Menu English

Roel van Berkel over zijn tijd als Arts & Crafts-student en huidige droombaan bij een luxe accessoiremerk.

Arts & Crafts: Meet the alumni

Meet Roel! Roel van Berkel is 27 jaar, komt uit Roelofarendsveen en heeft een achtergrond in houtbewerking en mode. Momenteel is hij designer bij een luxe accessoiremerk dat streeft naar een nieuwe definitie van vakmanschap, met een expertise en passie voor leer. In dit interview vertelt hij ons alles over zijn tijd als Arts & Crafts-student en huidige droombaan.

Waarom ben je Arts & Crafts gaan studeren?

"Na het afronden van mijn technische vmbo-t opleiding, gespecialiseerd in fijnhoutbewerking, koos ik voor een opleiding mode/maatkleding aan het ROC Amsterdam. Daar heb ik vooral geleerd om maatkleding en -patronen te maken en heb ik veel praktijkervaring opgedaan door stages. Toen ik daar mijn diploma had behaald, wilde ik me meer ontwikkelen op het gebied van design. Arts & Crafts sloot daar perfect bij aan, en ik vond het ook fijn dat de opleiding maar twee jaar duurde."

"Er was veel sprake van kruisbestuiving tussen de disciplines, wat mij heel erg inspireerde en verder heeft gebracht in mijn creatieve denkproces. "

Hoe heb je het ervaren?

"Positief! Ik koos de vakrichting Mode en kwam in een klas met mensen van andere richtingen zoals Sieraad, Interieur, Product, Packaging en Lifestyle. Het leuke daarvan was dat je in groepsprojecten tot een multidisciplinair resultaat kwam, doordat iedereen weer iets anders inbracht. Er was veel sprake van kruisbestuiving tussen de disciplines, wat mij heel erg inspireerde en verder heeft gebracht in mijn creatieve denkproces.

Het leukste en meest uitdagende van de opleiding vond ik het afstudeerproject. Ik maakte eerst een onderzoeksdocument, waar het concept voor een kledingcollectie uit voortkwam. Hieruit volgde een designperiode, waarbij ik uiteindelijk vijf gehele looks heb uitgewerkt, inclusief schoenen en tassen. Dat was vrij ambitieus, maar heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Ik ben met een goed resultaat afgestudeerd en mocht mijn werk presenteren op de Dutch Design Week. Dat was een mooie ervaring en opstap voor de toekomst.

Bij Arts & Crafts begeleiden de docenten je goed in je eigen proces. Ze zeggen niet wat je moet doen, maar geven sturing en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Ook kunnen ze je stimuleren om buiten je comfortzone te stappen en je grenzen te verleggen. Ik heb me altijd heel erg gezien en gewaardeerd gevoeld en heb nog altijd fijn contact met sommige docenten en studenten van de opleiding. Zo werk ik momenteel samen met een oud-klasgenoot aan het bekleden van één van haar metalen meubels. De contacten die ik heb gelegd zijn dus ook op professioneel vlak heel waardevol.

De twee jaar bij Arts & Crafts zijn echt voorbij gevlogen. Het tempo ligt hoog, maar dat houd je scherp en gemotiveerd. De uitwisseling van ervaringen, perspectieven en technieken heeft mij verrijkt als ontwerper.

"Deze stap had ik niet kunnen maken zonder Arts & Crafts. Het was de perfecte brug tussen mijn mbo-opleiding en het werkveld.""

Wat ben je na Arts & Crafts gaan doen?

"Ik ben gaan werken bij een luxe accessoiremerk als ontwerper. Dat doe ik nu vier jaar. Eerst als freelancer en later als fulltime designer. Het merk levert aan meer dan 250 internationale verkooppunten en brengt vier collecties per jaar uit. Ik werk aan het design van de schoenen, tassen en kledingstukken. Deze stap had ik niet kunnen maken zonder Arts & Crafts. Het was de perfecte brug tussen mijn mbo-opleiding en het werkveld."

Wat heb je gehad aan de opleiding Arts & Crafts? Wat heeft dit betekend voor jou als ontwerper?

"Ik heb vooral een eigen visie en handschrift kunnen ontwikkelen als ontwerper. Ook heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van conceptontwikkeling, dat heel fijn is bij mijn huidige werk. Ik heb ook mijn horizon aan ontwerpers en stromingen verbreed en kan daardoor de juiste referenties toepassen in mijn designs. Ook heeft het bijgedragen aan mijn conceptuele ontwikkeling. In een creatief proces kan je alle kanten op gaan, maar het is wel fijn om ook de tools te hebben om het proces in te kaderen. Daar heeft Arts & Crafts zeker aan bijgedragen."


Design Roel van Berkel

Hoe zou je jouw stijl als ontwerper omschrijven?

"In mijn ontwerpen zie je vaak een hele technische uitvoering terug. Ik houd niet zo van versieren of verfraaien. Voor mij draait design om de basis en de functie van een product. Het merk waar ik voor werk is begonnen met vrij geconstrueerde en grafische tassen. Onlangs hebben we ook de mogelijkheid onderzocht om een zachtere tas te ontwikkelen. Om dit te bereiken hebben we een gecompliceerde constructie ontwikkeld. Ik vind het heel leuk om te spelen met patronen en vormen. In mijn werk kan ik die visie helemaal uitleven."

Voor wie is deze opleiding geschikt?

"Ik denk dat ik een goed voorbeeld ben: een leerling met een technische achtergrond, die op zoek is naar verrijking op het gebied van vormgeving."

De Associate degree Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan. In deze serie 'Arts & Crafts: Meet the Alumni' maak je kennis met voormalige Arts & Crafts studenten en wat zij na hun opleiding zijn gaan doen.

Meer interviews met (oud)studenten

Meer weten over deze opleiding?

 Ga naar de opleidingspagina

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen