Menu English

RDM Centre of Expertise

RDM Centre of Expertise (RDM CoE) draagt bij aan de ontwikkeling van innovatief (techniek)onderwijs op Hogeschool Rotterdam en helpt opleidingen actueel en adaptief te zijn.

Faciliteiten

Op de campus van RDM Rotterdam wordt voor de studenten een actuele contextrijke leerwerkomgeving gecreëerd, voorzien van werkplaatsen en testfaciliteiten die innovaties versneld helpen realiseren. Dit gebeurt samen met publieke en private partners. In 2017 werden twee nieuwe faciliteiten toegevoegd aan Innovation Dock van RDM CoE: het smart tech fablab ‘Havenlab’ en waterstoflab ‘H2EnergyLab’. In beide labs kunnen zowel studenten als ondernemers terecht om te werken aan innovaties en prototypes.

Techniekvisie

RDM CoE werkt nauw samen met (vooral) de techniekinstituten en kenniscentra van de hogeschool. Samen geven zij vorm aan het hogeschoolbrede thema ‘Haven’. EAS, IGO, RMI, CMI, Kenniscentrum Duurzame HavenStad en RDM CoE bundelen de krachten voor goed en toekomstgericht onderwijs in de techniek. De plannen hiervoor werden gepresenteerd in de in 2017 opgestelde Techniekvisie. Deze Techniekvisie is niet het zoveelste document over visie en strategie, maar juist de overkoepeling en samenvatting van documenten die er al waren, aangevuld met landelijk vastgestelde ambities en doelen. De visie is richtinggevend voor toekomstig beleid en de strategie per opleiding, onderzoekslijn of programma en zet aan tot onderwijsvernieuwing en samenwerking.

Interdisciplinaire thema’s

In de innovatieomgeving van RDM Campus werken studenten in interdisciplinaire projecten rond actuele praktijkvragen samen met docenten, onderzoekers en ondernemers aan innovaties die van belang zijn voor haven en stad. In 2017 zijn deze projecten ondergebracht in vier thema’s: Next Port Industry (met de nadruk op maritieme automatisering en robotisering), Logistics & Mobility (vraagstukken rondom toekomstige logistiek en mobiliteit), Energy Transition (met de focus op schone en hernieuwbare energiebronnen) en Resilient City (samenwerking met Gemeente Rotterdam en collega-CoE EMI binnen een netwerk van honderd Resilient Cities wereldwijd).

Events

Er is al jaren een tekort aan technisch personeel en hier moeten (veel) meer jongeren op hbo-niveau voor worden opgeleid. Omdat techniek belangrijk is voor de ontwikkeling van de Rotterdamse regio en de maatschappij als geheel, organiseerde RDM CoE in 2017 (mede) ook events die jongeren enthousiast maken voor een studie of baan in de techniek.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen