Menu English

Hoogtepunten 2021

Kenniscentrum Duurzame HavenStad

Ieder nieuw jaar blikken we vol trots terug op wat we het jaar ervoor hebben bereikt. Ook in 2021 zijn er weer vele mooie resultaten geboekt en projecten gestart.

Kenniscentrum groeit

Hogeschool Rotterdam wil graag een nog sterkere techniekopleider worden, daarom is er in 2021 ook extra geïnvesteerd in technieklectoren. Daarom zijn er in 2021 er maar liefst drie nieuwe lectoren begonnen bij kenniscentrum Duurzame HavenStad. Gijsbert Korevaar is benoemd tot lector Energietransitie in de Procesindustrie. Hij zal zich gaan inzetten om zijn ervaring en kennis te gebruiken om bedrijven en overheden in en rond Rotterdam te laten zien hoeveel meer we nog kunnen bereiken om deze mooie stad en haven klaar te maken voor een duurzame toekomst. Jeroen Pruijn, lector Maritieme Innovatie, kijkt erg uit naar de samenwerking met de docenten en de studenten. Hij zal zich vooral richten op het verduurzamen van de maritieme sector door kennis over techniek, logistiek en economie te combineren om de processen van de bouw tot aan de sloop van schepen te verbeteren. En Marcel den Hollander is benoemd tot lector Circular Design & Manufacturing (Circulaire Maakindustrie). Hij verheugd zich er op om  het circulair gedachtengoed en de concrete mogelijkheden daarvan te delen en in nauwe samenwerking met docenten, studenten en het werkveld verder te ontwikkelen. Om dit te kunnen doen bij Hogeschool Rotterdam, één van de grootste technische opleiders van Nederland vindt hij een fantastische kans.

Nieuwe projecten

Zie hier de actuele projecten van Kenniscentrum Duurzame HavenStad

Greening Corridors, de weg naar duurzaam goederentransport - Hogeschool Rotterdam

Vijf hogescholen, met Hogeschool Rotterdam als leider van het consortium, gaan de komende vier jaar samen met het Kennisinstituut Instituut Fysieke Veiligheid werken aan de verduurzaming van internationale transportstromen. Het onderzoek kan van start gaan dankzij de toekenning van een SPRONG-subsidie. HR-lector Ron van Duin: "We richten ons op de implementatie van nieuwe concepten en technologieën op het gebied van logistiek, informatietechnologie en energie".

The Heat is on 

In het project The Heat is On, dat is gestart in september 2021, wordt onderzoek gedaan naar het verkleinen van de warmtevraag in de industrie. In dit onderzoek worden parallelle inspanningen geleverd om de procesefficiëntie in unitoperaties te verhogen. Door middel van efficiënte scheidings- en droogprocessen kan de hoeveelheid te verdampen water verminderen en het warmte-upgradepotentieel vergroten. In combinatie met slimme procesoptimalisatie en -controle door middel van “digital twins” onstaat een oplossing voor dit ingewikkelde vraagstuk. THIO past een case driven systeembenadering toe waarbij deze drie innovaties worden geïntegreerd om een aanzienlijke besparing te realiseren in de hoeveelheid warmte die nodig is in de industrie.

Dit project kent een breed consortium met vertegenwoordigers uit de industrie en input van wetenschappers en onderzoekers. Lector Marit van Lieshout en onderzoeker Brendon de Raad zijn namens kenniscentrum Duurzame HavenStad aangesloten bij dit project.

Wat voor een stadswijk kan M4H zijn?

David ter Avest werkt sinds 2020 bij Kenniscentrum Duurzame HavenStad. Zijn onderzoek richt zich op de toegankelijkheid en inclusiviteit van de gebiedsontwikkeling van Merwe-Vierhavens. In 2021 werd hij vanuit het kenniscentrum genomineerd voor de titel Docentonderzoeker van het jaar. David ter Avest is stadsgeograaf en doet onderzoek naar gebiedsontwikkeling. Hij is behalve in ruimtelijke kenmerken met name geïnteresseerd in de sociale kenmerken van gebieden. Hij heeft vanuit dit perspectief onlangs een essay geschreven getiteld 'Toegang tot M4H: naar een sociaal raamwerk voor een nieuwe stadswijk'. Met dit onderzoek draagt hij bij aan het thema Resilient City, een van de grote thema's voor onderzoek en onderwijs binnen Hogeschool Rotterdam. Zijn werk deelt hij met een breed publiek; zo verschenen er publicaties van zijn hand op Vers Beton en Sociale Vraagstukken.

Evenementen

Het kenniscentrum organiseert ieder jaar (online) bijeenkomsten, zoals eindsymposia, openbare lessen en promoties. Altijd over een actueel onderwerp.

Openbare les Martine van den Boomen

Assetmanagement voor een veilige en vitale Rotterdamse Delta

Op dinsdag 9 maart 2021 vond de openbare les van Martine van den Boomen plaats. Tijdens deze les heeft zij haar onderzoeksprogramma voor de komende jaren gepresenteerd en verscheen haar documentaire waarin allerlei opgaven rondom de infrastructuur werden behandeld. De infrastructuur wordt als vanzelfsprekend ervaren. Maar de infrastructuur staat onder druk. Veel infrastructuur wordt oud en is aan renovatie of vervanging toe. Klimaatverandering doet er een schep bovenop. De zeespiegel stijgt, de rivieren raken voller, het regent vaker en harder. Tegelijkertijd wordt het heter met langere periodes van droogte en daalt de bodem sneller dan voorheen. De documentaire van Martine was een geheel nieuwe vorm van het presenteren van de openbare les. Een vorm die wij als kenniscentrum in de toekomst aan zullen houden. 

Meer over de openbare les