Menu English

ICT Internet of Things voltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Associate degree

 • Taal

  Nederlands

Vind je het leuk om met behulp van IT en sensoren slimme oplossingen te bedenken? Dan is deze praktijkgerichte tweejarige opleiding iets voor jou!

De wereld van morgen staat vol met apparaten die via internet aan elkaar zijn verbonden. In deze opleiding leer je alles over een innovatief sterk groeiend werkveld waar smart devices zorgen voor een betere wereld. Je programmeert en zoekt oplossingen om mens en techniek te verbinden. Stoplichten gaan bij regen vaker op groen voor fietsers, vuilniscontainers geven aan wanneer ze bijna vol zijn, ‘smart ziekenhuisbedden’ waarschuwen als een patiënt uit bed dreigt te vallen, ‘smart buildings’ reageren op actief gebruik en scheepsmotoren signaleren op tijd storingen. Zelfs in jouw huis helpt Internet of Things (IoT) om jouw leven gemakkelijker te maken.

Tijdens het eerste jaar verken je de verschillende mogelijkheden van IoT. In het tweede jaar ga je je specialiseren in een zelf gekozen domein: zorg of industrie. De opleiding is heel praktisch en veel opdrachten komen uit het werkveld. Na je afstuderen kun je advies geven over slimme inzet van sensoren en IT en kun je zelf een IoT-toepassing maken.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van ICT Internet of Things

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Thema's

De voltijdopleiding bestaat uit vier semesters van elk 30 studiepunten (ECTS) met de volgende thema’s:

 1. Discovering IoT
 2. Creating IoT
 3. Specialisatie domein
 4. Integreren en afstuderen

Het eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding ontdek je verschillende mogelijkheden van IoT en ontwikkel je IoT-toepassingen. De opleiding is praktijkgericht en je maakt opdrachten die aansluiten op het werkveld. Je leert om vraagstukken uit het werkveld op te lossen. Tijdens het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken zoals sensortechniek, programmeren, netwerken, elektrotechniek, security en userinteractie. We leren je om te werken in de praktijk en om samen te werken met collega’s. Heb je geen ICT-achtergrond? Dan krijg je in het eerste half jaar van je studie extra cursussen aangeboden om te zorgen dat je over voldoende kennis beschikt om de opleiding goed te kunnen volgen.

Het tweede jaar

In het tweede jaar specialiseer je je binnen je gekozen domein: industrie of zorg. In het eerste half jaar loop je drie dagen per week stage. Je gaat in deze periode ook één dag per week naar school en volgt dan vakken zoals data, security en design. Tevens bereid je je in deze periode voor op het afstuderen. In het tweede half jaar studeer je af op een onderwerp binnen je eigen stageplek. Ook kun je een afstudeeropdracht in het buitenland doen. Naast het afstuderen volg je vakken zoals ethiek en state of the art. Als je in het buitenland zit, kun je deze vakken digitaal volgen. 

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
4 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepsbeeld

Met je Associate degree ICT Internet of Things kun je bij zowel kleine als grote organisaties gaan werken. Dit hoeven niet per se ICT-bedrijven te zijn. Je kunt ook bij bedrijven in andere sectoren aan de slag als IoT’er.

Dit nieuwe werkveld ontwikkelt zich razendsnel waardoor er veel nieuwe arbeidsmogelijkheden ontstaan. Denk aan adviseur, ontwikkelaar en installateur voor IoT-toepassingen voor bijvoorbeeld industrie, zorg, tuinbouw en haven. De precieze inhoud van je functie is afhankelijk van de aard en de omvang van het bedrijf. 

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar de opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen