Menu English

Angst de baas

Vakinhoud

Zie je steeds meer beren op de weg? Maak je problemen in je leven groter dan ze zijn? Je bent niet de enige en er is iets aan te doen.

Een beetje angst is gezond en helpt je om je te beschermen, maar soms gaat je angst een eigen leven leiden en bepaalt het je studie en je privé leven. Dan is het ongezonde angst geworden en daar is iets aan te doen. In het keuzevak leer je om anders te denken en te handelen en zo je angstige gevoelens aan te pakken.

Je krijgt informatie en je maakt opdrachten om te leren je angsten de baas te worden. Voordat je aan de groep deelneemt is er nog een voorgesprek met de docent.
De algemene doelstelling van het vak is: Meer inzicht te krijgen wat angst is, hoe het zich bij jou uit en praktische handvatten om hiermee om te gaan.

Let op! Het keuzevak kan er niet voor zorgen dat jouw angst helemaal weg gaat. Het is een basistraining, bedoeld om je op weg te helpen.

Doelen van cursus

De algemene doelstelling van het vak is: Meer inzicht te krijgen wat angst is, hoe het zich bij jou uit en praktische handvatten om hiermee om te gaan.  

Toetsing

De toetsing bestaat uit:

  1. Aanwezigheidsplicht: de eerste les geldt een aanwezigheidsplicht, wanneer je de eerste les er niet bent, kan je niet meer aansluiten. Bij 1 van de volgende lessen mag de student maximaal één bijeenkomst missen. Twee of meer bijeenkomsten gemist, betekent een niet behalen van het vak.
  2. Een uitgewerkt G-schema.
  3. Het uitvoeren van de thuisopdrachten.
  4. Het inleveren van de eindopdracht (reflectieopdracht en een plan voor jezelf): een opstel over jezelf, met als onderwerp: Wat helpt mij bij mijn angst? Beschrijf in dit opstel wat jou helpt, wat je geleerd hebt tijdens de lessen en wat je kan doen wanneer je je angstig voelt. Maak hierbij ook gebruik van je concrete persoonlijke leerdoelen tijdens het keuzevak.

Werkvormen

  • Uitleg over de theorie
  • opdrachten aan de hand van de reader
  • thuisopdrachten
  • filmpjes
  • oefeningen (plenair, kleine groepjes, duo’s of individueel)
  • ontspanningsoefeningen

Praktisch

Je bent van verdere deelname uitgesloten als je de eerste les, zonder bericht, afwezig bent. We gaan er dan vanuit dat je geen belangstelling meer hebt om deel te nemen aan de module. Je afwezigheid wordt echter wel meegenomen op jouw cijferlijst, daarop komt te staan: ND (Niet Deelgenomen).  

 

Aanmelden

Dit keuzevak is vrij inschrijfbaar. Je kunt je aanmelden via Osiris Student.
Maar vóór de definitieve inschrijving heb je een intakegesprek met je docent. Je docent bekijkt dan of jij baat kan hebben bij dit vak of dat een externe verwijzing beter passend is.
Het is een preventieve training om beter om te gaan met angstklachten, het is geen behandeling.  

Literatuur

  Reader/werkboek ‘Angst de Baas’ van Indigo. De student krijgt deze bij de eerste bijeenkomst uitgedeeld.  

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen