Menu
    English

    Thuis in Taal

    Publicatiedatum: 01 januari 2012

    Thuis in Taal: een aanpak die (voor)scholen kunnen gebruiken om samen met alle ouders een rijke taalomgeving te bieden aan jonge kinderen.

    Hogeschool Rotterdam werkt samen met onderwijs- en opvangorganisaties aan het versterken van de samenwerking tussen school en thuis, om zo de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. Binnen het programma Thuis in Taal ondersteunen we leraren en pedagogisch medewerkers bij het aangaan van partnerschappen met álle ouders, ongeacht hun sociaaleconomische en culturele achtergronden.

    De aanpak is gebaseerd op de ecologische theorie en helpt professionals de leefwereld van thuis te verbinden met die van school. Het doel: bijdragen aan een rijkere taalomgeving thuis, en daarmee kansenongelijkheid en laaggeletterdheid helpen voorkomen.

    Doel en projectopzet

    Thuis in Taal is een beproefde aanpak, ontwikkeld tijdens het promotieonderzoek (2011–2020) van dr. Martine van der Pluijm, lector Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving voor Jonge Kinderen. De aanpak is beschreven in haar proefschrift At Home in Language: Design and evaluation of a partnership program for teachers with lower-educated parents in support of their young children’s language development.

    Hoewel er veel kennis is over het belang van de samenwerking met ouders bij taalontwikkeling, wordt die in de praktijk vaak nog onvoldoende benut. Professionals geven aan behoefte te hebben aan praktische, haalbare werkwijzen – zeker in het contact met ouders die het stimuleren van taal extra lastig vinden. Binnen Thuis in Taal hebben we daarom onderzocht welke kennis daadwerkelijk bruikbaar is in de praktijk van leraren en pedagogisch medewerkers, en hoe die kan worden ingezet op een manier die voor ouders werkt.

    Op verschillende locaties van basisscholen en peuterscholen van Peuter & Co zijn leerkringen opgezet en is praktijkgerichte coaching ingezet. Deze zijn verzorgd door Hogeschool Rotterdam, in samenwerking met Actief Ouderschap en een team van experts.

    Resultaten en inzichten

    De aanpak helpt professionals stapsgewijs een wederkerige relatie met ouders op te bouwen en deze samenwerking concreet vorm te geven rond de taalontwikkeling van het kind. Voor wie zelf aan de slag wil, is er de praktische flyer Thuis in Taal in zeven stappen, met concrete tips en voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast zijn er andere materialen die daarbij gebruikt kunnen worden. Kijk daarvoor op deze pagina

     We hopen dat deze aanpak je inspireert om samen met ouders te bouwen aan een stevige taalbasis voor ieder kind.

    Meer kijken en lezen

    Bekijk hier een introductie op Thuis in Taal:



    2011 - 2020

    Promotievoucher, Hogeschool Rotterdam



    Leren en lesgeven en Sociaal werk

    Medewerkers betrokken bij dit project

    Inloggen