Menu English

Master Jonge Kind deeltijd

Integraal Samenwerken aan Kansrijke Contexten
 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Deeltijd Master

 • Taal

  Voertaal Nederlands, literatuur deels in het Engels

Je houdt van het werken met en voor jonge kinderen (0-8), in het educatieve of sociale domein. Je weet dat een stevig fundament voor de ontwikkeling van jonge kinderen nodig is en dat dat beter kan.

In de Masteropleiding Jonge Kind (MJK) werken we met studenten samen aan het verbeteren van hun praktijk. Dat doen we in verschillende disciplines in het werkveld van het jonge kind met steeds hetzelfde doel: alle jonge kinderen optimale ondersteuning te bieden bij hun ontwikkeling. We versterken de integrale samenwerking aan kansrijke contexten en zorgen voor passende inbedding in de organisatie en procedures. Zo werken we samen aan een systeemverandering in het werkveld.  

Onze uitdaging is om je in twee jaar op te leiden tot een onderzoekende verbinder en cultureel responsieve aanpakker die in de wereld van het jonge kind het verschil gaat maken. Zo leer je hoe je via de methodiek van participatief actieonderzoek samen met anderen (collega’s, partner organisaties, ouders, de kinderen zelf) werkt aan complexe vraagstukken. De vraagstukken waar je mee aan de slag gaat vinden plaats op verschillende niveaus; micro (het verbeteren van het handelen van de jonge kind professionals), meso (het zorgdragen voor gemeenschappelijke facilitering en betekenisgeving van de verbeteringen op organisatieniveau) en over de grenzen van de eigen werkplek heen (interdisciplinair). 

We bieden je theorieën, concepten, inzichten en ideeën over opvoeden en kindontwikkeling, over verandering in organisaties, over participatief actieonderzeok en over interdisciplinair samenwerken. Je verruimt hierdoor je blikveld door vanuit verschillende perspectieven de werelden van het jonge kind te onderzoeken. Je ontwikkelt je tot reflectieve professional in je eigen werkomgeving en neemt anderen hierin mee.  

Dit kan vanuit jouw rol als pabo-, PEP-, OA- of PW-docent, als professional in het sociaal maatschappelijke veld. Óf als je werkzaam bent binnen de kinderopvang of peuterspeelzaal als pedagogisch professional, pedagogisch coach, beleidsmedewerker of leidinggevende óf in het primair onderwijs als leerkracht, intern begeleider, onderbouwcoördinator, leidinggevende, beleidsmedewerker of VVE-coördinator. 

Let op! Deze opleiding is op dit moment nog in aanvraag bij de NVAO. De intentie is om per studiejaar 2023-2024 van start te gaan. Je kunt je nu nog niet aanmelden via Studielink. Belangstelling voor deze opleiding? Laat je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Master Jonge Kind

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Modules

De opleiding bestaat uit 6 modules, 3 per leerjaar. Iedere module bestaat uit een praktijkdeel, een inhoudelijke lijn, een onderzoekslijn en een professionele ontwikkelingslijn.

Het eerste jaar: Overzicht, inzicht en uitzicht

Overzicht, inzicht en uitzicht – het jonge kind en zijn leefwerelden

Je werkt nauw samen met medestudenten in leerteams van maximaal 7-8 studenten uit verschillende domeinen. Je werkt aan diverse vraagstukken. Het leerteam wordt begeleid door een docent. Daarnaast volg je in klassenverband inhoudelijke bijeenkomsten waarin je theorieën, concepten en ideeën krijgt aangereikt over hoe jonge kinderen zich ontwikkelen, hun leefwerelden en educatieve aanpakken. Iedere module bestaat bovendien uit twee praktijkdagen, waarop we met elkaar inspirerende educatieve contexten bezoeken.

 • Module 1: overzicht
 • Module 2: inzicht
 • Module 3: uitzicht

Het tweede jaar: Je meesterproef

Je meesterproef

Het participatief actieonderzoek staat centraal gedurende dit jaar. Je doorloopt de cyclus van participatief actieonderzoek en draagt actief bij aan innovatieve initiatieven op je werkplek. Daarnaast werk je nog steeds nauw samen met je medestudenten in je leerteam. In klassenverband volg je verdiepende en inspirerende bijeenkomsten waarin je kennis, vaardigheden en houding op gebied van opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen verder wordt verrijkt. Ook dit jaar bestaat iedere module uit twee praktijkdagen, waarop we met elkaar inspirerende educatieve contexten bezoeken.

 • Module 4: diagnose
 • Module 5: actie
 • Module 6: evaluatie en borging

Studielast

De master Jonge Kind (0-8 jr) is verdeeld over twee studiejaren en bedraagt in totaal 60 EC. Dit betekent een studiebelasting van 60 EC x 28 uur= 1680 uren. Je volgt op vrijdag onderwijs op de hogeschool (8 uur) en bent daarnaast werkzaam in een relevante functie in je eigen praktijk waaraan je je opleiding verbindt. Naast de onderwijsdag besteed je ca. 12 uur per week aan zelfstudie en het voorbereiden en uitvoeren van opdrachten in de praktijk . Dat betekent dat je kunt rekenen op een gemiddelde studielast van 20 uur per week.

De vakanties bij Hogeschool Rotterdam lopen niet altijd synchroon met de vakanties bij je huidige werkgever. Bekijk de vakanties van Hogeschool Rotterdam.

 

Maak kennis met de docenten

Wie geven er les?

Het docententeam van de Master Jonge Kind bestaat uit enthousiaste en kundige docenten met uiteenlopende ervaring en expertise in onderwijs en praktijkonderzoek.

Modules

Een indicatie van de modules die je kunt verwachten

Na je studie

Wat betekent de opleiding voor jou als expert Jonge Kind?

Titel en diploma

Gefeliciteerd! Je hebt je Master of Education (MEd) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Deze titel is wettelijk beschermd en internationaal erkend. De masters van de hogeschool worden ‘professional masters’ genoemd, gezien het hoge praktijkgeoriënteerde karakter van het mastertraject.

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Carrière

De master Jonge Kind (0-8 jr) is een expert met deskundigheid op het gebied van opvoeden en ontwikkeling van het Jonge Kind en op het gebied van de professionele ontwikkeling van professionals, teams, de educatieve instelling en binnen multidisciplinaire contexten. De master Jonge Kind zet deze deskundigheid in bij het initiëren, begeleiden en evalueren van effectieve interventies in de leefwerelden van het jonge kind.  

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen