Menu English

Floor Klaassen over haar liefde voor mode, ervaringen als Arts & Crafts-student en dromen voor de toekomst.

Arts & Crafts: Meet the alumni

Meet Floor! Floor Klaassen is 25 jaar, komt uit Deurne en is gelijk na de havo gestart met de Associate degree-opleiding Arts & Crafts. Hierna is ze doorgestroomd naar de kunstacademie in Maastricht, waar ze in 2022 haar bachelor-diploma mode behaalde. Momenteel heeft ze haar eigen designstudio en werkt ze in een kringloopwarenhuis. In dit interview vertelt ze alles over haar liefde voor mode, ervaringen als Arts & Crafts student en dromen voor de toekomst.

Waarom heb je voor de opleiding Arts & Crafts gekozen?

"Ik heb altijd al een grote liefde voor kunst en creativiteit gehad. Na de middelbare school wilde ik graag een creatieve maakopleiding doen, dus koos ik voor de bachelor Fashion Design op Willem de Kooning Academie. Dat was heel leuk, maar ik merkte al snel dat ik een bepaalde basis miste. Achteraf denk ik dat ik er nog niet klaar voor was, ik was ook pas 17. Ik ben toen aan het einde van jaar 1 geswitcht naar Arts & Crafts. Mijn liefde voor mode was door de bachelor wel flink aangewakkerd. Ik was super gemotiveerd om bij Arts & Crafts mijn skills en kennis op het gebied van mode te ontwikkelen."

Fotograaf: Christobal Pereira

Hoe heb je het ervaren?

"Fijn! Ik heb in deze twee jaar heel veel geleerd. De opleiding bestond uit een divers aanbod van vakken: tekenlessen, vormgeving, fotografie, software, mode tekenen, proces, conceptontwikkeling. Dat alles heeft bijgedragen aan een brede blik op design, wat zich niet beperkt tot alleen mode. Ik vond het heel fijn dat we kleinere klassen hadden, waardoor persoonlijke begeleiding mogelijk was. Elke docent had z'n eigen expertise, zo werd er kennis gedeeld vanuit verschillende hoeken. Ik heb niet alleen van de docenten, maar ook van mijn klasgenoten, veel geleerd. Ook vond ik de keuzevakken heel leuk. Daarbij krijg je de kans om je te focussen op datgene wat jij interessant vindt. Ik heb toen bijvoorbeeld de vakken forecasting, styling en Photoshop gekozen."

 

“Ik vind dat Arts & Crafts een hele goede aansluiting heeft op andere kunstopleidingen.”

Wat ben je hierna gaan doen?

"Na Arts & Crafts wilde ik verder studeren en koos ik voor de bachelor Fashion/Body object material op de kunstacademie in Maastricht. Die opleiding is erg gefocust op interdisciplinair ontwerpen, met een focus op mode. Daar heb ik in 2022 mijn bachelor-diploma gehaald.

Ik vind dat Arts & Crafts een hele goede aansluiting heeft op andere kunstopleidingen. Je wordt bij Arts & Crafts heel erg vrij gelaten om te experimenteren, net als bij mijn arts bachelor. Die vrijheid heeft mij echt heel goed gedaan. Ik ben heel nieuwsgierig en wil dat graag terugbrengen in mijn design.

Momenteel ben ik als net afgestudeerde designer bezig met het maken van een nieuwe collectie. Daar komt veel bij kijken. Zo ben ik momenteel onderzoek aan het doen naar fondsen en subsidies om te collectie te kunnen realiseren. Ik vind het fantastisch om mijn eigen studio te hebben, maar soms mis ik het studeren ook wel. Vooral het samenwerken met klasgenoten.

Ik werk nu ook in een kringloopwarenhuis, wat tevens een sociale werkplaats is. Ik begeleid de werknemers en selecteer het aanbod voor in de winkel. Ik zie alle items, stoffen en producten als eerste binnenkomen, en soms wil ik zelf nog wel eens iets meenemen voor mijn eigen designs. Het is een hele inspirerende plek. Ik vind het leuk om te werken met upcycling, dus ik ben hier helemaal op de goede plek."

Fotograaf: Christobal Pereira

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?

"Ik ben momenteel aan het kijken naar een master-opleiding aan een designschool in Denemarken. De opleiding focust zich op design for people, planet, play. Dat past heel goed bij mij, aangezien ik het duurzame en sociale aspect van mode en design heel interessant vind. Het is een hele brede studie die zich niet focust op alleen mode, wat mogelijk een goede aanvulling zou kunnen zijn op mijn huidige skills en kennis.

Na die master zou ik graag een community clubhouse willen oprichten waarin mensen met een vluchtelingenachtergrond samen kunnen komen om te maken en verbinden. Ik geloof heel erg in de kracht van het collectief en denk dat creativiteit mensen kan verbinden en zingeving kan bieden."

“Bij Arts & Crafts heb ik vooral open minded en oplossingsgericht leren denken.”

Wat heeft dit betekend voor jou als ontwerper?

"Bij Arts & Crafts heb ik vooral open minded en oplossingsgericht leren denken. Ook heb ik veel gehaald uit de verbindingen en samenwerkingen met mijn klasgenoten en heb ik tegelijkertijd mijn eigen kracht en stijl gevonden. Ik ben een ontwerper die houdt van plezier, speelsheid, kleuren, contrasten en constructen. Het kan mij niet gek genoeg. Ik denk dat de opleiding me heeft gepusht tot een bepaalde standaard van kwaliteit. Ik heb veel skills geleerd, zowel op technisch als conceptueel niveau. Daarnaast leer je ook om met feedback om te gaan en tegelijkertijd bij je eigen stijl te blijven."

Ontwerp Floor Klaassen www.floorklaassen.com 

Voor wie is deze opleiding geschikt?

"De opleiding wordt vooral aangeschreven voor mbo'ers, maar ik denk dat het ook geschikt is voor mensen die na de middelbare school niet precies weten welke (creatieve) kant ze op willen gaan. Ik zie het ook echt als een eventuele overbrugging naar, en voorbereiding op, een hbo bachelor. Voor mij is dat het echt geweest."

De Associate degree Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan. In deze serie 'Arts & Crafts: Meet the Alumni' maak je kennis met voormalige Arts & Crafts studenten en wat zij na hun opleiding zijn gaan doen.

Meer interviews met (oud)studenten

Meer weten over deze opleiding?

 Ga naar de opleidingspagina

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen