Menu English

Academische pabo voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar bachelor + 1 jaar master, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Ben jij een gedreven vwo'er met een passie voor lesgeven en ben je op zoek naar een uitdagende academische opleiding die jouw intellectuele dorst lest? Zoek niet verder, want de Academische pabo is dé

De Academische pabo is een unieke combinatie van de befaamde pabo-opleiding van Hogeschool Rotterdam en de prestigieuze opleiding Pedagogische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na het afronden van deze vijfjarige opleiding mag jij niet één, maar twee diploma's in ontvangst nemen. Je behaalt na vier jaar een bachelordiploma primair onderwijs en in het laatste jaar een universitaire master in Pedagogy and Education. Met deze ijzersterke combinatie ben jij niet alleen bevoegd om direct les te geven aan alle groepen in het primair onderwijs, maar beschik je ook over diepgaande wetenschappelijke kennis en vaardigheden op het gebied van opvoeding en onderwijs.

De Academische pabo biedt jou, als ambitieuze vwo'er, de mogelijkheid om verder te gaan dan alleen voor de klas staan. Je krijgt de kans om je te verdiepen in onderzoek en innovatie binnen het onderwijs. Je wordt betrokken bij interessante projecten en ontwikkelingen die de toekomst van het onderwijs vormgeven. Met jouw wetenschappelijke kennis en vaardigheden heb je een wereld aan mogelijkheden binnen handbereik. Denk aan taken op het gebied van onderwijsontwikkeling en onderwijsinnovatie. Bovendien krijg je de kans om zelf wetenschappelijk onderzoek te verrichten en bij te dragen aan de vooruitgang van het onderwijs. Daarom kun je met deze opleiding écht iets betekenen voor anderen.

Doordat je twee studie tegelijk volgt, zijn er vanaf het eerste jaar twee locaties waar je studeert. Je volgt het ene blok lessen op de hogeschool en het volgende blok volg je colleges op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zo komen praktijk en wetenschap vanaf jaar 1 direct samen.

Let op, de Academische pabo stelt hogere eisen aan haar studenten. Om te kunnen starten met deze uitdaging moet je in het bezit zijn van een vwo-diploma.

Dus, ben jij klaar om je intellectuele grenzen te verleggen, een waardevolle bijdrage te leveren aan het onderwijs en uitdaging te vinden in een carrière voor de klas? Schrijf je vandaag nog in voor de Academische pabo en zet jouw stempel op de toekomst van het onderwijs!

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Academische pabo

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Propedeuse

Wil en kan ik leraar worden?

Uiteraard wil je weten of de opleiding en het beroep van leraar basisonderwijs wel bij jou passen. Daarom maak je in het eerste jaar kennis met de diverse vakgebieden en met het leraarsvak. Ook wij bekijken of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je maakt direct kennis met de praktijk. Daarom loop je wekelijks stage op een basisschool. Daarnaast studeer je aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier krijg je een inleiding in de onderwijswetenschappen en in de orthopedagogiek.

Basisfase

Basisbekwaam worden

In het tweede studiejaar ontwikkel je je tot een breedbekwame leraar basisonderwijs. Dit betekent dat je voldoende basis hebt om alle vakgebieden te mogen geven. Omdat elk kind anders is, leer je ook omgaan met verschillen op cognitief, sociaal-emotioneel en cultureel niveau. Na dit jaar kun je je gaan profileren. Ook in dit jaar studeer je aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Profileringsfase

Leeftijdspecialisatie en vakbekwaam worden

In het derde studiejaar kies je een leeftijdsspecialisatie: jongere kind (groep 1-4) of oudere kind (groep 4-8). Vanuit probleemgestuurd onderwijs (PGO) werk je in kleine groepen aan uitdagingen binnen thema’s. Opbrengstgericht werken is hiervan een voorbeeld. In deze fase word je vakspecialist: je kiest voor een wereldvak of kunstvak. Je legt in deze fase van je studie ook de landelijke kennisbasistoets taal en rekenen af. Na afronding van dit jaar beheers je de competenties op profileringsniveau: klaar om af te studeren! Op de Erasmus Universiteit Rotterdam specialiseer je je in de richting van de master die wil gaan volgen, namelijk Onderwijswetenschappen, Orthopedagogiek of Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving.

Afstudeerfase

Startbekwaam worden

Je bent er bijna. In het vierde studiejaar ontwikkel je jezelf tot startbekwame leraar basisonderwijs. Nu kun je aan de slag als innovatieve professional op hboniveau in de beroepspraktijk. In deze fase loop je een afstudeerstage. Verder volg je verdiepende vakken op de Erasmus Universiteit Rotterdam in de richting van de gekozen master Onderwijswetenschappen, Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving of Orthopedagogiek. Bovendien doe je een afstudeeronderzoek op een basisschool. Hierin laat je zien dat je startbekwaam bent en kunt instromen in de universitaire master, die je in het vijfde jaar volgt aan de Erasmus Universiteit.

Keuze en begeleiding

Keuze

Bij de Academische pabo worden je keuzevakken ingekleurd door de lessen op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Je volgt om deze reden ook geen minor, maar je bent al aan de slag met de master die je volgt.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

Tijdens de opleiding loop je wekelijks stage. In je vierde jaar loop je je LIO-stage (Leraar-In-Opleiding).

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
5 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Na vier jaar heb je je Bachelor of Education (B Ed) bij Hogeschool Rotterdam gehaald. Hierna stroom je automatisch in het vijfde jaar op de Erasmus Universiteit Rotterdam in om daar de masteropleiding Pedagogy and Education af te ronden. Je behaalt hiermee de titel Master of Science (MSc).

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroep

De functie van academische leraar heeft een dynamisch karakter. Je staat voor de klas en bent bevoegd om in alle groepen les te geven. De Academische Pabo leidt je op tot leerkracht die in het interculturele basisonderwijs kan lesgeven. Je houdt je bezig met de rijkdom aan culturen die de grote stad biedt en (mogelijke) taalachterstand bij jonge kinderen. De opleiding leert je ook over grootstedelijke problematiek.

Als academische leerkracht op een basisschool heb je een voortrekkersrol, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijsontwikkeling en -innovatie en/of gedragsproblematiek bij kinderen.

Locaties

Waar ga je studeren?

Hogeschool Rotterdam biedt de Academische pabo aan in Rotterdam (locatie Museumpark). De onderwijseenheden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam volg je daar.

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen