Menu English

Jafir Kluis over zijn ervaringen als ICT Internet of Things-student en wat hij zo fascinerend vindt aan IoT

ICT Internet of Things: Meet the alumni

Meet Jafir! Jafir Kluis is 26 jaar, woont in Rotterdam en volgde de Associate degree-opleiding ICT Internet of Things. Momenteel werkt hij als Allround technical engineer bij SWYCS en is hij doorgestroomd naar de bacheloropleiding Creative Media and Game Technologies bij Hogeschool Rotterdam. In dit interview vertelt hij over zijn overstap van bedrijfsadministratie naar ICT en wat hij zo fascinerend vindt aan IoT.

Waarom heb je voor de opleiding ICT Internet of Things gekozen?  

Ik heb eerst de mbo-4 opleiding Bedrijfsadministratie gevolgd en afgerond, maar wilde hier niet mee verder. Ik wilde iets anders gaan doen, maar wel iets waar ik in de toekomst iets aan zou hebben, waar voldoende werk in te vinden zou zijn en het allerbelangrijkst: wat ik leuk vond om te doen. Ik hield heel erg van gamen en ik wist dat er behoorlijk wat werk te vinden was in de ICT-sector, dus uiteindelijk heb ik mezelf gewoon in het diepe gegooid en ben ik de Associate degree ICT Internet of Things gaan studeren. Het feit dat de opleiding maar twee jaar duurde hielp me wel bij die keuze. Ik dacht: als ik het niet leuk vind, dan maak ik het gewoon af, het is toch maar twee jaar. En die twee jaar vliegen echt voorbij.

Wat ik vooral leuk vond aan de opleiding was, dat je van hetgeen dat je doet meteen het resultaat ziet in de praktijk.

Maar je vond het wél leuk denk ik? Anders was je niet door gaan studeren. 

Ja klopt, ik vond het echt heel leuk. Ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. Wat ik vooral leuk vond aan de opleiding was, dat je van hetgeen dat je doet meteen het resultaat ziet in de praktijk. Je bent bijvoorbeeld iets aan het programmeren en je ziet meteen wat het resultaat daarvan is. Neem bijvoorbeeld een Arduino Board. Dat kan bepaalde componenten aansturen zoals lampjes. Als je daar wat codes naartoe schrijft, dan zie je dat er een lampje op rood gaat. Je hebt direct een visueel beeld bij hetgeen wat je doet en dat maakt het eigenlijk zo leuk.

Hiervoor deed ik bedrijfsadministratie en voerde ik wat getalletjes in, maar zag ik niets. Je hoopt aan het einde van het jaar dat alles goed is gegaan. Maar nu zie ik direct dat er iets gebeurt in de praktijk en dat vind ik zo mooi aan ICT, en specifiek de IOT opleiding.


Wat doe je nu voor werk? Kun je me daar iets over vertellen? 
 

Ik werk nu als Allround Technical Engineer bij SWYCS, een IoT bedrijf. Ik heb hier tijdens mijn opleiding stagelopen en heb daarna een contract aangeboden gekregen. Ik werk er inmiddels al bijna een jaar. Als Allround Technical Engineer hou ik me eigenlijk met meerdere zaken bezig. Ik heb me bewust nog niet gespecialiseerd, omdat ik ook nog niet precies weet wat ik wil qua ICT op de werkvloer. Daar probeer ik nu achter te komen. Mijn functie is dus heel breed. Ik hou me bezig met alles wat te maken heeft met IoT, zoals bijvoorbeeld het installeren, configureren en programmeren van sensoren. SWYCS is werkzaam in veel verschillende branches. Grote klanten zijn bijvoorbeeld Parnassia Groep | Antes en de Universiteit van Wageningen.

Ik hou me bezig met alles wat te maken heeft met IoT, zoals bijvoorbeeld het installeren, configureren en programmeren van sensoren.

Welke onderdelen of tools die je tijdens de opleiding hebt geleerd, kun je in je huidige werk toepassen? 

IoT devices moeten worden verbonden met een gateway. In je huis heb je bijvoorbeeld een router. Je telefoon is verbonden met die router. Die router, daar zit een kabel in, die gaat de muur in en zorgt er eigenlijk voor dat jij internet hebt. En dat heb je ook met IoT devices (in dit verhaal de telefoon). Met een gateway (in dit verhaal de router) kunnen die devices hun data doorsturen naar het grote internet. Het hele proces van hoe dit in zijn werk gaat hebben we tijdens de opleiding geleerd en daar werk ik nu dagelijks mee.

 

Wat vond je het leukste om te doen tijdens de opleiding? 

We hebben ons aan het einde van de opleiding beziggehouden met Machine Learning, kenteken herkenning, en dat vond ik echt leuk. En daar zijn we op mijn nieuwe opleiding ook weer verder mee gegaan. Je kan een computer trainen zodat hij kentekens kan herkennen. En daar kan je heel veel mee. Het parkeersysteem werkt ook ongeveer zo, die auto’s die langsrijden om te kijken of je voldoende parkeerbelasting hebt betaald en de mensen een boete geeft die dat niet hebben gedaan. Wij hebben dat op school eigenlijk op schaal nagemaakt, dat je met een camera kentekens kan herkennen. Dat vond ik wel heel erg interessant.

 

Zou je de opleiding ICT Internet of Things aanraden?  

Ik zou de opleiding aan iedereen aanraden. Je hoeft niet per se affiniteit te hebben met ICT. Dat had ik ook niet van tevoren en ik vind het echt leuk. Ik denk dat iedereen het wel leuk zou vinden om direct in de praktijk te zien dat je lichtjes kan aansturen.

Daarnaast is er veel werk in te vinden. Er zijn er maar heel weinig IoT‘ers, dus bij veel bedrijven ben je de enige persoon die er echt veel verstand van heeft.

Je hoeft niet per se affiniteit te hebben met ICT. Dat had ik ook niet van tevoren en ik vind het echt leuk.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?  

Ik wil sowieso verder in de IT. En mijn bacheloropleiding afronden natuurlijk. Als het goed is ben ik volgend jaar klaar. Maar welke richting van IT ik op wil, weet ik dus nog niet precies. En heel misschien wil ik hierna nog verder studeren, naar de universiteit. Dat zou dan weer twee jaar studeren zijn.

Meer weten over deze opleiding?

 Ga naar de opleidingspagina