Menu English

Dr. Martine van der Pluijm

Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving voor Jonge Kinderen

Martine van der Pluijm is lector Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving voor Jonge Kinderen. Zij richt zich op kennisontwikkeling voor de beroepspraktijk en het hoger onderwijs om toekomstige professionals beter toe te rusten voor het creëren van een taalrijke omgeving voor (jonge) kinderen op school en thuis.

Martine van der Pluijm is pedagoog en werkt sinds 2011 bij Hogeschool Rotterdam als docent en onderzoeker. Zij houdt zich bij de bachelor- en masteropleidingen van het Instituut voor Sociale Opleidingen en Instituut voor Lerarenopleidingen bezig met het begeleiden van ontwerpgericht onderzoek en onderwijs rondom pedagogische vraagstukken in educatie. Daarnaast is zij onderzoeksleider van het project MAATWERK, gericht op het versterken van de samenwerking tussen school en ouders aan de taalontwikkeling van kinderen bij gezinnen thuis. Dit onderzoek bouwt voort op de schoolaanpak (Thuis in Taal) die Martine ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek (2020). In 2020 werd Martine van der Pluijm op Hogeschool Rotterdam gekozen tot docent-onderzoeker van het jaar. 

Hiervoor werkte Martine in verschillende functies in het werkveld, onder meer als begeleider van alleenstaande minderjarige asielzoekers, beleidsadviseur en onderwijsontwikkelaar. In 2006, startte zij als zelfstandig ondernemer en werkte ze als project manager op het terrein van onderwijs en beleid. In deze periode ontdekte ze hoe belangrijk een taalrijke omgeving is voor jonge kinderen en hoe een lage opleiding en laaggeletterdheid bij ouders een belemmering kunnen vormen in de taalondersteuning van hun kind. Ook zag Martine hoe moeilijk het is voor scholen in te spelen op deze groep kinderen en laagopgeleide ouders en de ongelijke kansen die dit creëert. Vanuit die ervaring startte zij haar onderzoek op dit terrein en werkt zij in co-creatie met (voor)scholen aan effectieve interventies om de taalomgeving op school te verrijken en school en thuis te verbinden.  

Publicaties/producten

Uitgelicht

Project(en)

Van Dr. Martine van der Pluijm

Publicatie(s)

Van Dr. Martine van der Pluijm
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen