Menu
  English

  Studiekosten

  Aan welke kosten moet je denken?

  Collegegeld

  Als je in het hoger onderwijs studeert, betaal je ieder jaar collegegeld. Het ministerie van Onderwijs stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag dat de meeste studenten betalen. Maar niet elke student heeft daar recht op. Sommige studenten betalen het instellingscollegegeld, dat Hogeschool Rotterdam zelf vaststelt.

  Als je nog niet eerder een diploma in het hoger onderwijs hebt behaald, betaal je meestal wettelijk collegegeld.

  In 2024-2025 bedraagt het wettelijk collegegeld voor een:

  • voltijd- of duale opleiding €2.530,-

  Bekijk alle voorwaarden en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

  Studenten uit niet-EER landen betalen instellingscollegegeld. Ook studenten die al in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma betalen voor de meeste opleidingen instellingscollegegeld.

  Bekijk de regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

  Overige studiekosten

  Voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen moet je bij deze opleiding rekenen op een gemiddeld bedrag van € 600,- per jaar.

  Kosten levensonderhoud

  Let op: het meest recente Nibud Studentenonderzoek is in 2021 gehouden. Houd er rekening mee dat onderstaande bedragen door de inflatie inmiddels zijn gestegen. De bedragen geven alleen een grove indicatie.

  Naast je studiekosten moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021):

  • Huur kamer (gemiddelde prijs in Nederland): € 426,- 
  • Boodschappen: € 173,-
  • Studieboeken en -benodigdheden: € 49,-
  • Vervoer (naast de OV-kaart): € 72,-
  • Ontspanning, uitgaan en sport: € 124,-
  • Kleding en schoenen: € 53,-
  • Zorgverzekering: € 115,-
  • Telefoon: € 19,-

  Bovenstaande bedragen zijn gemiddelde uitgaven van studenten in Nederland. 

  Wil je meer informatie over de kosten van studeren? Kijk dan op de website van Nibud. Je kunt daar ook meer informatie vinden over de hoogte van je kamerhuur en benodigde (studenten)verzekeringen. 

  Studiefinanciering

  Als je gaat studeren, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op studiefinanciering. Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt: basisbeurs, aanvullende beurs (onder andere afhankelijk van inkomen ouders), studentenreisproduct, rentedragende lening en collegegeldkrediet. 

  Voor alle actuele informatie over studiefinanciering kun je terecht bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

  Alle informatie over studiefinanciering