Menu
    English

    Industrieel Product Ontwerpen voltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Bachelor

    • Taal

      Nederlands

    Ben jij een maker? Hou je van techniek en creatief bezig zijn? Alles wat je leert bij IPO pas je dezelfde week nog toe in praktijkprojecten en opdrachten.

    De opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) leidt je op tot ingenieur die producten ontwerpt die technisch kloppen, gebruiksvriendelijk, duurzaam en slim te produceren zijn. 

    Veel maken, onderzoeken en experimenteren, dat is wat we bij IPO doen. Zo leer je begrijpen wat wel en wat niet werkt in je ontwerp. Onze producten maken de wereld beter. Denk aan slimme medische instrumenten, recyclebare producten of producten waardoor kinderen meer bewegen.

    In onze ontwerpstudio en werkplaatsen staan 3D-printers, lasersnijders, gereedschappen, elektronische ontwikkelkits (Arduino), een eigen bibliotheek (online en offline) met kennis en informatie voor ontwerpers en voorbeeldproducten om inspiratie uit op te doen.

    Een vak per week

    Bijzonder aan ons onderwijs is dat je een hele week aan hetzelfde vak werkt. De ene week werk je van maandag tot en met vrijdag aan je project, de andere week aan de kennis- en vaardighedencase. Rondom de vakanties heb je een professionele ontwikkelweek. Zo kun je je goed focussen en de diepte ingaan. Gedurende de week worden diverse lessen, workshops, excursies en presentatiemomenten aangeboden, dus het is afwisselend genoeg! Onze studenten zijn erg tevreden over de praktijkgerichte manier van studeren, de bereikbaarheid van docenten en de goede sfeer binnen de opleiding.

    Eigen opleidingsruimten

    IPO Rotterdam is kleinschalig georganiseerd, zodat je je medestudenten en docenten ook buiten de lessen makkelijk kunt spreken. We hebben een eigen werkplaats, eigen lokalen en een docentenkamer waar je altijd mag binnenlopen.

    Motiverende bekwame docenten

    De 38 IPO-docenten hebben bijna allemaal een achtergrond als industrieel (product) ontwerper. Daarnaast hebben ze zich gespecialiseerd tot docent. Het docententeam vindt het heel belangrijk om iedereen die bewust kiest voor IPO in Rotterdam zich te laten ontwikkelen tot een goede productontwerper. Door ons motiverende onderwijs en goede begeleiding haalt meer dan 70% van de studenten het eerste jaar in één keer. Ook in de latere jaren vallen er heel weinig studenten uit. Geen wonder dat we in 2018, 2019, 2020, 2021 en 2023 zijn onderscheiden als 'topopleiding' door de Keuzegids HBO!

     Topopleiding keuzegids 2024

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Industrieel Product Ontwerpen

    Meeloopdag

    Kom bij ons langs

    Tijdens een meeloopdag krijg je de kans om zelf te ervaren hoe het is om deze studie te volgen. Deze dag is bedoeld voor studiekiezers die zich verder willen verdiepen in de inhoud van de opleiding. Je loopt een dagdeel mee met onze lessen en hebt de kans om al je vragen te stellen aan zowel studenten als docenten. Aan het einde van de dag heb je een helder en realistisch beeld van wat de opleiding inhoudt.

    Stuur een mail naar het opleidingsteam, dan plannen we een geschikt moment in!

    Mail ons 

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (7 opleidingen)

    Na het afstuderen (landelijke cijfers)

    Baan op niveau

    82%

    Baan binnen het vakgebied

    71%

    Een baan vinden

    20 maanden

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Indeling van de jaren

    IPO in Rotterdam start met twee basisjaren, waarin je:

    • leert hoe je producten ontwerpt in ontwerpprojecten;
    • kennis en vaardigheden opdoet in cases;
    • je persoonlijk ontwikkelt in de professionele ontwikkellijn.

    Daarna volgen twee specialisatiejaren, waarin je jezelf verder ontwikkelt als productontwerper. Dat doe je in een meeloopstage, een semester waarin je eigen ontwerpersprofiel verkent, een minor en een afstudeerstage.

    We besteden bij IPO veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. In elke onderwijsweek spreek je meerdere docenten over je resultaten en werk je samen met andere studenten in kleine leerteams.

    De vier IPO-leeruitkomsten

    Tijdens de opleiding groei je in vier ‘leeruitkomsten’. Die moet je beheersen als afgestudeerd industrieel product ontwerper.

    • De ontwerpvraag
      Verzamelen van informatie over het ontwerpprobleem: opzoeken, onderzoeken, observeren, eisen opstellen.
    • Het Ontwerp
      Genereren van ontwerpoplossingen: brainstormen, schetsen, bouwen, testen.
    • De Realisatie
      Uitwerken van je ontwerp zodat anderen er mee verder kunnen.
    • De professionaliteit
      Je eigen kwaliteiten kennen en je professioneel gedragen, zodat je in de praktijk aan de slag kunt en je kunt blijven ontwikkelen.

    Het eerste jaar

    In je eerste twee jaar leer je hoe je producten ontwerpt in ontwerpprojecten, doe je kennis en vaardigheden op en ontwikkel je je professioneel.

    De ontwerpprojecten zijn voor echte opdrachtgevers. Samen met je medestudenten ga je in een groep het ontwerpprobleem analyseren, brainstormen over ideeën en testen uitvoeren bij de doelgroep met behulp van zelfgemaakte modellen.

    In onze kennis- en vaardigheidscases krijg je lessen en workshops en je past wat je leert meteen toe in een eindopdracht. Zo is duidelijk waarom je bepaalde kennis en vaardigheden leert en waar je het voor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld het uitwerken van een zitmeubel voor in de buitenruimte. Je leert dan over gebruiksonderzoek, menselijke maten, ontwerpschetsen, 3D-CAD, productpresentatie, productietechnieken en modelbouw.

    In de professionele ontwikkelweken voer je activiteiten uit die je helpen je persoonlijk en professioneel verder te ontwikkelen.

    Aan het eind van elk semester (een half studiejaar) laat je je werk zien en wordt je daarop beoordeeld in een beoordelingsgesprek (assessment). 

    Studielast

    Je werkt minstens vier dagdelen per week bij IPO op school. Op enkele dagen zal dat alleen de ochtend of de middag zijn, op andere dagen de hele dag (9:00 – 16:30).

    De rest is zelfstudie. Dat kan thuis of in de algemene studieruimtes van de hogeschool. Met (beperkte) online bijeenkomsten zorgen we dat je ook tijdens de zelfstudie contact met docenten en medestudenten hebt. 

    Ons onderwijs is erop gericht om je voortdurend aan het werk te houden, omdat er altijd ontwerpklussen, studie-opdrachten, lessen, presentaties en bespreekmomenten zijn. Verwacht geen studie waarin je af en toe hard werkt voor de toetsweek en het dan weer een paar weken rustig aan kunt doen!

    Na het eerste jaar

    Tweede jaar

    De opbouw van het tweede jaar is vergelijkbaar met die van het eerste. Nu werk je zelfstandiger. Je leert zelf keuzes te maken en kennis te verzamelen. In de professionele ontwikkelweken werk je toe naar je praktijkstage.

    Derde jaar

    In je derde jaar loop je een half jaar stage en ga je bij een bedrijf of bureau aan de slag als ontwerper. 

    Na de stage zoek je naar je professionele identiteit: wat voor soort ontwerper wil ik zijn, waar wil ik aan de slag en wat heb ik daarvoor nog te leren. Je neemt deel aan Learning Communities over duurzaamheid, techniek, mens/zorg of ondernemen en je gaat op zoek naar kennis en vaardigheden die nodig zijn voor je eigen ontwerpersprofiel.

    Vierde jaar

    Het vierde jaar start met een minor die je kunt volgen binnen Hogeschool Rotterdam of daarbuiten. Bij IPO bieden we de minoren ‘Circular Maker’ en ‘Infuential Design and Creative Engineering’ aan. Je leert om samen met gebruikers, opdrachtgevers en deskundigen tot duurzame en creatieve productoplossingen te komen. Dat kan zowel individueel, in een klein team als in een multidisciplinair ontwerpbureau. Je kunt ook deelnemen aan onderzoeksprojecten van de hogeschool rondom stadsnatuur, zorgtechnologie of duurzaamheid.

    Je rondt je studie af met een afstudeerstage in de praktijk, waarna je in het afstudeerassessment aantoont dat je alle IPO-leeruitkomsten beheerst. Afstudeerprojecten zijn bijvoorbeeld het ontwerpen van een daktent voor kleine auto’s, het aanpassen van een heetwaterkraan, zodat je er ook zeep mee kunt pompen of het ontwikkelen van een bordspel voor kinderen met autisme.

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Bij IPO vinden we het belangrijk dat je studie aansluit bij jouw werkwijze en mogelijkheden. Daarom kun je altijd zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken en voor welke opdrachtgever. Wij begeleiden je om te ontdekken wat voor soort ontwerper jij bent. Zo kun je – onder voorwaarden – zelfs al je eigen bedrijf starten tijdens je studie. Of projecten doen richting medische producten, duurzaamheid of de commerciële kant.

    In het programma zit volop ruimte voor eigen activiteiten: werk je eigen productidee uit, leer nieuwe skills, organiseer een excursie of bezoek een lezing of tentoonstelling. Zo kun jij je ontwikkelen in de dingen die bij jou passen. En daar krijg je studiepunten voor. .

    Versnellen of vertragen

    Als het om welke reden dan ook niet lukt om je studie in vier jaar af te ronden, is het in overleg mogelijk om bepaalde onderdelen te verplaatsen of aan te passen. Als door je vooropleiding of je studiehouding blijkt dat je je studie kun versnellen, dan bieden we de mogelijkheid om in overleg projecten uit te breiden of om onderwijs uit een hoger jaar te volgen.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan biedt de hogeschool daarvoor verschillende mogelijkheden. Er zijn genoeg studenten met functiebeperkingen in de afgelopen jaren succesvol bij IPO afgestudeerd.

    Student van andere hogeschool?

    Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
     

    Afstuderen

    Je rondt je studie af met een afstudeerstage in de praktijk, waarna je in het afstudeerassessment aantoont dat je alle IPO-leeruitkomsten beheerst. Afstudeerprojecten kunnen heel divers zijn, in de afgelopen jaren waren er bijvoorbeeld projecten als het ontwerpen van een daktent voor kleine auto’s, het aanpassen van een heetwaterkraan, zodat je er ook zeep mee kunt pompen of het ontwikkelen van een bordspel voor kinderen met autisme.

    De acht kennisgebieden

    Als afgestudeerd IPO'er heb je kennis over onderstaande acht kennisgebieden. Deze ontwikkel je in de kennis- en vaardigheidscases. Het zijn dus géén losse vakken.

    1. 3D-CAD: ontwerpen in 3D en 2D vastleggen, maattekeningen, exploded views, bewegingssimulatie.
    2. Materiaal en productie: de meest geschikte materialen en productietechnieken voor een ontwerp kiezen.
    3. Communicatie: schetsen, tekenen en visualiseren, verslagleggen en presenteren.
    4. Markt: Hoe wordt een product verkocht? Hoe sluit het product op de markt aan?
    5. Gebruik: Hoe wordt een product gebruikt? Hoe ontwerp je voor je gebruiker?
    6. Vorm: producten een stijl en belevingswaarde meegeven, producten laten passen bij een doelgroep.
    7. Constructie: producten slim opbouwen zodat ze stabiel, sterk, licht, werkend en maakbaar zijn.
    8. Mechatronica: elektronica inbouwen in een product, ontwerpen met sensoren, motoren, bewegende delen.

    Internationale mogelijkheden

    Vanaf het tweede jaar kom je in onze eigen projecten of workshops in contact met internationale studenten en opdrachtgevers. Het is mogelijk om in het buitenland stage te lopen of minorprogramma’s te volgen, bijvoorbeeld naar Kortrijk (België) of naar de Universiteit in Bologna (Italië). Daarnaast organiseren we jaarlijks digitale designworkshops met studenten uit landen over de hele wereld.

    Foto: Digitale internationale designworkshop met studenten van de Donghua University in Shanghai

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Binnen de opleiding IPO is er voor alle studenten ruimte om te excelleren, bijvoorbeeld binnen de projecten.

    Als je je wilt specialiseren of verdiepen, heb je daar binnen ons reguliere onderwijsprogramma zeer veel andere mogelijkheden voor:

    • In het ontwerponderwijs kun je altijd kiezen uit meerdere opdrachten, waaronder extra uitdagende.
    • Onder voorwaarden kun je afstuderen op je eigen product of in je eigen bedrijf.
    • In de kennis- en vaardighedencases wijzen we je de weg naar de hogere kennisniveaus of extra leermogelijkheden.
    • In minors en derdejaarsprojecten kun je deelnemen aan diverse multidisciplinaire projecten.
    • In de IDE(Identity)-leerlijn kun je een grote hoeveelheid activiteiten ontplooien die je helpen specialiseren of doorontwikkelen.

    Desgewenst kun je aan het eind van je studie wel deelnemen aan het door de hogeschool georganiseerde honours-assessment. Dat levert je de diploma aantekening Honours Degree op.

    Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

     

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    4 dagen les per week
    16 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit de praktijk

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

    Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

    Beroepsbeeld

    Als industrieel productontwerper kun je in ontwerpbureaus of productiebedrijven voor verschillende beroepsrollen kiezen, zoals product engineer, productontwerper, projectmanager, productonderzoeker of test engineer (research & development).

    Je werkt veel samen met mensen met een andere opleiding. Daarom zijn, naast je technische kennis, communicatieve en organisatorische vaardigheden erg belangrijk. In de bedrijven die consumentenproducten produceren werken bijvoorbeeld vaak ook werktuigbouwkundigen, IT’ers of elektrotechnici. Ook werken er mensen met een bedrijfskundige of marketingopleiding.

    Als industrieel productontwerper krijg je steeds meer te maken 3D-printtechnieken voor onderdelen die precies daar kunnen worden gemaakt waar ze nodig zijn. Ook worden producten steeds ‘slimmer’, wat betekent dat je steeds meer samen gaat werken met elektronica-ontwerpers en ICT’ers en daar als ontwerper ook steeds meer verstand van zult moeten hebben.

    Product ontwerpen wordt ook steeds internationaler: je zult steeds meer gaan samenwerken met ontwerpers, klanten en specialisten uit andere landen. Het beheersen van goede communicatie-skills, online en offline, wordt daardoor steeds belangrijker.

    Beroepen

    Afgestudeerden gaan vooral werken bij kleine en middelgrote ‘maakbedrijven’ die enorm veel verschillende producten ontwikkelen voor verschillende markten, van super-specialistische medische instrumenten tot speelgoed voor kleuters. IPO’ers werken ook bij grote bedrijven als Philips of Lely. Sommigen starten een eigen bedrijf of gaan in een heel andere branche aan de slag waar behoefte is aan technische creativiteit en organisatievermogen.

    Enkele voorbeelden van beroepen zijn:

    Product engineer

    Als product engineer bij een productiebedrijf of ontwerpbureau ben je bezig met het uitwerken van een productontwerp tot een productieklaar product. Hier zet je je ontwerpvaardigheden in om slimme, technische oplossingen te bedenken en uit te werken. Je werkt samen met vormgevers, producenten en technische specialisten.

    Productontwerper

    Als productontwerper bij een productiebedrijf of een ontwerpbureau ben je bezig met het ontwerpen van producten van analyse tot en met prototype. In dit beroep zet je je ontwerpvaardigheden in (denk hierbij aan creatief vermogen, visualiseren en prototyping) om tot een goed, technisch uitgewerkt, productontwerp te komen. Je praat met klanten, gebruikers en verkopers en werkt samen met product engineers en andere technische specialisten.

    R&D ingenieur

    Als R&D-ingenieur werk je binnen een bedrijf aan het onderzoeken en testen van bepaalde producten, materialen of productietechnieken. Je werkt samen met technische specialisten en andere productontwerpers of -engineers.

    Project manager

    Veel IPO-ingenieurs groeien na verloop van tijd door als projectmanager, waar ze een team ontwerpers en andere projectleden aansturen bij het ontwerpen en realiseren van producten. Vaak blijven ze daarbij zelf ook ontwerpen.

    Zelfstandig ondernemer

    Je kunt na en zelfs al tijdens je studie kiezen om zelfstandig aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een eigen product of het starten van een eigen ontwerpbureau. Je werkt voor of met klanten, andere ontwerpers, vormgevers, producenten, gebruikers, financiers, verkopers, enzovoort.

    Doorstuderen

    Na het afronden van de bacheloropleiding Industrieel Product Ontwerpen kun je doorstromen naar verschillende universiteiten of hbo-masters. Om een tweejarige masteropleiding aan een van de technische universiteiten (bijvoorbeeld Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft) te beginnen, moet je daar eerst een toelatingstoets doen, waarna je een schakeljaar of -semester moet volgen. Vaak worden er ook eisen gesteld aan je behaalde cijfers bij IPO. Masterprogramma’s bij andere universiteiten (bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfskunde of duurzaamheid) zijn meestal toegankelijk zonder schakelprogramma en duren vaak korter dan twee jaar. Dat geldt ook voor de meeste hbo-masterprogramma’s. Sommige masterprogramma’s zijn ook te volgen in deeltijd, zodat je ernaast kunt werken.

    Huidige arbeidsmarkt

    Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

    Locaties

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties