Menu English

Industrieel Product Ontwerpen voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Ben jij een maker? Hou je van techniek en creatief bezig zijn? Alles wat je leert bij IPO pas je dezelfde week nog toe. Geen losse vakken, maar projectgestuurd onderwijs.

De opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) leidt je op tot ingenieur die producten ontwerpt die technisch kloppen, gebruiksvriendelijk, duurzaam en slim te produceren zijn. 

Veel maken, onderzoeken en experimenteren, dat is wat we bij IPO doen. Alleen zo leer je begrijpen wat wel en wat niet werkt in je ontwerp. Onze producten maken de wereld beter. Denk aan slimme medische instrumenten, recyclebare producten of producten waardoor kinderen meer bewegen.

In onze ontwerpstudio en werkplaatsen staan 3D-printers, lasersnijders, gereedschappen, elektronische ontwikkelkits (Arduino), een eigen bibliotheek (online en offline) met kennis en informatie voor ontwerpers en voorbeeldproducten om inspiratie uit op te doen.

Ontwerpend en experimenterend leren

In je eerste twee jaar leer je hoe je producten ontwerpt in ontwerpprojecten, doe je kennis en vaardigheden op middels cases en ontwikkel je je als ontwerper in de identity-weken.

De ontwerpprojecten zijn bijna altijd voor echte opdrachtgevers. Samen met je medestudenten ga je in een groep het ontwerpprobleem analyseren, brainstormen over ideeën en testen uitvoeren bij de doelgroep met behulp van zelfgemaakte modellen.

In onze cases pas je alle kennis die je in lessen en workshops aangeboden krijgt, meteen toe in een eindopdracht. Zo is duidelijk waarom je bepaalde kennis en vaardigheden leert en waar je het voor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld het bedenken van een zitmeubel voor in de buitenruimte. Je leert dan over gebruiksonderzoek, menselijke maten, ontwerpschetsen, 3D-CAD, productpresentatie, productietechnieken en modelbouw zodat jij een goed buitenmeubel kunt ontwerpen.

In de identity-weken heb je de vrijheid de inhoud zelf in te vullen. Je voert allerlei activiteiten uit die je helpen je persoonlijk en professioneel verder te ontwikkelen.

Een vak per week

Bijzonder aan ons onderwijs is dat je een hele week aan hetzelfde vak werkt. De ene week werk je van maandag tot en met vrijdag aan je project, de andere week aan de kennis- en vaardighedencase. Rondom de vakanties heb je een identity-week. Zo kun je je goed focussen en de diepte ingaan. Gedurende de week worden diverse lessen, workshops, excursies en feedbackmomenten aangeboden, dus het is afwisselend genoeg! Onze studenten zijn erg tevreden over de praktijkgerichte manier van studeren, de bereikbaarheid van docenten en de goede sfeer binnen de opleiding.

Eigen ontwerpstudio en lokalen

IPO Rotterdam is kleinschalig georganiseerd, zodat je je medestudenten en docenten ook buiten de lessen makkelijk kunt spreken. We hebben een eigen ontwerpstudio, eigen leslokalen en een docentenkamer waar je altijd mag binnenlopen.

Motiverende bekwame docenten

De 25 IPO-docenten hebben bijna allemaal een achtergrond als industrieel (product) ontwerper. Daarnaast hebben ze zich gespecialiseerd tot docent. Het docententeam vindt het heel belangrijk om iedereen die bewust kiest voor IPO in Rotterdam zich te laten ontwikkelen tot een goede productontwikkelaar. Dat lukt ons steeds beter: door ons motiverende onderwijs en goede begeleiding haalt meer dan 70% van de studenten het eerste jaar in één keer. Ook in de latere jaren vallen er heel weinig studenten uit.

Geen wonder dat we in 2018, 2019, 2020 én 2021 zijn onderscheiden als “topopleiding” door de Keuzegids HBO!

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Industrieel Product Ontwerpen

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
Laatste wijziging op 05-07-2023 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde deze studie (7 opleidingen)

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

8%

Werkloos

84%

Werk op niveau

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Indeling van de jaren

IPO in Rotterdam start met twee basisjaren, waarin je:

 • leert hoe je producten ontwerpt in ontwerpprojecten;
 • kennis en vaardigheden opdoet in cases;
 • je persoonlijk ontwikkelt in identity-weken.

Daarna volgen twee specialisatiejaren waarin je jezelf verder ontwikkelt als productontwerper. Dat doe je in een oriëntatiestage, een verdiepingssemester, een minor en een afstudeerstage.

We besteden bij IPO zeer veel aandacht aan persoonlijke begeleiding, zowel online als offline. In elke onderwijsweek spreek je meerdere docenten over je resultaten en werk je samen met andere studenten in kleine leerteams.

De vijf IPO-competenties

Tijdens de opleiding groei je in vijf competenties. Die moet je beheersen als afgestudeerd industrieel product ontwerper. In elk project dat je doet word je begeleid en beoordeeld op deze vijf competenties.

 1.  Analyseren: verzamelen van informatie over het ontwerpprobleem: opzoeken, onderzoeken, observeren, eisen opstellen, prioriteiten stellen.
 2. Ontwerpen: genereren van ontwerpoplossingen: brainstormen, schetsen, bouwen, vastleggen.
 3. Verifiëren: testen van je ontwerp: uitproberen, testen en controleren.
 4. Regie voeren: regie voeren over het proces: plannen, organiseren, beslissingen nemen, communiceren en samenwerken.
 5. Leren: nieuwe dingen leren, fouten maken en jezelf verbeteren.

Het eerste jaar

Je eerste week start met een identity-week waarin je IPO, je medestudenten en het eerstejaars docententeam leert kennen. Later volgen nog vier identity-weken waarin je je persoonlijke identiteit als ontwerper ontwikkelt middels keuzeactiviteiten, excursies, lezingen en coaching. Bezoek de Dutch Design Week, maak je eigen 3D-printer of verbeter je schetsvaardigheden.

Meteen daarna start je eerste ontwerpopdracht en ga je aan de slag met ontwerpprojecten voor echte opdrachtgevers. Je werkt individueel aan je eigen ontwerp binnen een groep van ongeveer vier medestudenten waarmee je samen brainstormt, modellen maakt en test. Ontwerp en fabriceer lamp uit gerecyclede elementen of bouw en test een hulpmiddel om 8 glazen en bekers op een festivalterrein naar je vrienden te brengen. Bij IPO beoordelen we je altijd op je individuele resultaten, ook als je samenwerkt in een team.

In één jaar werk je aan in totaal vier cases. Zo maak je een balanslamp, een fietscomputer en bestek. Daarin leer je meerdere kennisonderwerpen en vaardigheden die je meteen toepast in een eindopdracht: schetsen, onderzoeken, 3D-CAD, materialenkennis, technisch tekenen, modelbouw, ergonomie, informatie verzamelen van leveranciers en presenteren van resultaten.

Studielast eerste jaar

Je wekrt vier dagen per week bij IPO op school. Op enkele dagen zal dat alleen de ochtend of de middag zijn, op andere dagen de hele dag (9:20 – 17:00).

De rest is zelfstudie, zodat je ongeveer 35 – 40 uur per week met je studie bezig bent. Daarvoor kun je (ook op zaterdagen) in de algemene studieruimtes van de hogeschool terecht.

Ons onderwijs is erop gericht om je voortdurend aan het werk te houden, omdat er altijd ontwerpklussen, studie-opdrachten, lessen en bespreekmomenten zijn. Verwacht geen studie waarin je af en toe hard werkt voor de toetsweek en het dan weer een paar weken rustig aan kunt doen!

Na het eerste jaar

De opbouw van het tweede jaar is vergelijkbaar met die van het eerste. Twee projecten voor echte opdrachtgevers, zes kennis- en vaardigheidscases en vier identity-weken. Nu werk je zelfstandiger. Je leert zelf keuzes te maken en kennis te verzamelen. In de identity-weken werk je toe naar je praktijkstage.

In je derde jaar is het tijd om te laten zien wat je de afgelopen twee jaar hebt geleerd. Je gaat een half jaar bij een bedrijf of bureau aan de slag als ontwerpstagiair. Dat kan bij ontwerpbureaus (Spark, Fabrique, GBO, Flex), maar ook bij kleine, middelgrote of grote maakbedrijven zoals Hermeta, Vetus of Philips. En dat kan ook in het buitenland!

Na de stage verdiep je je technische kennis en je samenwerkvaardigheden in een teamcase door een (zelfgekozen) complex product in zijn geheel uit te werken. Daarnaast voer je een multidisciplinair project uit waarin je je verder specialiseert.

Het vierde jaar start met een minor die je kunt volgen binnen Hogeschool Rotterdam of daarbuiten. Bij IPO bieden we de minor Creative Engineering aan. Je leert om samen met gebruikers, opdrachtgevers en deskundigen tot creatieve productoplossingen te komen. Dat kan zowel individueel, in een klein team als in een multidisciplinair ontwerpbureau. Je kunt ook deelnemen aan onderzoeksprojecten van de hogeschool rondom stadsnatuur, zorgtechnologie, energietransitie of duurzaamheid.

Je rondt je studie af met een afstudeerstage in de praktijk, waarna je in het afstudeerassessment aantoont dat je over alle IPO-competenties beschikt. Afstudeerprojecten zijn bijvoorbeeld het ontwerpen van een daktent voor kleine auto’s, het aanpassen van een heetwaterkraan, zodat je er ook zeep mee kunt pompen of het ontwikkelen van een bordspel voor kinderen met autisme.

Keuze en begeleiding

Keuze

Bij IPO vinden we het belangrijk dat je studie aansluit bij jouw werkwijze en mogelijkheden. Daarom kun je altijd zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken en voor welke opdrachtgever. Wij begeleiden je om te ontdekken wat voor soort ontwerper jij bent. Zo kun je – onder voorwaarden – zelfs al je eigen bedrijf starten tijdens je studie! Of projecten doen in een richting medische producten, duurzaamheid of de commerciële kant.

In het programma zit volop ruimte voor eigen activiteiten: werk je eigen productidee uit, leer nieuwe skills, organiseer een excursie of bezoek een lezing of tentoonstelling. Zo kun jij je ontwikkelen in de dingen die jij leuk vindt. En daar krijg je studiepunten voor.

Versnellen of vertragen

Als het om welke reden dan ook niet lukt om je studie in vier jaar af te ronden, is het in overleg mogelijk om bepaalde onderdelen te verplaatsen of aan te passen. Als door je vooropleiding of je studiehouding blijkt dat je je studie kun versnellen, dan bieden we de mogelijkheid om in overleg projecten uit te breiden of om onderwijs uit een hoger jaar te volgen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan biedt de hogeschool daarvoor verschillende mogelijkheden. Er zijn genoeg studenten met functiebeperkingen in de afgelopen jaren succesvol bij IPO afgestudeerd.

Stage lopen

In je derde jaar doe je een praktijkstage van een half jaar. Dat kan bij ontwerpbureaus (Spark, Fabrique, GBO, Flex) maar ook bij kleine, middelgrote of grote maakbedrijven zoals Hermeta, Vetus of Philips. Ook kun je stage in het buitenland lopen.
Voorbeelden van stagebedrijven

Minors

In de laatste fase van je opleiding is het tijd voor specialisatie en kennisverbreding. Jij mag kiezen of je een minor van IPO volgt, een minor van de andere technische opleidingen of elders binnen Hogeschool Rotterdam. Maar het mag ook een andere hogeschool zijn - sterker nog - je mag ook in het buitenland aan de slag. Er bestaan ook doorstroomminors die je overstap naar bepaalde masteropleidingen makkelijker maken. De keuze is aan jou.

Minor Creative Engineering

De minor Creative Engineering (CE) wordt door IPO aangeboden. Hierin werk je aan een eigen project of aan projecten voor opdrachtgevers. Onder intensieve begeleiding en in verbinding met andere minordeelnemers leer je om samen met gebruikers, opdrachtgevers en deskundigen te komen tot creatieve productoplossingen. Dat kan zowel individueel, in kleine teams als in een multidisciplinair ontwerpbureau. Je kunt ook meedoen aan onderzoeksprojecten van de hogeschool, bijvoorbeeld rondom stadsnatuur, zorgtechnologie, energietransitie of duurzaamheid.

De minor Creative Engineering wordt elk jaar door zo’n 70 studenten gevolgd. Ongeveer 1/3 vanuit IPO en de rest vanuit andere technische opleidingen. Dat levert een mooie mix van disciplines op waarin veel van elkaar geleerd wordt. Niet alleen heeft elke student andere kennis, maar ook een eigen werkmethode en cultuur. De minor wordt afgesloten met een feest. Iedereen is welkom bij de expositie van alle prototypes en de videopresentatie.

Andere minoren die door IPO-studenten vaak worden gevolgd zijn Technology for Care en Turning Concepts into Business.

Student van andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

In het vierde jaar voer je een afstudeerproject van vijf maanden uit binnen een bedrijf. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook in je eigen onderneming afstuderen. Je kunt je afstudeerstage afsluiten met een eindscriptie, maar ook met een portfoliopresentatie.

De negen kennisgebieden

Als afgestudeerd IPO'er heb je kennis over onderstaande negen kennisgebieden. Deze ontwikkel je in de kennis- en vaardigheidscases.

 1. Communicatie: schetsen, tekenen en visualiseren, verslagleggen en presenteren.
 2. MarktHoe wordt een product verkocht? Hoe sluit het product op de markt aan?
 3. GebruikHoe wordt een product gebruikt? Hoe ontwerp je voor je gebruiker?
 4. Idee en concept: technieken om tot veel en creatieve oplossingen te komen. Technieken om vanuit een idee een productconcept te ontwikkelen.
 5. Vorm: producten een stijl en belevingswaarde meegeven, producten laten passen bij een doelgroep.
 6. 3D-CAD: ontwerpen in 3D en 2D vastleggen, maattekeningen, exploded views, bewegingssimulatie.
 7. Constructie: producten slim opbouwen zodat ze stabiel, sterk, licht, werkend en maakbaar zijn.
 8. Mechatronica: elektronica inbouwen in een product, ontwerpen met sensoren, motoren, bewegende delen.
 9. Materiaal en productie: de meest geschikte materialen en productietechnieken voor een ontwerp kiezen.

Internationale mogelijkheden

Vanaf het tweede jaar kom je in onze eigen projecten of workshops in het buitenland in contact met internationale studenten en opdrachtgevers. Het is - zolang corona geen roet in het eten gooit - mogelijk om in het buitenland stage te lopen of minorprogramma’s te volgen. Er is een jaarlijkse studiereis naar Sjanghai en een uitwisseling met IPO in Kortrijk (België). Zelfs in coronatijd doen we deze uitwisselingen, maar dan online! Ook besteden we aandacht aan 'internationalisation at home', waarin je kennis maakt met de verschillende nationaliteiten en culturen bij IPO en in Rotterdam zelf.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Binnen de opleiding IPO is er voor alle studenten ruimte om te excelleren, bijvoorbeeld binnen de projecten.

Als je je wilt specialiseren of verdiepen, heb je daar binnen ons reguliere onderwijsprogramma zeer veel andere mogelijkheden voor:

 • In het ontwerponderwijs kun je altijd kiezen uit meerdere opdrachten, waaronder extra uitdagende.
 • Onder voorwaarden kun je afstuderen op je eigen product of in je eigen bedrijf.
 • In de kennis- en vaardighedencases wijzen we je de weg naar de hogere kennisniveaus of extra leermogelijkheden.
 • In minors en derdejaarsprojecten kun je deelnemen aan diverse multidisciplinaire projecten.
 • In de IDE(Identity)-leerlijn kun je een grote hoeveelheid activiteiten ontplooien die je helpen specialiseren of doorontwikkelen.

Desgewenst kun je aan het eind van je studie wel deelnemen aan het door de hogeschool georganiseerde honours-assessment. Dat levert je de diploma aantekening Honours Degree op.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

 

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
4 dagen les per week
16 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Praktijkvoorbeelden

Werken aan echte projecten uit de praktijk

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepsbeeld

Als industrieel productontwerper kun je in ontwerpbureaus of productiebedrijven voor verschillende beroepsrollen kiezen, zoals product engineer, productontwerper, projectmanager, productonderzoeker of test engineer (research & development).

Je werkt veel samen met mensen met een andere opleiding. Daarom zijn, naast je technische kennis, communicatieve en organisatorische vaardigheden erg belangrijk. In de bedrijven die consumentenproducten produceren werken bijvoorbeeld vaak ook werktuigbouwkundigen, IT’ers of elektrotechnici. Ook werken er mensen met een bedrijfskundige of marketingopleiding.

Als industrieel productontwerper krijg je steeds meer te maken 3D-printtechnieken voor onderdelen die precies daar kunnen worden gemaakt waar ze nodig zijn. Ook worden producten steeds ‘slimmer’, wat betekent dat je steeds meer samen gaat werken met elektronica-ontwerpers en ICT’ers en daar als ontwerper ook steeds meer verstand van zult moeten hebben.

Product ontwerpen wordt ook steeds internationaler: je zult steeds meer gaan samenwerken met ontwerpers, klanten en specialisten uit andere landen. Het beheersen van goede communicatie-skills, online en offline, wordt daardoor steeds belangrijker.

Beroepen

Afgestudeerden gaan vooral werken bij kleine en middelgrote ‘maakbedrijven’ die enorm veel verschillende producten ontwikkelen voor verschillende markten, van super-specialistische medische instrumenten tot speelgoed voor kleuters. IPO’ers werken ook bij grote bedrijven als Philips of Lely. Sommigen starten een eigen bedrijf of gaan in een heel andere branche aan de slag waar behoefte is aan technische creativiteit en organisatievermogen.

Enkele voorbeelden van beroepen zijn:

Product engineer

Als product engineer bij een productiebedrijf of ontwerpbureau ben je bezig met het uitwerken van een productontwerp tot een productieklaar product. Hier zet je je ontwerpvaardigheden in om slimme, technische oplossingen te bedenken en uit te werken. Je werkt samen met vormgevers, producenten en technische specialisten.

Productontwerper

Als productontwerper bij een productiebedrijf of een ontwerpbureau ben je bezig met het ontwerpen van producten van analyse tot en met prototype. In dit beroep zet je je ontwerpvaardigheden in (denk hierbij aan creatief vermogen, visualiseren en prototyping) om tot een goed, technisch uitgewerkt, productontwerp te komen. Je praat met klanten, gebruikers en verkopers en werkt samen met product engineers en andere technische specialisten.

R&D ingenieur

Als R&D-ingenieur werk je binnen een bedrijf aan het onderzoeken en testen van bepaalde producten, materialen of productietechnieken. Je werkt samen met technische specialisten en andere productontwerpers of -engineers.

Project manager

Veel IPO-ingenieurs groeien na verloop van tijd door als projectmanager, waar ze een team ontwerpers en andere projectleden aansturen bij het ontwerpen en realiseren van producten. Vaak blijven ze daarbij zelf ook ontwerpen.

Zelfstandig ondernemer

Je kunt na en zelfs al tijdens je studie kiezen om zelfstandig aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een eigen product of het starten van een eigen ontwerpbureau. Je werkt voor of met klanten, andere ontwerpers, vormgevers, producenten, gebruikers, financiers, verkopers, enzovoort.

Doorstuderen

Na het afronden van de bacheloropleiding Industrieel Product Ontwerpen kun je doorstromen naar verschillende universiteiten of hbo-masters. Om een tweejarige masteropleiding aan een van de technische universiteiten (bijvoorbeeld Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft) te beginnen, moet je daar eerst een toelatingstoets doen, waarna je een schakeljaar of -semester moet volgen. Vaak worden er ook eisen gesteld aan je behaalde cijfers bij IPO. Masterprogramma’s bij andere universiteiten (bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfskunde of duurzaamheid) zijn meestal toegankelijk zonder schakelprogramma en duren vaak korter dan twee jaar. Dat geldt ook voor de meeste hbo-masterprogramma’s. Sommige masterprogramma’s zijn ook te volgen in deeltijd, zodat je ernaast kunt werken.

Huidige arbeidsmarkt

Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2022 (publicatie mei 2023)

Locaties

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen