Menu English

Information Security deeltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Deeltijd Associate degree

 • Taal

  Nederlands

Bijdragen aan een veiliger digitaal Nederland? Dan is de Ad Information Security iets voor jou. In twee jaar word je opgeleid om het veilig werken met informatie binnen een organisatie te stimuleren.

Werk je al bij een organisatie en vind je het belangrijk dat de informatie van deze organisatie veilig is en blijft? Deze tweejarige Associate degree-opleiding verbreedt je kennis, vaardigheden en inzichten op het gebied van informatiebeveiliging. Je leert dreigingsanalyses te maken en deze te vertalen naar risico’s, je leert te denken als een aanvaller en onderzoekt welke eisen er zijn vanuit wet- en regelgeving. Daarnaast leer je hoe je de risico’s kunt verkleinen met behulp van organisatorische, menselijke en IT-maatregelen. Je wordt hierdoor een verbinder die bruggen weet te slaan tussen de werkvloer, ICT en het management, om de organisatie weerbaarder te maken tegen cybercrime.

Bij de Ad-opleiding Information Security deeltijd volg je één dag in de week lessen en werk je daarnaast minimaal 16 uur per week in een voor de studie relevante functie. Je wordt opgeleid tot Junior Information Security Officer, die ondersteunt bij het opstellen en uitvoeren van het informatiebeveiligingsbeleid en het borgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie binnen grote en kleine organisaties.

“Draag bij aan een veiliger digitaal Nederland.”

Let op! Deze opleiding is op dit moment nog in aanvraag bij de NVAO. De opleiding zal in studiejaar 2023-2024 van start gaan. Je kunt je nu nog niet aanmelden via Studielink. Belangstelling voor deze opleiding? Laat je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Structuur onderwijsperiodes

Alle onderwijsperiodes hebben eenzelfde structuur en opbouw van vakken: resources, werkplaats en coaching. Resources slaan op de theorie, waarmee organisatorische en IT-kennis wordt opgedaan. Werkplaats verwijst naar de praktijkopdracht die je voor en binnen je eigen organisatie kunt uitvoeren. Bij coaching kijk je actief naar je leerdoelen en welke bewijzen je kunt verzamelen om deze leerdoelen te behalen.

Het eerste jaar

In het eerste jaar ontdek je de verschillende invalshoeken van informatiebeveiliging. Zo ga je als eerste aan de slag met het maken van een dreigingsanalyse: je onderzoekt en beschrijft wat er mis kan gaan en door wie. In de tweede periode vertalen we de dreigingen naar risico’s en bekijken we hoe we deze kunnen verkleinen. De derde periode staat in het teken van het perspectief van de hacker, waarna er in periode vier meer ingegaan wordt op het beveiligen.

Het tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je verder in de verschillende informatiebeveiligingsmogelijkheden en ga je aan de slag met je afstudeerproject. Hiervoor ga je in de werkpraktijk op zoek naar verschillende bewijzen waarmee je aantoont op Ad-niveau te kunnen functioneren als Junior Information Security Officer. 

Werk en studie

Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

Keuze en begeleiding

Keuze

Via de afstudeeropdracht die je kiest, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een docentcoach die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studiebelasting

Bij de tweejarige Associate degree-opleiding Information Security deeltijd volg je één dag in de week lessen en werk je daarnaast tenminste 16 uur in een voor de studie relevante functie.

Naast de ingeroosterde uren is zelfstudie op de werkplek een belangrijk onderdeel van de opleiding. Houd rekening met een totale studiebelasting van ongeveer 25 uur per week.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepen

Met de Associate degree-opleiding Information Security, word je opgeleid tot professional op het gebied van informatiebeveiliging. Je kunt na de opleiding als Junior Information Security Officer aan de slag gaan, die de Information Security Officer (ISO) en/of de Chief Information Security Officer (CISO) ondersteunt met het opstellen en uitvoeren van het informatiebeveiligingsbeleid en het borgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie binnen grote en kleine organisaties.

Er bestaat een grote behoefte aan deze rol, omdat je als Junior Information Security Officer zowel over organisatorische kennis als IT-kennis beschikt en hiermee niet alleen een beveiligingsbeleid kan ontwikkelen, maar deze ook kan implementeren. Zo verklein jij de kans dat jouw organisatie gehackt wordt of hierdoor niet meer operationeel kan zijn. 

Doorstuderen

Met een Associate degree-diploma ben je toelaatbaar tot de bacheloropleidingen bij Hogeschool Rotterdam. Je kunt doorstromen naar een verwante bacheloropleiding en deze in twee jaar tijd afronden.

Bekijk alle doorstroommogelijkheden 

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen