Menu
  English

  Sarah Boeren over haar ervaringen als Arts & Crafts-student, het ontstaan van SaarBarbaars en het belang van conceptueel denken.

  Arts & Crafts: Meet the alumni

  Meet Sarah! Sarah Boeren is 30 jaar, komt uit Breda en is eigenaar van tassen en lederwaren merk SaarBarbaars. Daarnaast werkt ze als docent bij de opleiding Vormgeving & Ambacht op mbo SintLucas, waar ze zelf meer dan 12 jaar geleden ook haar creatieve carrière begon als student. Sarah volgde na haar opleiding op het SintLucas van 2014 tot 2016 de Associate degree-opleiding Arts & Crafts. In dit interview vertelt ze alles over haar ervaringen als Arts & Crafts student, het ontstaan van SaarBarbaars en het belang van conceptueel denken.

  Waarom heb je voor de opleiding Arts & Crafts gekozen?

  "Nadat ik mijn havo-diploma had behaald, koos ik ervoor om de mbo-opleiding Vormgeving & Ambacht te volgen op het SintLucas in Breda. Dat leek me super leuk, want ik had altijd al een grote interesse in mode, tassen en schoenen. Ik heb wel even getwijfeld of ik de fashion of ambachtelijke kant op wilde, maar koos uiteindelijk voor een ambachtsopleiding, omdat ik vooral heel benieuwd was naar het maakproces en meer wilde leren over materialen. Ik specialiseerde me in de richting mode en leer. Ik denk dat het destijds een hele goede keuze was voor mij om een wat meer praktische mbo-opleiding te volgen. Ik was nog niet klaar voor de kunstacademie en wilde vooral veel maken. Achteraf is dit pad, van havo naar mbo naar Arts & Crafts, echt perfect geweest voor mij.

  De mbo-opleiding was leuk en leerzaam, maar toen ik deze had afgerond had ik nog niet het gevoel klaar te zijn om volledig aan de slag te gaan in het werkveld. Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen en ondernemen, want ik heb een sterke eigen wil en ben erg gedreven, maar was hier destijds nog niet helemaal klaar voor. Ik ging op zoek naar een vervolgopleiding; een plek waar ik mezelf verder kon ontwikkelen als persoon en als tassenontwerper. Bij Arts & Crafts vond ik die plek!"


  Fotograaf: Christobal Pereira

  Hoe heb je het ervaren?

  "Heel goed, het is echt een verrijking geweest. Ik had tijdens mijn mbo-opleiding al veel over ambacht geleerd, maar ik miste nog kennis over ontwerp en concept. Bij Arts & Crafts lag daar veel focus op, wat dus perfect bij mijn behoeftes aansloot. De opleiding heeft me een stuk meer open minded gemaakt. Ik heb super veel nieuwe manieren van ontwerpen, maar ook van ondernemen geleerd. Ik vond het ook heel leuk om in een klas te zitten met mensen van verschillende richtingen, waardoor ik me graag liet inspireren in de designs van mijn tassen. Dat contact en de kennismaking met verschillende perspectieven en technieken is echt zo waardevol!"

  "De opleiding heeft me een stuk meer open minded gemaakt. Ik heb super veel nieuwe manieren van ontwerpen, maar ook van ondernemen geleerd."

  Wat ben je na Arts & Crafts gaan doen?

  "Nadat ik ben afgestudeerd, heb ik me gelijk ingeschreven als ontwerper bij de Kamer van Koophandel. Dat plan had ik al heel lang, maar Arts & Crafts heeft het nog meer bevestigd. In de eerste maanden na mijn afstuderen ben ik bezig geweest met een bedrijfsplan, aangezien ik daar tijdens de opleiding geen tijd voor had. Daarna heb ik in 2017 mijn eigen atelier opgericht in Breda en mijn merk SaarBarbaars gelanceerd. Ik ben heel hard gaan werken aan mijn eerste collectie tassen en werkte daarnaast aan de website, social media en branding van SaarBarbaars. In dat jaar heb ik ook een aantal tassen in opdracht gemaakt, wat super leuk was om te doen. In 2018 lanceerde ik mijn eerste lijn tassen, die bestond uit een collectie van witte tassen en lederwaren. Kleur leidt af van het ontwerp, ik wilde dat de focus op het design van de tassen lag. In de periode daarna ben ik mijn ontwerpen steeds verder gaan ontwikkelen en heb ik meerdere collecties gelanceerd. Ook doe ik af en toe samenwerkingen met kunstenaars. Ik vind het heel leuk om ook van andere makers te leren. Inmiddels zit ik nu sinds drie jaar in een nieuw pand op de St. Annastraat in Breda, waar ik een mooie winkel en atelier van heb gemaakt. Ik ben heel blij met wat ik tot nu toe heb bereikt en ben altijd hard bezig om nieuwe dingen te creëren."

  Fotograaf: Christobal Pereira

  Waar komt de merknaam SaarBarbaars vandaan?

  "Eigenlijk is dat begonnen vanuit een nickname die een vriend aan mij gaf. Het woord 'barbaar' kan een negatieve connotatie hebben, maar ik zie dat anders. Voor mij staat het voor rebelleren, tot het uiterste gaan, een eigen wil hebben. En dat past heel erg goed bij mij als persoon en ontwerper. Verder vind ik dat de naam goed werkt en ook blijft hangen."

  Wat heb je gehad aan de opleiding Arts & Crafts? Wat heeft dit betekend voor jou als ontwerper?

  "Ik heb vooral heel veel geleerd over het proces van ontwerpen en het verbeteren van de kwaliteit van een product. Maar ook veel over conceptueel denken, waarbij je echt nadenkt over hoe je tot een collectie komt en veel onderzoek doet. Daarbij vind ik het interessant om te kijken wat er speelt in de samenleving. Mijn ontwerpen zijn meer dan alleen tassen. Het vertelt een verhaal, het is een product van een bepaalde tijd en cultuur. Dat vind ik mooi. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om een thema aan een collectie te koppelen. Ik doe niks zomaar en ik denk dat ik die mindset echt op de academie heb ontwikkeld. Het heeft me gemaakt tot de designer die ik nu ben."


  Ontwerp Sarah Boeren www.saarbarbaars.com

  "Waar je op een mbo-opleiding veel gestuurd wordt, is het bij Arts & Crafts fijn dat je de vrijheid hebt om veel zelf te bedenken."

  Voor wie is deze opleiding geschikt?

  "Voor mensen die graag willen maken en hun vrijheid willen gebruiken om iets bijzonders te creëren. Waar je op een mbo-opleiding veel gestuurd wordt, is het bij Arts & Crafts fijn dat je de vrijheid hebt om veel zelf te bedenken. Ik denk dat dat heel goed is voor je ontwikkeling, niet alleen voor ondernemers maar eigenlijk voor elke maker."

  De Associate degree Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan. In deze serie 'Arts & Crafts: Meet the Alumni' maak je kennis met voormalige Arts & Crafts studenten en wat zij na hun opleiding zijn gaan doen.

  Meer interviews met (oud)studenten

  Meer weten over deze opleiding?

   Ga naar de opleidingspagina