Menu Zoeken English

Specialisaties

Welke kant ga jij op?

Op onze pabo wordt iedereen specialist in lesgeven in de grote stad. Je kunt je ook verder specialiseren binnen de opleiding door je eigen richting te kiezen.

Iedere student die afstudeert, krijgt naast zijn bachelordiploma, het diploma Openbaar Onderwijs, waarmee je als startend leerkracht een extra waarde mee krijgt. Door dit diploma is een nascholingstraject gericht op openbaar onderwijs niet meer nodig.

De pabo van Hogeschool Rotterdam biedt de volgende specialisaties aan:

Het is mogelijk om naast je reguliere diploma ook het Montessori-diploma te behalen. Deze opleiding is volledig geïntegreerd in het curriculum van de opleiding, waarbij de specifieke vakken voor de Montessori-route zijn vastgelegd in het keuzeonderwijs.

Student Robin legt uit wat de Montessori-route op de pabo inhoudt

Waarom Montessori?

 • Gericht op de ontwikkeling van het individu
 • Onderwijs op maat
 • Richt zich op de psychische, sociale, intellectuele en creatieve aspecten van het mens-zijn
 • Zelf doen, zelf ontdekken en zelf ervaren leiden tot de ontwikkeling van zelfstandigheid en het leren dragen van verantwoordelijkheid
 • De taak van de leerkracht is die van begeleider. Hij/zij observeert, helpt en geeft individuele- en groepslessen.
 • Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar in de groep (4-6 jaar, 6-9 jaar en 9-12 jaar). Zij helpen en stimuleren elkaar.
 • Ononderbroken ontwikkelingsgang (4-12 jaar). Traditionele zittenblijven komt niet voor.
 • Kosmische Opvoeding en Onderwijs

Daarom Montessori!

Contactpersonen:

Wil je lesgeven op internationale basisscholen en trekt het je om te werken in het buitenland? Dan is de specialisatie Yellow Brick Road iets voor jou. Hiermee kun je aan de slag op onder andere vroeg- en vreemdetalenonderwijs en internationale scholen. Het is een op maat gemaakte route van vier jaar. De inhoud van je opleiding en stages wordt gekleurd doordat op de stageschool het onderwijs in het Engels wordt gegeven. Daardoor leer je ook zelf om in het Engels les te geven. Met deze specialisatie ben je breed inzetbaar, namelijk als leerkracht en als taalspecialist op een school. De opleiding is Nederlandstalig.

Je kunt kiezen uit één van de onderstaande specialisaties.

 • Vroeg- en vreemdetalenonderwijs en tweetalig primair onderwijs in Nederland
 • Internationaal Georiënteerd Basisonderwijs in Nederland
 • International Primary Curriculum in Nederland of het buitenland
 • International Schools in Nederland of het buitenland

Student Mette volgt de Yellow Brick Road

Louise Kleijweg koos voor een internationale stage

"In 2013 ben ik afgestudeerd op de Pabo. Nog steeds ben ik blij dat ik voor de Minor Early English' heb gekozen. Naast een ontzettend leerzame en leuke tijd in Nottingham heb ik er ook een gave baan aan overgehouden. Ik wist dat ik graag in het buitenland les zou willen geven en aangezien ik ook Italiaans spreek leek Italië een geschikte keuze. Na mijn afstuderen kreeg ik te horen dat ik aan de slag mocht als Associate Teacher in een kleuterklas op The International School of Trieste. Na twee jaar als klasseassistent heb ik nu mijn eigen 'Grade 2'. Na ruim twee jaar werken op een internationale school kan ik wel zeggen dat lesgeven in het buitenland een echte verrijking is: je staat voor nieuwe uitdagingen en je krijgt kansen die je nooit voor mogelijk hield."

Contactpersonen:

Ben je sportief en vind je het belangrijk dat kinderen voldoende bewegen? Volg dan de Sportroute. In vier jaar haal je je volledige bevoegdheid Bewegingsonderwijs. Naast bevoegd lesgeven in het basisonderwijs mag je dan bewegingsonderwijs geven aan de midden- en bovenbouw. Het is ook mogelijk om de bevoegdheid Bewegingsonderwijs na je studie in de nascholing te halen.

Ontmoet een hele klas van de sportroute

 Contactpersonen:

Beleef jij plezier aan het maken van kunst? Ga je graag naar concerten, musea, film, theater? En ben je nieuwsgierig naar de toepassingen van media? Dan heten we jou van harte welkom in de route Kunst & Media! In deze route ga je aan de slag met het zelf maken én meemaken van kunst en media. Je leert betekenis te geven aan verschillende kunstuitingen en ontwikkelt een open, creatieve blik naar de wereld om je heen. De route Kunst & Media biedt je de mogelijkheid om tijdens je studie het landelijke Certificaat Interne Cultuur Coördinator te behalen. Als cultuurcoördinator geef je op een basisschool vorm aan kwalitatief kunst- en cultuuronderwijs.

Je hoeft zelf geen specifieke voorkennis en/of ervaring te hebben maar interesse in kunst & media helpt je wel om deze route met veel plezier te volgen. 

Waarom de route kunst & media?

Onderwijs in deze tijd vraagt om leerkrachten die creatief en vernieuwend kunnen denken en met verwondering durven kijken naar de wereld waarin kinderen opgroeien. Op basisscholen is er behoefte aan deskundigheid op het gebied van 21e -eeuwse kennis en vaardigheden. De route Kunst & Media bereidt je voor op die taak. Je leert hoe je met de inzet van kunst en media kinderen begeleidt in hun ontwikkeling tot zelfstandige, kritische en creatieve persoonlijkheden. Het unieke van onderwijs in kunst en media ten opzichte van veel andere vakgebieden is dat verbeelding het vertrekpunt van leren is.

Contactpersonen:

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen