Menu English

Dr.ir. Marit van Lieshout

Lector Energietransitie in de Procesindustrie

Marit van Lieshout studeerde scheikundige technologie aan de TU Delft. Na haar afstuderen werkte zij 9 jaar in verschillende onderzoeksposities in de papier en kartonindustrie, bij TNO en later bij PaperlinX. Als onderdeel van haar werk bij TNO voerde zij praktijkgericht onderzoek uit naar effecten op papierkwaliteit bij het verder droogpersen van papier zodat er er minder energie nodig is voor het drogen van papier. Op dit onderzoek naar de relatie tussen papierkwaliteit en de perspartijen van papiermachines promoveerde zij in 2006 aan de RUG.
Na een kort intermezzo waarin Marit werkte aan het ontwikkelen van tools om kennis over duurzaam bouwen en renoveren beschikbaar te maken voor particulieren en kleine ondernemingen is zij in 2011 begonnen als consultant verduurzaming van de industrie. Aanvankelijk bij CE Delft, en sinds september 2019 bij Royal HaskoningDHV. Haar expertise ligt op het vlak van verduurzaming van de procesindustrie. De laatste jaren verschuift haar focus van evaluatie van energie-efficiency beleid in de EU28 en indicatieve roadmaps voor industriele gebieden zoals gebruikt aan de klimaattafels, naar strategische studies voor individuele bedrijven waarin geconcretiseerd wordt hoe bedrijven strategieën kunnen ontwikkelen om binnen de randvoorwaarden van het economische systeem waarin ze functioneren daadwerkelijk hun bijdrage aan de energietransitie te kunnen maken.

Marit van Lieshout is in 2016 begonnen als lector bij het Kenniscentrum Duurzame HavenStad van Hogeschool Rotterdam, met als opdracht verduurzaming van de procesindustrie. Op 10 oktober 2017 presenteerde zij haar openbare les, waarin ze haar visie voor de sector en het onderzoek in het lectoraat uiteenzette. Toen was haar titel nog lector procesoptimalisatie en -intensificatie, maar omdat alleen insiders wisten wat dat betekent is de naam veranderd in Lector Energietransitie in de Procesindustrie.

Hier staat een link naar de bijdrage van de HBO bundel 2023.

Zie hier de presentatie van Marit tijdens het symposium Het Energiesysteem van 2050 – zijn we d’r klaar voor?’ 

Project(en)

Van Dr.ir. Marit van Lieshout

Publicatie(s)

Van Dr.ir. Marit van Lieshout
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen