Menu
  English

  Circulair Chair

  Van Gansewinkel, tuinmeubelen.nl

  Studenten IPO en Chemie ontwerpen een tuinstoel volgens het principe 'Circulaire Economie', en gebruiken daarvoor gerecyclede tuinstoelen.

  Vraagstelling

  Per jaar zamelt Van Gansewinkel in Nederland 1.000.000 kilo afval in. Uit dit afval worden harde kunststoffen verzameld. Verdere sortering wordt voor een deel handmatig gedaan. Van Gansewinkel heeft een problemen met tuinmeubelen die ze verwerken: met talk gevulde PP (polypropyleen)levert minder op, verschillende percentages PP zijn moeilijk machinaal te scheiden, metaal in tuinstoelen levert meer op dan plastic, tuinmeubelen hebben verschillende kleuren. Daarom kan het alleen donker gekleurd worden in het recycle proces. De ideale tuinstoel zou daarom bestaan uit één materiaal en één kleur.

  Aanpak

  Het studenten team, bestaande uit drie IPO studenten en één Chemie student, deden een uitgebreide probleem verkenning bij Van Gansewinkel en Tuinmeubelen.nl. Ook deden ze onderzoek naar Circulaire Economie en het 'Cradle to Cradle' principe. Voor het ontwerp werd onderscheid gemaakt in een analysefase, een ontwerpfase en een detailleringfase. Tijdens uitgebreid materiaalonderzoek werd de degradatie van het materiaal getest na verschillende cycli spuitgieten en recyclen.

  Resultaat

  Het ontwerp van de Circulair Chair zorgt ervoor dat de materiaalcyclus gesloten wordt. Doordat de materialen eenvoudig van elkaar te scheiden zijn wordt waardevermindering geminimaliseerd. Het productresultaat is een modulaire stoel. Deze is gemaakt uit gekromde platen en houten zitting. Gekozen is voor een modulaire stoel omdat dit de circulariteit laat zien. Doordat het gerecyclede kunststof niet gekleurd wordt, zal iedere stoel een andere tint grijsgroen zijn. De 'Swoosh' is een tweede ander ontwerp modulaire stoel. De stoel heeft een gebogen zitting die hangt in een houten frame.

  Duurzaam

    Dit project is duurzaam.

  Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Chemie

  Type

  Project

  Aan dit project werkten mee

  Imran Bhatti, Desmond de Goede, Brian Jalhay, Klaartje Laane, Vince van der Meer, Justus van Veghel, Kevin Voorhout

  Begeleider(s)

  J. Berding, Eveline Bijleveld, Hens Hijnen, C.B. Minkenberg

  Downloads