Menu English

Interculturele communicatie

Vakinhoud

Studenten leren culturele sensitiviteit ontwikkelen. Dat wil zeggen dat ze met respect naar een cultuur kunnen kijken, zowel vanuit hun eigen referentiekader als dat van de ander. Studenten leren hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen, zonder hun eigen identiteit te verliezen.

Culturen worden daartoe bekeken vanuit de basiswaarden van Hall en Kluckhohn en de dimensies van Hofstede. Om de opgedane kennis om te zetten in gedrag dat leidt tot culturele synergie, komt de driestappenmethode aan bod en wordt aandacht besteed aan de verschillende fasen van het proces die leiden tot culturele sensitiviteit. Ook wordt er ruime aandacht besteed aan het herkennen van symptomen van een cultuurschok en terugkeerschok bij een internationale stage of studie.

Doelen van cursus

De student:

  • heeft inzicht in eigen waarden, normen en culturele achtergronden en in die van anderen;
  • kan culturen analyseren vanuit de basiswaarden van Hall en Kluckhohn en de dimensies van Hofstede en Trompenaars;
  • oefent gedrag dat leidt tot culturele synergie om verschillen te overbruggen;
  • herkent symptomen van een cultuurschok bij een internationale stage of studie en de terugkeerschok bij thuiskomst.

Wat weet en kun je na de cursus?

Interculturele competenties zijn van groot belang tijdens de studie. In het hbo is het van belang dat je goed kunt samenwerken met medestudenten. Al deze studenten hebben een eigen culturele achtergrond en komen soms speciaal uit het buitenland om hier in Nederland te studeren. Het is van belang dat je inzicht hebt in de cultuur van de ander en dat je verschillen kunt overbruggen. Deze competenties helpen je ook om later tijdens je werk samen te werken met of leiding te geven aan mensen die een verschillende culturele achtergrond hebben.

Toetsing

Portfolio. Daarin worden opgenomen de uitwerking van de oefeningen en opdrachten die aan de orde zijn geweest en een reflectieverslag.

Werkvormen

Oefeningen, rollenspelen, bespreken van casussen en voorbeelden die aansluiten bij de ervaringswereld van studenten.

Praktisch

Je bent van verdere deelname uitgesloten als je de eerste les, zonder bericht, afwezig bent. We gaan er dan vanuit dat je geen belangstelling meer hebt om deel te nemen aan de module. Je afwezigheid wordt echter wel meegenomen op jouw cijferlijst, daarop komt te staan: ND (Niet Deelgenomen).

Aanmelden

Dit keuzevak is vrij inschrijfbaar. Je kunt je aanmelden via Osiris Student. 

Literatuur

Interculturele Communicatie,C. Nunez. R. Nunez Mahdi, L. Popma. 5e herziene editie. Amsterdam: Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. 2021

Ebook Mediatheek: Interculturele communicatie: EBSCOhost (oclc.org)

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen