Menu English

Smart Technology voltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Associate degree, ook beschikbaar in deeltijd

 • Taal

  Nederlands

Technologie verandert de wereld. Ontwikkelingen gaan zo snel dat we nog niet weten hoe de wereld er over een paar jaar uitziet. De Ad Smart Technology stoomt jou klaar voor een baan in de toekomst.

Smart Technology combineert onderdelen van mechanica, elektronica en IT in één product. Bijvoorbeeld een onkruidrobot, een automatisch geleid voertuig, een machine voor de voedingsmiddelenindustrie of een exoskelet. Bij Smart Technology werken we vanuit een geïntegreerd perspectief vanuit werktuigbouwkunde, elektrotechniek, IT en robotisering.

Je wordt opgeleid om een opdrachtgever te adviseren over een ontwerp van een smart product, waarbij je rekening houdt met schaalbaarheid en toekomstige ontwikkelingen in de smart technology. Daarnaast leer je hoe je een smart product zelf ontwikkelt, van idee tot en met realisatie. Hierbij houd je rekening met bedrijfsveiligheid, Human-Machine Interface, security en milieu. Je verwerft kennis van het aansturen van apparaten met actuatoren door de inzet van sensoren, elektronica, microcontrollers en PLC-systemen. Je gaat werken met 3D-printers, robots, sensoren, moderne applicaties en computerprogramma’s. Daarnaast leer je werken in multidisciplinaire teams. Je leert de nieuwste technieken van de toekomst toe te passen.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

Het eerste jaar van de opleiding is gericht op het leren ontwerpen en realiseren van smart products met behulp van smart technology. Centraal hierbij is het leren in de Werkplaats, dit doe je in het eerste semester op school. In het tweede semester werk je aan echte opdrachten uit het werkveld en voer je echte opdrachten uit samen met mbo-studenten. Naast technische kennis leer je vaardigheden op het gebied van projectmatig werken en samenwerken. Ook kies je twee cursussen, gericht op verdieping, verbreding of doorstroom naar de bachelor. Doorlopend werk je aan jouw professionele vaardigheden.

Het tweede jaar

Tijdens het tweede jaar ontwikkel je je verder binnen de vier toepassingsgebieden Smart Manufacturing, AgriTech, Smart Logistics en MedTech. Dit doe je in de Werkplaats in het eerste half jaar van leerjaar 2. In het laatste semester loop je een meewerkstage bij een bedrijf binnen de smart technology. Je begint bij dit bedrijf ook met het formuleren van een afstudeeropdracht die je in het laatste gedeelte van de opleiding uitvoert.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

Je gaat stage lopen bij een bedrijf of organisatie waar smart technology centraal staat. Tijdens de (meewerk)stage ga je werkzaamheden verrichten die betrekking hebben op de kerntaken ontwerpen, adviseren, realiseren en samenwerken en communiceren. Je formuleert aan het begin van de stage een aantal leerdoelen met betrekking tot het werkveld van smart technology en een aantal persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Tijdens het traject schrijf je een verslag, waarin je aantoont dat je aan de verschillende kerntaken hebt gewerkt en waarbij je op je eigen handelen reflecteert.

Afstuderen

In semester 4 voer je een afstudeeropdracht uit. Je zoekt zelf een afstudeerplek. Dit kan het bedrijf zijn waar je stage loopt, maar dat hoeft niet. Je stelt een plan van aanpak op en vervolgens ga je een smart product ontwerpen en realiseren. De stappen die je in dit proces doorloopt zijn: oriëntatie, plan van aanpak, onderzoek, testen, conclusie en aanbeveling, presentatie van het advies.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
4 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepsbeeld

Na het afronden van de Ad Smart Technology kun je aan de slag bij kleine en grote organisaties. In de opleiding staan de toepassingsgebieden AgriTech, Smart Logistics, Smart Manufacturing en MedTech centraal. De tuinbouw, de logistiek, de maakindustrie en de zorg zijn in de regio Rijnmond goed gepositioneerd om met verdere integratie van IT in productieprocessen, producten en diensten hun succes te vergroten.

Enkele voorbeelden per toepassingsgebied:

 • Smart Manufacturing: machinebouw, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsindustrie, rapid prototyping, montagerobots (cobots)
 • AgriTech: duurzaam kweken van zeewier met zonne-energie, analyse op veredelde gewassen, onkruidrobot, productiestraten ontwerpen, sorteren en verpakken van de producten
 • Smart Logistics: “slimme” container, automatisch geleidende voertuigen
 • MedTech: “slimme” rollator, exoskeleton

 

Beroepen

Mogelijke beroepen die je na het afronden van de opleiding kan uitoefenen, zijn: field engineer/servicemonteur, PLC-engineer/programmeur, project engineer, projectmedewerker automatisering, inbedrijfsteller, mechanical engineer, electrical engineer, IT-specialist industrie, medisch technoloog en R&D project engineer.

Een uitleg van enkele beroepen in de verschillende toepassingsgebieden:

Hierbij ontwikkel en beheer je PLC-software voor verschillende soorten toepassingen. Het werk bestaat uit ontwerpen, configureren, in bedrijfstellen, testen en beheren van PLC-besturingssystemen.

Een project engineer houdt zich bezig met de technische aspecten van een project. Je houdt je bezig met het functioneel en technisch ontwerp van installaties en systemen. Je zorgt ervoor dat het project wordt uitgevoerd en je test en neemt de installatie of systeem in bedrijf.

Als inbedrijfsteller ben je vooral bezig met het installeren, testen en in bedrijf stellen van installaties en systemen. Daarnaast adviseer en train je de nieuwe gebruikers van de technische aspecten van de installatie.

Hierbij ondersteun je opdrachtgevers in de engineeringfase met het ontwerpen van elektrotechnische installaties. Je stelt specificaties en datasets op en voert berekeningen uit. Je bewaakt de scope en het budget en coördineert werkzaamheden van designers. 

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Locatie

Waar ga je studeren?

Het onderwijs volg je op de locatie Museumpark. De Werkplaatsprojecten vinden plaats op RDM Campus in Rotterdam of de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen