Ga direct naar de content

Chemie voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het ontwikkelen van moleculen voor 'slimmere materialen'. Onderzoek doen naar drinkwatervervuiling door geneesmiddelen. Chemie is van levensbelang.

Je bent onderzoekend en vernieuwend. Nieuwsgierig en enthousiast. Scheikunde staat bij jou op één. Je werkt nauwkeurig en bent bereid om maatschappelijke vraagstukken om te zetten in chemische oplossingen.

Als chemisch ingenieur ben je breed inzetbaar en werk je met (geautomatiseerde) hightech apparatuur. Je werkt op een laboratorium aan de verbetering van productieprocessen of ontwikkelt juist nieuwe stoffen. Daarnaast heb je als chemisch ingenieur ook te maken met het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe analysemethoden om bijvoorbeeld effecten van medicijnen gemakkelijker aan te kunnen tonen. Dit met als doel om steeds duurzamere stoffen, die kwalitatief beter zijn, te produceren en te analyseren. Je werkt aan onderzoeken die maatschappelijk relevant en noodzakelijk zijn voor een betere gezondheid en toekomst.  Werken doe je zelfstandig en in teamverband. Hierbij zijn doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden een must. Je kunt na je studie als chemisch ingenieur ook in een adviserende of leidinggevende functie  terechtkomen.

Let op! Voor deze opleiding geldt een decentrale selectieprocedure. Aanmelden is mogelijk van 1 oktober tot 15 januari.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Chemie voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Niels: scheikunde is mijn ding

  Rebecca over het kleurstofproject

  Noor over haar uitdagende stage

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 21-05-2015 Meer info
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 4
  Landelijk gemiddelde 3.9
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 92
  Landelijk gemiddelde 80
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 18-24
  Landelijk gemiddelde 18-24
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 44%
  Landelijk gemiddelde 61%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 41%
  Landelijk gemiddelde 44%
  doorstuderen
  Deze opleiding 23%
  Landelijk gemiddelde 26%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 49%

  Toelichting vanuit de opleiding

  De propedeuse is selecterend. De uitval in de hoofdfase is daarom laag. Studenten ervaren de opleiding als iets zwaarder dan landelijk gemiddeld, maar werkgevers waarderen de opleiding zeer ten aanzien van de aansluiting op de beroepspraktijk.

  Opbouw

  Hoe is je opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis. Dat gebeurt in hoor- en werkcolleges, practica en trainingen. Je krijgt opdrachten om die kennis toe te passen in vraagstukken uit je beroep. Die pak je zelfstandig of samen met andere studenten aan.

  Later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld in projecten, waar mogelijk voor een 'echte' opdrachtgever. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen door middel van keuzevakken, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Het eerste jaar

  In de propedeuse werk je aan vier projecten die alle gerelateerd zijn aan cases vanuit het beroepenveld. Bijvoorbeeld het pijnstillerproject. Je werkt hiervoor in een team met studenten samen aan de beantwoording van een onderzoeksvraag. Natuurlijk moet je ook theoretische kennis verwerven en praktische vaardigheden opdoen om de projecten goed te kunnen uitvoeren. Hiervoor wordt de basis gelegd door je te trainen op laboratoriumvaardigheden, rekenvaardigheden, statistiek, algemene chemie en sociale vaardigheden. Deze basis wordt ondersteund door vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde.

  Na het eerste jaar

  Gedurende het tweede jaar verbreed en verdiep je je basiskennis en vaardigheden. De geleerde theorie pas je toe in de praktijk. Met deze kennis en vaardigheden bereid je jezelf voor om stage te kunnen lopen. In het derde jaar van je studie loop je eerst een half jaar stage bij een bedrijf of instelling. In de tweede helft van het derde jaar bereid je je voor op je minor (specialisatie), die de eerste helft van het vierde jaar in beslag neemt. In het vierde jaar maak je de keuze uit de drie richtingen binnen de chemie:

  • Analytisch-Fysische Chemie (samenstelling eneigenschappen onderzoeken van de meest uiteenlopende stoffen en materialen)
  • Organische Chemie (maken en verbeteren van organisch-chemische stoffen; bijvoorbeeld synthetiseren van een nieuw medicijn)
  • Biochemie (de chemische processen in de cellen van organismen). Denk aan medisch onderzoek of aan de ’groene chemie’, waar de chemische reacties verlopen door bacteriële omzettingen).

  In de tweede helft van het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit bij een bedrijf of instelling.

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden.

  Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Stage lopen

  In je stage in het derde jaar pas je geleerde vaardigheden toe. Als je terugkomt van stage heb je een goed beeld van het beroep, waarop je je verdere keuzes binnen de opleiding kunt baseren.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Katinka Redert haar derdejaars stage bij het farmaceutisch bedrijf MSD ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors.

  Minor Chemische Research

  De minor Chemische Research is gericht op het uitvoeren van onderzoek in de analytische, fysische en/of organische chemie. Je volgt hierbij vakken waarin je je verder verdiept in deze onderwerpen en je maakt kennis met duurzame ontwikkelingen en informatietechnologie in de chemie. Daarnaast werk je in het laboratorium aan oplossingen voor chemische vraagstukken aan de hand van opdrachten uit het bedrijfsleven.

  Minor Biochemische Research

  In deze minor worden alle chemische processen in levende organismen behandeld, zoals aminozuren en eiwitsynthese, enzymkinetiek, DNA structuur en replicatie, RNA synthese, recombinant DNA technologie.

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In het laatste half jaar doe je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf of instelling, dat je afrondt met een afstudeerverslag. Dit presenteer en verdedig je voor een examencommissie.

  Internationale mogelijkheden

  In het kader van internationalisering is het mogelijk jouw stage, je minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Honoursprogramma

  Zoek jij een extra uitdaging? Meld je dan aan voor het Honoursprogramma.

  Het programma bestaat uit speciale keuzevakken en projecten die gericht zijn op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor praktische problemen. Je werkt hierbij ook samen met studenten van andere richtingen of opleidingen en neemt deel aan extra bijeenkomsten met gastsprekers.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen school per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

  Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepsbeeld

  Door de verbeterde kopieertechnieken en het gebruik van 'plastic' geld is er meer chemisch onderzoek nodig als er mogelijk van vervalsing of misbruik sprake is. Daarnaast zijn de tegenwoordige 'chemische drugs' onderwerp van onderzoek.

  Dit is maar een greep uit de mogelijkheden die je hebt met een ingenieursdiploma Chemie. Je ziet dat je op veel plaatsen terecht kunt: de geur- en smaakstoffenindustrie (allerlei populaire mix-drankjes worden ontwikkeld in chemische laboratoria, van cola tot snelkoffie en thee met fruitsmaakjes), de 'light'-industrie (het bewerken van margarine en kaas tot vetarme producten wordt eerst in het laboratorium uitgeprobeerd), de nóg wittere was en het zout in het vaatwastabletje worden eerst in een laboratorium verzonnen, getest en geproduceerd. En tegenwoordig kennen we de 'groene chemie'. Met allerlei biologische (enzymatische) reacties worden op een 'schone' manier producten gemaakt die vroeger met veel afvalchemicaliën werden geproduceerd. Kortom, chemie is een onmisbaar onderdeel geworden van het alledaagse leven.

  Bekijk een aantal beroepen

  Doorstuderen

  Indien je de opleiding Chemie goed hebt doorlopen en je wilt je verder specialiseren en verdiepen in de chemie, dan kun je een vervolgstudie gaan doen aan de universiteit. Vaak kom je in aanmerking voor een verkort programma, waardoor je je mastergraad binnen twee jaar kan behalen. Elke universiteit heeft haar eigen specialisme(s), zoals:

  • Universiteit van Amsterdam: analytisch/fysische chemie
  • Universiteit van Leiden: organische chemie
  • Universiteit van Nijmegen: organische chemie en chemometrie
  • Technische Universiteit Delft: scheikundige technologie, organische chemie en colloïdchemie

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2014

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Academieplein

  G.J. de Jonghweg 4 - 6 3015 GG Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

   Wil jij onderzoek doen in een laboratorium? Dan is de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Rotterdam iets voor jou.

  • Chemische Technologie voltijd

   Wil jij aan de slag in de chemische industrie? Dan is de opleiding Chemische Technologie van Hogeschool Rotterdam iets voor jou.

  • Gezondheidszorg Technologie voltijd

   Wil jij medische apparatuur ontwikkelen voor ziekenhuizen, apotheken en huisartsen? Volg dan Mens en Techniek / Gezondheidszorg Technologie aan Hogeschool Rotterdam.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.