Menu English

Information Security voltijd

Associate degree

  • Duur en startmoment

    2 jaar, september

  • Opleidingstype

    Voltijd Associate degree, ook beschikbaar in deeltijd

  • Taal

    Nederlands

Wil jij een bijdrage leveren aan een veiliger digitaal Nederland? Bij de Ad Information Security word je opgeleid om het veilig werken met informatie binnen een organisatie te stimuleren.

Wil je graag een bijdrage leveren aan een veiliger digitaal Nederland? Deze tweejarige Associate degree-opleiding verbreedt je kennis, vaardigheden en inzichten op het gebied van informatiebeveiliging. Je leert dreigingsanalyses te maken en deze te vertalen naar risico’s, je leert te denken als een aanvaller en onderzoekt welke eisen er zijn vanuit wet- en regelgeving. Daarnaast leer je hoe je de risico’s kunt verkleinen met behulp van organisatorische, menselijke en IT-maatregelen. Je wordt hierdoor een verbinder die bruggen weet te slaan tussen de werkvloer, ICT en het management, om de organisatie weerbaarder te maken tegen cybercrime.

Bij de Ad-opleiding Information Security volg je drie dagen in de week lessen en moet je rekening houden met een totale studiebelasting van ongeveer 40 uur per week. Je wordt opgeleid tot Junior Information Security Officer, die ondersteunt bij het opstellen en uitvoeren van het informatiebeveiligingsbeleid en het borgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie binnen grote en kleine organisaties. 

“Een veiliger digitaal Nederland.”

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Information Security

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

Elk studiejaar is verdeeld in vier perioden van acht weken. Iedere periode kent een praktijkopdracht. 

In het eerste jaar ontdek je de verschillende invalshoeken van informatiebeveiliging. Zo ga je als eerste aan de slag met het maken van een dreigingsanalyse: je onderzoekt en beschrijft wat er mis kan gaan en door wie. In de tweede periode vertalen we de dreigingen naar risico’s en bekijken we hoe we deze kunnen verkleinen. De derde periode staat in het teken van het perspectief van de hacker, waarna er in periode vier meer ingegaan wordt op het beveiligen. 

Het tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je verder in de verschillende informatiebeveiligingsmogelijkheden en ga je aan de slag met je afstudeerproject. Hiervoor ga je in de werkpraktijk op zoek naar verschillende bewijzen waarmee je aantoont op Ad-niveau te kunnen functioneren als Junior Information Security Officer. 

Stage lopen

In het laatste half jaar van het tweede studiejaar werk je in een organisatie mee aan het beveiligen van hun informatie. Tijdens het meewerken verzamel je bewijzen om aan te tonen dat je beschikt over het Ad-niveau. Je loopt in deze periode drie tot vier dagen in de week stage (afhankelijk van de afspraken met de organisatie) en bent één dag per week op school voor afstudeerbegeleiding. 

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt bij je professionele ontwikkeling en je studievoortgang in de gaten houdt. Daarnaast zijn er peercoaches beschikbaar die op een laagdrempelige manier ondersteuning kunnen bieden bij opleidingsgerelateerde vragen. Tot slot kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Afstuderen

Je sluit de opleiding af met het uitvoeren van information security werkzaamheden op een stageplek en het verzamelen van verschillende bewijzen om de leeruitkomsten op Ad-niveau aan te tonen. Deze bewijzen verzamel je in een portfolio, die beoordeeld wordt door twee onafhankelijke examinatoren. De bewijzen zijn gevarieerd en verdeeld over de vijf leeruitkomsten van de opleiding.  Je kunt bij deze leeruitkomsten denken aan:

  • Zelfstandig in kaart brengen welke informatiebeveiligingsrisico’s er op een bepaald gebied zijn;
  • Advies hoe die risico’s verkleind kunnen worden;
  • Het implementeren van maatregelen om de risico’s daadwerkelijk te verkleinen.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten
3 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepen

Met de Associate degree-opleiding Information Security word je opgeleid tot professional op het gebied van informatiebeveiliging. Je kunt na de opleiding als Junior Information Security Officer aan de slag gaan, die de Information Security Officer (ISO) en/of de Chief Information Security Officer (CISO) ondersteunt met het opstellen en uitvoeren van het informatiebeveiligingsbeleid en het borgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie binnen grote en kleine organisaties.

Er bestaat een grote behoefte aan deze rol, omdat je als Junior Information Security Officer zowel over organisatorische kennis als IT-kennis beschikt en hiermee niet alleen een beveiligingsbeleid kan ontwikkelen, maar deze ook kan implementeren. Zo verklein jij de kans dat jouw organisatie gehackt wordt of hierdoor niet meer operationeel kan zijn. 

Doorstuderen

Met een Associate degree-diploma ben je toelaatbaar tot de bacheloropleidingen bij Hogeschool Rotterdam. Je kunt doorstromen naar een verwante bacheloropleiding en deze in twee jaar tijd afronden.

Bekijk alle doorstroommogelijkheden 

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties