Ga direct naar de content

Academische Pabo voltijd

Vierjarige bachelor en éénjarige master in het Nederlands, start in september

Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit bieden samen de Academische Pabo aan. Wil je voor de klas staan, maar ook een studie op universitair niveau volgen? Volg dan de Academische Pabo.

De Academische Pabo is een gecombineerde opleiding van de Master Pedagogy & Education van de Erasmus Universiteit en de Pabo van Hogeschool Rotterdam.

Na de opleiding heb je een Pabo-bachelordiploma en een universitaire Master Pedagogy & Education. Je bent bevoegd om les te geven aan alle groepen in het basisonderwijs. Daarnaast heb je wetenschappelijke kennis en vaardigheden opgedaan op het gebied van opvoeding en onderwijs. Dat maakt de opleiding zeer geschikt voor vwo'ers die graag voor de klas willen staan, maar zich ook verder willen verdiepen en betrokken willen zijn bij onderzoek en innovatie in het onderwijs.

Door de wetenschappelijke kennis en vaardigheden waarover je na je studie beschikt, kun je bijvoorbeeld speciale aandacht geven aan kinderen met leer- en gedragsproblemen en beleidsmatige taken vervullen op het gebied van onderwijsontwikkeling en onderwijsinnovatie op de school waar je werkt. Ook ben je in staat onderzoek te doen naar de methodieken die op een school worden gebruikt.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Academische Pabo voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis. Dat gebeurt in hoor- en werkcolleges, practica en trainingen. Je krijgt opdrachten om die kennis toe te passen in vraagstukken uit je beroep. Die pak je zelfstandig of samen met andere studenten aan.

  Later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld in projecten, waar mogelijk voor een 'echte' opdrachtgever. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen door middel van keuzevakken, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Propedeuse

  Wil en kan ik leraar worden?

  In dit eerste jaar maak je kennis met de verschillende vakgebieden en met je toekomstige beroep van leraar basisonderwijs. Je kunt zien of de opleiding en het beroep je liggen. Ook de opleiding bekijkt of je geschikt bent voor het beroep. Wekelijks loop je twee dagen stage op een basisschool. Daarnaast studeer je tweemaal een periode van vijf weken aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier krijg je via probleemgestuurd onderwijs een inleiding in de onderwijswetenschappen en in de orthopedagogiek.

  Basisfase

  Basisbekwaam worden

  In het tweede studiejaar staat je ontwikkeling tot een breed bekwame leraar basisonderwijs centraal. Je wordt basisbekwaam voor alle vakgebieden die je op de basisschool gaat geven. Daarnaast leer je omgaan met verschillen in de klas op cognitief, sociaal-emotioneel en cultureel niveau. Na dit jaar ben je klaar om je te gaan profileren. Ook in dit jaar studeer je tweemaal vijf weken aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Je maakt kennis met methoden en technieken van onderzoek en statistiek. Daarnaast krijg je via probleemgestuurd onderwijs kennis over het opvoeden en onderwijzen in de multiculturele samenleving.

  Profileringsfase

  Leeftijdsprofileren en vakbekwaam worden

  In het derde studiejaar kies je voor de leeftijdspecialisatie jongere kind of oudere kind. Er wordt vanuit probleemgestuurd onderwijs in kleine groepen aan uitdagingen gewerkt binnen thema's. Opbrengstgericht werken is hier een voorbeeld van. Je legt in deze fase van je studie ook de landelijke kennisbasistoets taal en rekenen af. Na het afronden van dit jaar beheers je de competenties op profileringsniveau en ben je klaar om te gaan afstuderen. Op de Erasmus Universiteit Rotterdam ga je je verder verdiepen in methoden en technieken van onderzoek en in onderwijswetenschappen en orthopedagogiek.

  Afstudeerfase

  Startbekwaam worden

  Gedurende het vierde studiejaar ontwikkel je jezelf tot startbekwame leraar basisonderwijs die als innovatieve professional op hbo-niveau in de beroepspraktijk aan de slag kan. Je loopt in deze fase een afstudeerstage, je volgt verdiepende vakken op de Erasmus Universiteit Rotterdam en je doet een afstudeeronderzoek op een basisschool. Hierin laat je zien dat je startbekwaam bent en kunt instromen in de universitaire master, die je in het vijfde jaar volgt aan de Erasmus Universiteit.

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden.

  Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Stage lopen

  Tijdens de opleiding loop je wekelijks twee dagen stage. Jaarlijks staan stages in twee verschillende groepen op het programma. In je vierde jaar loop je je LIO-stage (Leraar-In-Opleiding).

  Afstuderen

  Jaar 4 staat in het teken van het afstuderen en je pré-master. Je wordt hierbij voorbereid op je masterjaar. Jaar 5 staat geheel in het teken van de masteropleiding aan de Erasmus Universiteit.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen school per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Na vier jaar heb je je Bachelor of Education (B Ed) bij Hogeschool Rotterdam gehaald. Hierna stroom je automatisch in het vijfde jaar op de Erasmus Universiteit Rotterdam in om daar de masteropleiding Pedagogy and Education af te ronden. Je behaalt hiermee de titel Master of Science (MSc).

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Beroepen

  De functie van academische leraar heeft een dynamisch karakter. Je staat voor de klas en bent bevoegd om in alle groepen les te geven. De Academische Pabo leidt je op tot leerkracht die in het interculturele basisonderwijs les kan geven. Je houdt je bezig met de rijkdom aan culturen die de grote stad biedt, (mogelijke) taalachterstand bij jonge kinderen en in de opleiding is aandacht voor grootstedelijke problematiek.

  De academische leerkracht wordt op een basisschool ingezet als een
  voortrekker op het gebied van onderwijsontwikkeling en -innovatie en/of gedragsproblematiek bij kinderen met een stevige wetenschappelijke basis.

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Je volgt lessen op twee locaties: een van Hogeschool Rotterdam en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  Museumpark

  Museumpark 40 3015 CX Rotterdam

  Je volgt lessen op twee locaties: een van Hogeschool Rotterdam en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  Erasmus Universiteit Rotterdam

  Burgemeester Oudlaan 50 3062 PA Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) voltijd

   Wil jij meester of juf worden op een basisschool? Doe dan de Pabo opleiding aan Hogeschool Rotterdam.

  • Social Work voltijd

   Blijf je je verwonderen over mensen en hun gedrag? Ben je nieuwsgierig en wil je iets voor hen betekenen? Volg dan de opleiding Social Work.

  • Lerarenopleiding VO/BVE Nederlands voltijd

   De taal spreek je al, maar wil jij nog dieper in de Nederlandse taal duiken? Wil jij leraar worden? Volg dan de Lerarenopleiding Nederlands vo/bve.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.