Menu English

The Heat is on

September 2021
Toon:

Net voor de zomervakantie (6 juli 2021) was de kick-off van het project  The Heat is On. Dit project kent een breed consortium met vertegenwoordigers uit de industrie en wetenschappers en onderzoekers van een brede range aan kennisinstellingen aangestuurd door een projectleider van ISPT. Lector Marit van Lieshout, onderzoeker Brendon de Raad en projectleider Steve Ekel  werken namens kenniscentrum Duurzame HavenStad aan dit project, meer info over het consortium vindt u hier: The Heat Is On - ISPT.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar een combinatie van technologieën die gezamenlijk voor een groot aantal bedrijven een manier zouden moeten bieden om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen.  Het gaat hierbij om een combinatie tussen scheidingstechnologieën met name ontwateren en drogen, vermindering van de stoombehoefte door warmte-integratie mbv warmtepompen en performanceverbetering door verbeterde aansturing met “digital twin”-technologie.

THIO past een “case driven” systeembenadering toe waarbij deze drie innovaties worden geïntegreerd om een aanzienlijke besparing te realiseren in de hoeveelheid warmte die nodig is in de industrie.

“Case driven” want het onderzoek wordt gedaan op basis van concrete warmte-integratievraagstukken bij industriële bedrijven.  De warmte-integratiestudies worden uitgevoerd door 3e 3n 4e jaars studenten van werktuigbouwkunde en vormen input voor de studie die docentonderzoeker Brendon de Raad doet in samenwerking met lector Marit van Lieshout.
Systeem benadering betekent dat de uitdaging is om via de warmte-integratiestudies niet alleen de optimale besparing door plaatsing van warmtewisselaars en warmtepompen te vinden, maar ook te bepalen welke van de andere technologische aanpassingen aan bijvoorbeeld het droogproces of de aansturing de grootste invloed heeft op de energiebesparing op de schaal van een hele site. Dit is een zeer vernieuwende benadering die niet uitgaat van optimalisatie per unit (bijvoorbeeld een droogunit) maar een optimalisatie op plantniveau. Doel van het onderzoek van Brendon is om manieren te ontwikkelen waarmee dit inzicht in de praktijk systematisch en zo eenvoudig mogelijk bepaald kan worden.  

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van ISPT. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen