelor-diploma kun je ervoor kiezen om door te studeren. Bij Hogeschool Rotterdam bieden we ook masters aan. Zo kun je de Master Leren en Innoveren doen, waarin je je focust op onderwijsinnovatie.
Wil je je meer verdiepen in de pedagogiek? Dan is de Master Pedagogiek een mogelijkheid voor je.
Huidige arbeidsmarkt
Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024Praktische informatie
De belangrijke informatie op een rijAanmelden voor de opleiding
Wil je in september starten met je opleiding? Meld je dan voor 1 mei aan. Aanmelden loopt via Studielink. Na aanmelding nodigt de opleiding je uit voor een studiekeuzecheck.
Je aanmelden voor deze studie gaat gemakkelijk in drie stappen:
- Om je aan te melden, moet je beschikken over een DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan nu aan. De aanvraag van DigiD duurt ongeveer een week.
- Meld je aan via Studielink.
- Om je toelating af te ronden, moet je uiterlijk 31 augustus aan alle toelatingsvoorwaarden voldoen, inclusief de betalingsverplichting van het collegegeld.
Let op! Deze opleiding is vanaf september 2025 gevestigd op locatie Pieter de Hoochweg. Voor de open dagen en proefstuderen kun je nu nog terecht op locatie Museumpark.