Menu English

Software Development voltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Associate degree

 • Taal

  Nederlands

Met de tweejarige, praktijkgerichte Ad Software Development ontwikkel jij je tot de software professional van nu én de toekomst. Leer hoe jij meerwaarde kan leveren voor organisaties in dit vakgebied.

Bij de Associate degree (Ad) Software Development ligt de focus op werken in een team. Samen werken aan software en het zoeken naar nieuwe oplossingen staat centraal. Software is een integraal onderdeel van elke organisatie en ook buiten het bedrijfsleven neemt het een belangrijke rol in tijdens ons dagelijks leven. Tijdens de opleiding word je uitgedaagd om out of the box te denken en de challenges aan te gaan. Hierin kan jij zelf de keuze maken in wat voor developer je wilt worden. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met integratievraagstukken, bugs in bestaande software, het maken van apps en het ontsluiten van informatiesystemen. Daarnaast krijg je de ondersteuning en coaching die bij je past. Elke student is uniek en iedereen leert op zijn of haar manier.

Je leert in een dynamische leeromgeving: de werkplaats. Hier komen praktijk en theorie samen. In samenwerking met het bedrijfsleven zijn er authentieke opdrachten bedacht die ook meerwaarde hebben voor het werkveld. Ook komt het werkveld geregeld lesgeven, zij laten jou als student zien hoe jouw werk er in de toekomst uit zal zien. Zo kan jij de theorie die je leert direct zien in de beroepspraktijk.

Tijdens de studie leer je naast programmeren ook hoe je jezelf kan verbeteren. Dit doe je door retrospectives te houden. Zo kom je er samen met je docenten achter waar je nog kan groeien en waar je al goed bezig bent. Op deze manier kun je gericht werken aan bepaalde skills. Dit zorgt er ook voor dat je anderen kan helpen te groeien en zo verder te komen. Daarnaast word je geholpen bij het leren om te leren. Dit klinkt misschien gek maar iedereen leert anders en het is belangrijk dat je een leven lang blijft ontwikkelen. Hier ga je dus mee aan de slag om jou te vormen tot een IT-professional waar het bedrijfsleven om staat te springen.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Software Development

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

In het eerste jaar staat er per semester een onderwerp centraal. In het eerste semester is dit Front-end en Back-end. Dit betekent dat je software vanaf de basis gaat benaderen en gaat leren hoe het werkt. Deze basis breid je snel uit met vakkennis en challenges die hierbij horen. In het tweede semester ga je verder door te kijken naar Mobile. Deze devices werken anders dan een gewone computer en dit zie je ook terug in de software die er gebruikt wordt.  

 

Het tweede jaar

Nadat je het eerste jaar hebt afgerond, begin je in jaar 2 met een semester dat draait om Security en Compliance. Software moet veilig zijn en je leert waar kansen en gevaren zitten in software. Je kijkt bijvoorbeeld naar de werking van een computervirus en wat een rootkit nou precies is. Daarnaast ga je aan de slag met data in al zijn vormen. Small en big data komen aan bod en ook wat je hier mee kan in onze moderne wereld. Hierna is het alweer tijd om te beginnen met afstuderen en het afronden van de opleiding.

Praktijkopdrachten

Binnen de opleiding Ad Software Development werk je met praktijkopdrachten. Deze opdrachten komen uit het bedrijfsleven en kun je bij een bedrijf naar keuze uitvoeren. Hierdoor kun je een kijkje in de keuken nemen bij verschillende soorten bedrijven en hiermee uitvinden wat bij jou past. Je krijgt met deze opdrachten ook de kans om voor de organisatie waar de opdracht wordt uitgevoerd een meerwaarde te creëren.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroep

Een afgestudeerde van de Ad Software Development komt in het werkveld van de IT terecht. Dit werkveld is enorm breed en dynamisch. Je kunt aan de slag bij grote en kleine (commerciële) bedrijven of de overheid. Software is overal om ons heen, dus er is overal werk. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een app of het koppelen van systemen, als afgestudeerde kun je direct aan de slag en meedraaien in een team.

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Locatie

Waar ga je studeren?

 

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen