Menu
  English

  Jeroen doet onderzoek naar natuurlijke gifstoffen

  Stage in het lab

  Jeroen is derdejaars student Chemie en loopt stage bij Eurofins Food Testing Rotterdam. Hij werkt in een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar natuurlijke gifstoffen in voedingsmiddelen en diervoeders.

  "Het komt voor dat bepaalde planten of schimmels natuurlijke gifstoffen maken, die dan in voeding terecht komen. De monsters die ik onderzoek, worden geleverd door supermarkten, overheid en boeren. 

  In mijn onderzoek meet ik de concentratie natuurlijke gifstoffen met behulp van vloeistofchromatografie. Om een goede analyse te kunnen doen, moet ik het monster voorbewerken. Dat doe ik door het homogeniseren, filteren en het scheiden van de natuurlijke gifstof van de rest van het monster. De resultaten worden verwerkt en doorgestuurd naar de klanten. Hiermee kunnen zij aantonen dat er geen gifstoffen in de producten zitten.

  Ook doe ik onderzoek naar de natuurlijke gifstof Aflatoxine M1 die alleen voorkomt in melk. Deze gifstof kan nu alleen gemeten worden in melk en melkpoeder. Aan mij de taak om deze methode uit te breiden naar zachte kaas en yoghurt. "

  Op de foto zie je hoe Jeroen bezig is met de scheiding van de natuurlijke gifstoffen.