Arts & Crafts voltijd

Tweejarige Associate degree in het Nederlands, start in september

Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap, de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan.

Zit je in de laatste fase van het mbo niveau 4 en wil je meer eigenheid en creativiteit toevoegen aan je ambachtelijke kwaliteiten? Op deze opleiding kun je je ambachtelijke, creatieve en commerciële vaardigheden verdiepen en uitbreiden. Deze opleiding helpt je een uitvoerend ontwerper in jouw vakgebied te worden en stelt je in staat om producten met jouw eigen signatuur te maken. De ontwikkeling van dit eigen handschrift, de techniek, het materiaal en een marktgerichte denkwijze staan bij ons kunstonderwijs centraal. In twee jaar word je opgeleid tot vormgever in één van de volgende studierichtingen: Mode, Meubel/Product, Interieur, Verpakking, Lifestyle of Sieraad.

De Ad Arts & Crafts maakt deel uit van de Rotterdam Academy in Rotterdam en is sterk verbonden aan de Willem de Kooning Academie. De hbo-opleiding is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de beroepspraktijk en de Vakschool Schoonhoven-Zadkine, het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en Amsterdam en SintLucas in Boxtel.

De tweejarige hbo-opleiding leidt op tot een officieel erkend diploma, de Associate degree. Wil je eventueel verder studeren, dan kun je doorstuderen bij de bachelor Vormgeving. De Ad Arts & Crafts sluit goed aan op de studierichtingen Ruimtelijk ontwerpen, Mode, Product Design en Grafisch ontwerpen van de opleiding Vormgeving.

Let op! Voor deze opleiding geldt een selectieprocedure.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Arts & Crafts voltijd

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Programma

  Arts & Crafts richt zich op de verdere ontwikkeling van je ambachtelijke vaardigheden, een onderscheidende signatuur en ondernemerschap. In twee jaar word je opgeleid tot vormgever in één van de volgende studierichtingen: Mode, Meubel, Interieur, Verpakking, Lifestyle of Sieraad. Met kernprojecten, vaktheorie en vakklassen diep je jouw creativiteit en vakspecifieke vaardigheden verder uit. Je neemt deel aan nationale en internationale projecten. Ook leer je unieke, herkenbare producten te ontwerpen met relevantie voor jouw doelgroepen. Zodat je met je ambacht ook je geld kunt verdienen.

  De focus op ondernemerschap zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in jouw positie binnen de arbeidsmarkt. Je leert bedrijfsmatig en commercieel denken, functioneren en presenteren. Je bezoekt tentoonstellingen, werkt aan projecten en voert praktijkgerichte opdrachten uit. Je leert in aansluiting met de beroepspraktijk alle facetten van vormgeving toe te passen.

  Lesvormen en thema's

  Tijdens de opleiding volg je, naast je vakklassen een groot aantal vakken, zoals Kunst- en cultuurtheorie, Beroepsprofilering, Software-instructie, Vormgeving en Visualisatie. De lessen naast je vakklas volg je met studenten uit de andere disciplines binnen Arts & Crafts. Naast deze vakken neem je deel aan excursies, projectweken en gastlessen.

  De tweejarige opleiding bestaat uit vier periodes van twintig weken, ofwel twee semesters per jaar. In het eerste jaar verbreden we je blik, in het tweede jaar ga je op zoek naar jouw toegevoegde waarde binnen je vakgebied en markt. In elk semester staat een thema centraal, bijvoorbeeld innovatie, recycling, je rol in de maatschappij en identiteit. Op basis van jouw ambacht en kwaliteiten volg je per periode de nodige aanvullende keuzevakken en werk je aan een kernproject dat aansluit bij het betreffende thema.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR- brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een studieloopbaancoach die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Afstuderen

  In het laatste jaar schrijf je een scriptie, waarvan het onderwerp is gerelateerd aan het vakgebied. Het onderdeel moet actueel zijn en geplaatst worden in een maatschappelijk en culturele context.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  4 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Beroepen

  Na het afronden van deze Associate degree ben je een uitvoerend specialist in jouw vakgebied en ben je in staat om innovatie producten te maken.

  Bekijk de beroepen

  Doorstuderen

  Na het behalen van je Associate degree kun je doorstuderen aan de Willem de Kooning Academie bij de bachelor Vormgeving.

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.