Menu
  English

  Residu in LPG

  Da Vinci Laboratory Solutions

  Een nieuwe methode voor het bepalen van de hoeveelheid residu in Liquefied Petroleum Gas (LPG)

  Vraagstelling

  Liquefied Petroleum Gas (LPG) is een brandstof voor onder anderen auto’s en heftrucks. Bij de productie en het vervoer kan er vervuiling terecht komen in LPG. Bedrijven die LPG verkopen zijn verplicht om de hoeveelheid residu in hun producten te bepalen. Voor het bepalen van residu in LPG wordt op dit moment een verdampingsmethode gebruikt. Deze methode is echter niet zeer nauwkeurig en geeft geen informatie over de aard van het residu.

  Aanpak

  Da Vinci Laboratory Solutions heeft een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij LPG onder druk gehouden wordt en in de vloeistoffase gemeten kan worden. De vloeistof wordt met behulp van de door Da Vinci ontwikkelde Liquefied Gas Injector (LGI) geïnjecteerd in een gaschromatograaf (GC). Een GC is een analytisch instrument dat componenten scheidt op basis van kookpunt en/of polariteit. Tijdens de stage zijn de oude en de nieuwe methode met elkaar vergeleken, met als doel een nieuwe limiet vast te stellen voor de hoeveelheid residu in LPG die overeen komt met de oude methode.

  Resultaat

  Beide methodes zijn uitgevoerd met de zelfde concentratiereeks residu in LPG. Hierna werden de uitkomsten met elkaar vergeleken. De limiet voor residu in LPG geanalyseerd met de LGI is vast gesteld op 223 mg/kg.

  Opleiding(en)

  • Chemie

  Type

  Stage

  Aan dit project werkten mee

  V.O.M. Beke, Tessa Bot